Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Rödbetstartar med lakrits, fänkål, rostade hasselnötter och fetaostkräm

Uppdaterad 05.10.2021 16:13.
En rödbetstartar på en tallrik.

Rödbetstartar med lakrits, fänkål, rostade hasselnötter och fetaostkräm

Lakrits och rödbeta är för mig den perfekta kombinationen där grönsakernas förmåga att att brygga smaker verkligen lyser klart. Jordigheten från betan och sötman av lakritsen öppnar upp smakhimlen på ett fantastiskt sätt.

Anders Samuelsson

Vegval är Strömsös crowdsourcade projekt där vi samlade in era bästa vegetariska vardagsrecept i en digital kokbok som du kan ladda ner gratis. Det här är ett av vår kock Anders Samuelssons bidrag till boken.

Ingredienser

  • 1 kg rödbetor
  • 1 st gul lök
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 1 citron saften
  • salt och peppar
  • 1 st lakritsrot eller 1tsk lakritspulver
  • 40 gram hasselnötter

Fetaostcreme

  • 100 gr fetaost
  • 50 gr crème fraiche

Fänkålssallad

  • 1 st fänkål
  • 1 knippe dill
  • 1 kruka dragon
  • olivolja

Gör så här

  1. Skrubba och tvätta rödbetorna och skär bort lite vid rotändan. ⅔ av betorna bakas i ugn under folie på 160 grader ca 1timme. Råriv den resterande mängden rödbetor. När betan är genombakad, låt svalna och riv sedan grovt på rivjärn. Blanda med den rårivna.
  2. Finhacka löken och svetta den lite i en kastrull, koka ihop med vinäger och låt svalna.
  3. Blanda rödbetorna med vinägerkokta löken, salt peppar, citronsaft och lakritspulver.
  4. Rosta hasselnötterna i het panna och låt svalna, gnugga så skalet lossnar och krossa sedan grovt, tex. med en stekpanna.
  5. Mixa fetaosten med crème fraiche och smaka av med salt och peppar.
  6. Hyvla fänkål på mandolin ner i kallt vatten. Blanda till en sallad med fänkålen några örter t.ex. dill, dragon. Häll på lite olivolja.
  7. Forma en “biff” av rödbetsröran. Ringla fetaostkrämen runt biffen. Toppa med salladen samt de krossade hasselnötterna.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det:

Vegval – era bästa vegetariska vardagsrecept

Bönbiffhamburgare fotad från sidan. Rätten är upplagd på en trätallrik med en klick sås.

Femte veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Tomatgryta med broccoli och potatis

Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

Gratäng på äggplanta i en ugnsform

Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

Vegetarisk gnocchi fotograferad i stekpanna

Fjärde veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Lökpaj i en ugnsform

Baka lökpaj med franska influenser

En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

En portion med creme Ninon på groddar

Testa fransk ärtsoppa – Crème Ninon med groddar och skott

Och andra tips på hur du använder groddar i matlagningen.

En vegetarisk Shaksuka i en gjutjärnsgryta på en silverbricka. Högs upp till höger finns Vegval/Vegevalintas logotyp.

Tredje veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Gazpacho i små glas

Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa

Perfekt sätt att ta tillvara övermogna tomater.

Pav Bhaji på en tallrik

Pav Bhaji – läcker indisk street food

Mustig och billig gryta med lämplig hetta.

 Portion svamppuffar på grå tallrik.

Frasiga fröpanerade svamppuffar med grönsallad

Överraska dina vänner med en ny svamprätt.

Blomkålspizza på ett skärbräde

Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost

"Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.

En  zucchinitortilla med fyllning

Läckra glutenfria zucchinitortillas

Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

En portion mifuchampinjonsås

Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

"Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.

En blomkålspizza på ett på ett rund skärbräde.

Andra veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Kikärtsspenatcurry portion

Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

En rödbetstartar på en tallrik.

Rödbetstartar med lakrits, fänkål, rostade hasselnötter och fetaostkräm

Lakrits och rödbeta är den perfekta smakkombinationen.

Placeholder text

Första veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

En portion butternutpumpasoppa

Krämig soppa på rostad butternutpumpa med kokosmjölk

Kalorifattig soppa som också passar kolhydratmedveten kost.

En portion butterhalloumi

En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

Lätt att laga till många, går även att göra till få.

En ugnsform med grönkåls och potatisgratäng

Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

Diskussion om artikeln