Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen misstänker tre riksdagsledamöter för hets mot folkgrupp - två utredningar kan läggas ner

Från 2019
Riksdagsledamoten Juha Mäenpää (Sannf) intervjuas i riksdagen. Han har händerna i kors och han sitter vid ett bord och har en mikrofon framför sig.
Bildtext Sannfinländare Juha Mäenpää misstänks ha hetsat mot muslimer och invandrare i ett tal i raiksdagen. Ärendet går vidare till riksåklagarämbetet som fattar beslut om eventuella åtal.
Bild: Karoliina Simoinen / Yle

Helsingforspolisen misstänker Päivi Räsänen (KD), Hussein al-Taee (SDP) och Juha Mäenpää (Sannf.) för hets mot folkgrupp. Fallet Mäenpää kommer att tas vidare till riksåklagarämbetet, medan utredningarna kring Räsänen och al-Taee kan komma att läggas ner.

Sannfinländaren Juha Mäenpää utreds för hets mot folkgrupp i samband med ett tal han höll i riksdagen.

I talet jämförde ledamoten muslimer och asylsökande med ”introducerade arter”, som enligt Mäenpää ”borde bekämpas i Finland”.

- För Mäenpääs del är det bestämt att förundersökningen tas vidare till riksåklagarämbetet. Där fattas sedan beslut om att väcka åtal, säger utredningsledare Pekka Hätönen till Yle.

Inlägg på sociala medier kanske inte resulterar i åtal

Förundersökningarna kring Räsänen och al-Taee kan enligt polisen ännu komma att läggas ner. Beslut om hur de här två ärendena går vidare ska fattas inom kort.

- Det kan vara att utredningarna begränsas när det kommer till Räsänen och al-Taee, säger Hätönen.

För Räsänens del handlar misstankarna om ett inlägg på twitter som den förre KD-ordföranden skrev under pride-veckan.

Sarjan kakkosjaksossa tavataan Päivi Räsänen ja Pentti Arajärvi.
Bildtext Päivi Räsänen var ordförande för Kristdemokraterna 2004-2015. Hon har också tidigare kritiserats för uttalanden mot sexuella minoriteter.
Bild: Hanna-Maria Grönlund / Yellow Film & TV Oy

I inlägget frågar sig Räsänen hur kyrkans läror och bibeln går ihop med att ”skam och synd” lyfts fram som någonting att vara stolt över.

- Inlägget kan anses vara kränkande för sexuella minoriteter, säger Hätönen.

Misstankarna mot al-Taee rör inlägg publicerade på Facebook åren 2011-2012.

Polisen brukar inte utreda så gamla inlägg, men den stora offentlighet som omgett al-Taees uttalanden ledde till att en brottsanmälan gjordes.

Kansanedustaja Hussein al-Taee eduskunnassa 23.7.2019.
Bildtext SDP:s riksdagsledamot Hussein al-Taee hamnade i hetluften efter riksdagsvalet 2019 då det blev känt att han uttalat sig kränkande mot bland annat judar och homosexuella på sociala medier. Al-Taee sjuksrevs efter skandalen men har nu återvänt till arbetet i riksdagen.
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

- I den här utredningen finns inlägg som riktar sig mot judar och ett inlägg som kan anses vara kränkande mot sexuella minoriteter, säger Hätönen.

Al-Taee har offentligt bett om ursäkt och sagt att han ångrar sina inlägg. Centralkriminalpolisen har gått igenom al-Taees inlägg från åren 2014-2015, och beslutat att inte inleda en förundersökning.

Diskussion om artikeln