Strålsäkerhetscentralen om olyckan i Ryssland: Ingenting att oroa sig över
Olyckan i nordvästra Ryssland har inte påverkat strålningsnivåerna i Finland, uppger Strålsäkerhetscentralen. I närheten av olycksplatsen har ryska meteorologer uppmätt sextonfaldiga strålningsnivåer, men också det är mindre strålning än vad vi utsätts för under en vanlig flygresa.
På tisdagen meddelade ryska myndigheter att strålningsnivåerna i närheten av Archangelsk varit 4 till 16 gånger högre än normalt efter förra veckans olycka. Invånarna i byn där olyckan inträffade kommer att evakueras.
Olycksplatsen ligger knappt 500 kilometer från finska gränsen och drygt 900 kilometer från Helsingfors, Vasa och Tammerfors.
Men i Finland finns det ingenting att vara oroad över just nu, intygar överinspektör Mikael Moring vid Strålsäkerhetscentralen, STUK.
- I Finland har vi inte uppmätt några höjda nivåer överhuvudtaget. Vindarna har också varit sådana att om det kommit någonting därifrån så har det antagligen rört sig söderut och österut, snarare än hitåt.
Olyckan inträffade torsdagen den 8 augusti och eftersom partiklarna i luften färdas med vindens hastighet är risken minimal för att strålningsnivåerna ännu skulle höjas.
- Det skulle nog ha kunnat uppmätas här redan om vindströmmarna skulle ha varit vända hitåt och det skulle handla om sådana utsläpp som överhuvudtaget är mätbara här, säger Moring.
Sextonfaldig strålning inte farligare än en vanlig flygresa
Dagarna efter olyckan varierade uppgifterna om strålningshalter i området kraftigt. På tisdagen meddelade ryska meteorologiska institutet att man uppmätt 4 och 16 gånger högre strålning än normalt.
Men vad innebär det egentligen att strålningen ökar sextonfaldigt?
- Väldigt lite egentligen, säger Moring.
Stråldosen som människor får anges med enheten mikrosievert per timme (µSv/h).
- Det normala är 0,11 mikrosievert i timmen, men om du sitter i ett flygplan på 10 kilometers höjd utsätts du för 5 mikrosievert i timmen, det vill säga mycket mer än den sextonfaldiga strålnivån.
Fem mikrosievert i timmen är också den största doshastigheten som uppmättes i Finland under Tjernobylolyckan 1986. STUKs automatiska strålningsmätare utlöser ett larm om strålningsnivån överskrider 0,2-0,4 mikrosievert per timme.
- Om vi börjar hålla folk inomhus i Finland ska vi komma upp i 100 µSv/h, det vill säga tusen gånger den normala bakgrundsstrålningen, säger Moring.
En strålningsdos är dödlig om den uppnår 6000 millisievert och fås plötsligt. Symptom på strålningssjuka uppstår vid 1000 millisievert om dosen fås på under ett dygn.
Du kan följa med strålningsläget på Strålsäkerhetscentralens sidor.