Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Katalanen som blev finlandssvensk: Albert Pinilla gör årets BUU-kalender

Från 2019
Uppdaterad 29.11.2019 10:24.
albert pinilla
Bild: Yle/Iisa Smeds

Albert Pinilla från Barcelona är konstnären bakom BUU-klubbens traditionsenliga papperskalender 2019. Han har jobbat heltid som konstnär i fyra år och bor både i Vasa och Spanien.

Pinilla har illustrerat hela livet

Redan som barn ritade Pinilla mycket och intresset följde med honom genom skoltiden.

Efter grundskolan började han studera grafisk design. Han har även studerat olika inriktningar inom konst som keramik, skulptur och illustration.

Han tycker om att kombinera så att hans stil passar både för vuxna och för barn. Han jobbar mycket på dator men försöker ändå att få fram någon slags textur i sina verk.

albert pinilla jobbar på julkalender
Bild: Yle/Iisa Smeds

Konstnären Pinilla använder sig ofta av geometriska former i sina illustrationer. Man kan se användningen av mjuka runda former i hans bilder.

Till sina illustrationer får han inspiration av andra illustratörer och egna projekt. Han har jobbat mest i Katalonien i Spanien, USA och Finland.

Pinilla har gjort mycket varierande projekt, bland annat bordsspel, tidningar för både barn och vuxna samt barnböcker.

- De mest givande projekten är de där man får ha kreativ frihet, berättar Pinilla.

Utöver jobbet som konstnär har Pinilla också jobbat en del med barn som personlig assistent på Mussor skola i Vasa. Han har också arbetat med eftisaktiviteter.

Kärleken ledde Pinilla till Österbotten

Han träffade sin finlandssvenska sambo i Barcelona under tiden hon studerade där. Efter att de varit tillsammans i tre månader skulle hon åka tillbaka till Finland och frågade Pinilla om han ville följa med.

Han hade redan som barn tänkt att det skulle vara jättespännande att en dag bo i ett av de nordiska länderna. Pinilla svarade “ja, jag följer dig” utan att tänka efter särskilt mycket .

År 2007 flyttade Pinilla till Vasa. Paret har efter flytten bott i Finland under somrarna och i Spanien på vintern.

Nu bor de tillsammans med sina två barn i Vasa. Familjen hör till en språkminoritet både som finlandssvenska i Finland och katalanska i Spanien.

Konstnär på heltid

Pinilla började jobba som konstnär på heltid för fyra år sedan i Vasa. En kompis till honom gjorde en barnföreställning i Vasa.

- Hon visste att jag tyckte om att göra illustrationer och jag fick då chansen att göra några för att ha som bakgrund i teatern samt affischen för föreställningen, berättar Pinilla.

Efter jobbet skapade han en webbplats för sina illustrationer för att börja jobba med det på heltid.

albert pinillas hemsida
Bildtext Albert Pinillas hemsida.

BUU-klubbens traditionsenliga papperskalender

Pinilla håller nu på med BUU-klubbens pappersjulkalender. Han berättar att tidpunkten då han erbjöds jobbet var perfekt eftersom han skulle befinna sig i Finland under arbetstiden.

Papperskalendern har inspirerats av tv-serien Jul i Hittehatt som är Svenska Yles julkalender för hela familjen. Den kan ses på Arenan och Yle Fem från och med december 2019.

Jul i Hittehatt har en intressant berättelse med ett aktuellt tema som anknyter till miljön. De välkända Hittehattkaraktärerna ska rädda skogen innan det är för sent.

albert pinilla jobbar på julkalender
Bildtext BUU-klubbens julkalender.
Bild: Yle/Iisa Smeds

“Julkalendern har en vacker och viktig historia.”

― Albert Pinilla

Historien i julkalendern har gett Pinilla motivation.

- Det är jättespännande att jobba på BUU-klubbens julkalender och vara med i detta projekt, berättar Pinilla.

Pinilla har firat jul flera år i Finland med sin familj. Han upplever att vintermörkret här gör att julen blir magisk och sprider ljus i landet.

Samarbete med Luckan

Årets julkalender är ett samarbete mellan BUU-klubben och det finlandssvenska informations- och kulturcentret Luckan. Som i fjol kommer kalendern att delas ut på Luckans kontor och på bibliotek.

I november 2019 går det också att få en kalender i samband med BUU-klubbens turné och under BUU-dagarna i Helsingfors och Vasa.