Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa Historiska Hus lyfter fram kärnverksamheten - debatter, demonstrationer och dekorativa detaljer

Från 2019
Nina Wiklund i sitt hem Lilla Ljufva.
Bildtext Nina Wiklund i sitt hem Lilla Ljufva.
Bild: Yle / Leo Gammals

Lovisa Historiska Hus ordnades första gången 2005 med byggnadsvård och renovering som viktiga ingredienser. I år fokuserar evenemanget åter på den ursprungliga kärnverksamheten.

Nina Wiklund är ny ordförande för föreningen Lovisa Historiska Hus (LHH) sedan november ifjol.

- Jag har fått lära känna nya människor, inte minst husägare. Utan husen och husägarnas goodwill, glädjen, entusiasmen och viljan att vara med så har vi inget Lovisa Historiska Hus.

Ny för i år är även projektchefen Luru Hirva, men samlad kunskap och erfarenhet finns i styrelsen på sex medlemmar och tre suppleanter.

Det har redan en längre tid funnits en önskan bland husägare och besökare om att evenemanget skulle förnyas, men samtidigt fokusera på den ursprungliga kärnverksamheten.

Tillbaka till kärnan

- Det talas väldigt mycket om byggnadsvård och renovering. Det är viktigt att lyfta fram för det kan husägare här och många besökare vill också se och ta del av det, säger Wiklund.

Wiklund betonar att husen samtidigt är riktiga hem och att det är unikt att människor öppnar upp och låter folk komma på besök.

Rita Bergmans "Villa Wappu" är ett av objekten under Lovisa Historiska Hus.
Bildtext Interiör i Villa Wappu 2015.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

2015 var ett rekordår då dryga 60 husägare deltog i LHH. I år öppnar 40 hem sina dörrar för allmänheten.

- Vi vill att de husägare som ställer upp också är hemma och berättar varför de älskar att bo i den här staden. Jag hör mycket sånt hela tiden, men de glömmer sedan att berätta det till besökarna.

Arrangörerna bakom LHH önskar att evenemanget inte förvandlas till en inredningsmässa.

- Det är klart att många kommer för att se inredningarna, men kombinationen att möta människor som bor i hemmen och vad man har skapat, och berätta hur och varför är den egentliga kärnan, säger Wiklund.

Jag är intresserad av att berätta hur det är att bo i den här staden. Det är vårt ansvar för vi behöver fler som flyttar hit.

― Nina Wiklund

- Vi vill känna att LHH är ett litet evenemang även om det har vuxit sig jättestort. Varenda besökare som kommer ska känna sig välkommen. Jag vill ha tid att diskutera med dem. Jag är intresserad av att diskutera, svara på frågor och berätta hur det är att bo i den här staden. Det är vårt ansvar för vi behöver fler som flyttar hit.

Stramare regler för husägarna

Från och med i år är det obligatoriskt för husägarna att vara medlemmar i föreningen. Många är redan medlemmar sedan tidigare. Medlemskapet ger en ökad känsla av delaktighet i hela verksamheten.

- Evenemanget är väldigt kärt för husägarna. Många har också sagt att det känts konstigt att bara öppna dörren. Nu kan man vara delaktig i föreningen fast man inte visar sitt hem.

Gammalt hus i Lovisa
Bildtext Dukat bord i Villa Limppu 2016.
Bild: Yle/Vesa Marttinen

De stramare reglerna och förändringarna är också avsedda att stöda evenemangets image och varumärke.

- LHH är originalet och vi kan inte bara öppna hus där ingen är hemma. Vi har dessutom tävlande evenemang, säger Wiklund.

Ny hemsida och logo

Förutom större förväntningar av husägarna har man fräschat upp hemsidan med ny logo och fotografier av de deltagande hemmen.

Tanken är också att evenemanget ska synas betydligt mera i sociala medier än tidigare, bland annat på Instagram.

- Men det viktigaste är nog att det lyser om oss och att det strålar positiva vibbar, ler Wiklund.

Demonstrationer och byggnadsvård

Kärnverksamheten syns också i årets programutbud. Vid Alexandersgården presenterar olika hantverkare sitt kunnande och berättar om både material och arbetsmetoder.

Vid Strömfors bruk kan man följa med smidesuppvisningar i Övre smedjan.

Arkitekten Panu Kaila har i flera år hjälpt besökarna med frågor som gäller traditionsrenovering och byggnadsvård. Även i år svarar husdoktorn på frågor under evenemanget.

I det så kallade Nordströmska slottet utförs fönsterrenovering.

Wiklund betonar att arbetsdemonstrationerna är ett mycket viktigt inslag under temadagarna.

Stort stenhus i Lovisa.
Bildtext Besökare kan följa med fönsterrenovering i Nordströmska huset.
Bild: Yle / Leo Gammals

- Vi försöker se till att få med hus där man renoverar och tack och lov har vi några sådana där man har valt att använda sig av byggnadsvård.

Wiklund nämner lerputs eller rappning med lera, som hon tror att är på kommande.

- Det är en gammal traditionell metod som man har konstaterat att till och med kan hjälpa personer som har blivit utsatta för dålig inomhusluft. Det är ett bra alternativ, billigt och lätt att lära sig att göra själv. Jag tycker det är jätteviktigt att man lär sig göra vissa saker själv. Det ger självkänsla och man lär känna sitt hus.

Varför vill ni ha mitt hus med? Jag har precis börjat. Det här är ju helt fruktansvärt

― Nina Wiklund

Enligt Wiklund är det minst lika givande att se det halvfärdiga som det färdiga.

Villa Elma.
Bildtext Bild från renoveringen av Villa Elma 2016.
Bild: Yle/Sofia Strömgård
Rita Bergmans "Villa Wappu" är ett av objekten under Lovisa Historiska Hus.
Bildtext Takbjälkar i Villa Wappu från 2015
Bild: Yle/Fredrika Sundén

- Det förstod jag inte när jag var med första gången som husägare. Varför vill ni ha mitt hus med? Jag har ju precis börjat. Det här är ju helt fruktansvärt. Men jag förstår det nu, att kunna få se processen.

Dessvärre är de flesta gamla hus i Lovisa redan färdiga, i synnerhet sådana som uppfyller det stränga kriteriet på att vara minst hundra år gammalt.

Trähus under renovering.
Bildtext LHH önskar att fler hus skulle genomgå omfattande renoveringar. Illustrerande bild.
Bild: Yle / Leo Gammals

Vedeldning väcker starka känslor

Lördagens seminarium handlar om inomhusluft och luftburna partiklar när man eldar med ved. Enhetschef Maria Myllynen från Helsingforsregionens miljötjänster är en av panelisterna. Hon är expert på hur man mäter utsläpp.

- Det är väldigt komplicerat att diskutera de här frågorna för det är många som har hört att det planeras restriktioner för vedeldning och tror att man inte får elda alls. Det finns också de som mäter utsläpp när grannen eldar någonting och genast meddelar NTM-centralen, säger Wiklund.

Vedeldning i Neristan.
Bildtext Vedledning är ett känsligt samtalsämne.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Därför kände föreningen att LHH är rätt forum för att öppna diskussionen. Wiklund önskar att ämnet diskuteras meningsfullt och att man hittar hållbara lösningar.

- Det finns ingen möjlighet att renovera hus på det viset att man skulle förbigå vedeldning. Det ingår i bevarandet och renoveringen av gamla hus att vi får luftkonditioneringen att fungera i enlighet med miljörestriktioner eftersom att man måste ha vedeldning i ett gammalt hus. Alla kan inte ha elvärme.

Wiklund ponerar att husägarna själva ska ta initiativ till att problematiken kring vedeldning kan lösas innan det stiftats lagar med eventuella restriktioner.

Ved brinner i eldstad med nätlucka framför.
Bildtext Det är viktigt för miljön att kunna elda rent.
Bild: Kalevi Rytkölä / Yle

- Jag har försökt lära mig att elda rent, att tända en brasa och inte använda papper och sånt. Det är ju en helt egen vetenskap det där, skrattar Wiklund.

När Nina Wiklund ursprungligen kom till Lovisa hade hon vunnit biljetter till Lovisa Historiska Hus.

- Ett sånt här liv vill jag ha, tänkte jag då. Och tänk om vi kan ge det till de som kommer.

Nina Wiklund spexar vid antika nakenpoträtt
Bildtext Nina Wiklund lever ett liv många drömmer om.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Ordförande Nina Wiklunds dröm har gått i uppfyllelse, men med livsviktiga insikter.

- Det här är en dröm, men också många besökares dröm som jag har mött. Då har jag ett ansvar att njuta av att bo på det här viset, men också visa respekt för det här huset. De här husen är hem som vi tillbringar tid i, inte bara något vi renoverar och säljer vidare.

Diskussion om artikeln