Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Idrott aktiverar invandrare också utanför sportplanen – och förändrar attityder: ”Härligt hur en enda muslimsk idrottare kan betyda så mycket”

Från 2019
Uppdaterad 14.08.2019 12:05.
Nourdeen Toure på Monaliikus #BeActive School Day hösten 2018.
Bildtext Proffsboxaren Nourdeen Toure har hjälpt till i Monaliikus verksamhet.
Bild: Monaliiku

Genom idrott kan invandrare som annars skulle hamna utanför samhället integreras och aktiveras. Toppidrottare med invandrarbakgrund kan också bryta barriärer. Ett exempel är fotbollsspelaren Mohamed Salah, vars succé i Liverpool lett till minskat muslimhat i staden.

En man anländer till Finland som migrant utan vänner, utan pengar, utan kunskap i de lokala språken. Genom idrotten får han kompisar, jobb och inspiration att börja studera.

Den historien tillhör Nourdeen Toure, som hittade hoppet om framtiden i boxningssalen. Men Toure är inte ensam.

– Många toppidrottare har sagt att de inte vet var de skulle vara om de inte hittat en hobby och säker omgivning via idrotten, säger Ilari Äijälä.

Barn håller upp Red card to racism-kort.
Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Den tidigare fotbollsligaspelaren Äijälä är projektchef för Punainen kortti rasismille (sv. Rött kort för rasism). Projektets mål är att motverka rasism och diskriminering inom sport från gräsrotsnivå ända upp till elitidrott.

– Det är ingen skillnad varifrån du kommer, hur du ser ut, vilken religion du tillhör eller vilket språk du talar. Idrott är det som förenar. På idrottsplanen ska du alltid få vara dig själv, utan diskriminering eller fördomar, säger Äijälä.

Försöker fånga passiva kvinnor

Invandrarkvinnor är klart mindre benägna att delta i idrottsverksamhet än männen. Föreningen Monaliiku erbjuder mångkulturella kvinnor möjligheten att testa på och syssla med sport. Tröskeln ska vara så låg som möjligt för att också passiverade invandrarkvinnor ska lockas med.

– För många har det varit jätteviktigt att överhuvudtaget ha möjlighet att röra på sig. Till exempel småbarnsmammor som lätt kan bli i kläm, passiveras och hamna utanför samhället. Här kommer de utanför hemmet och träffar andra människor, säger projektkoordinator Kati Vertiö.

– Man har haft möjligheten att skapa nya kontakter och få stöd av andra som varit med om liknande saker. Jag ser idrotten som en neutral plan dit det är enkelt att komma, och där du också känner dig trygg att öppna dig om andra problem och utmaningar.

Utebad.
Bildtext Simlektionerna fylls alltid snabbt hos Monaliiku. Flera kvinnor saknar simkunskap och kan av religiösa skäl inte besöka allmänna simhallar och stränder.
Bild: Ullstein bild / Markus Matzel / All Over Press

Verksamheten är kultur- och könssensitiv, vilket är en förutsättning för flera kvinnor med invandrarbakgrund. Till exempel är alla som leder motionsgrupper kvinnor, barnen är välkomna med och många tillfällen avgiftsfria.

– En del har inte möjlighet att delta i andra motionsgrupper på grund av sin bakgrund eller kultur. Om muslimska kvinnor ska klä på sig gymnastikkläder kräver det att det inte finns män i utrymmet.

Det är oerhört viktigt för din integration att du är aktiv i någon gemenskap eller förening

― Kati Vertiö

På veckobasis når Monaliiku ungefär 300 kvinnor, de flesta i Helsingfors. Vertiö berättar att många ser den sociala aspekten som till och med viktigare än den förbättrade konditionen och därigenom hälsan.

– Jag ser idrottens integrerande kraft som mycket kraftig och bred. Du kan binda många, olika slags människor kring samma kollektiva mål. Det ökar känslan av samhörighet och sänker murar mellan människor, menar Vertiö.

– Det är oerhört viktigt för din integration att du är aktiv i någon gemenskap eller förening. Du får ett stödnätverk och en kompiskrets, du utvecklar dina språkkunskaper och din förståelse av samhället breddas.

Barn på fotbollsmatch.
Bild: Ullstein bild / Boness / Ipon / All Over Press

Hur viktigt är det att personen själv är aktiv?

– Det är jätteviktigt, men ibland kan också helt grundläggande praktiska saker ställa till det. Det kan vara svårt att ringa ett samtal eller hitta information på nätet om man inte kan språket eller vet hur de här systemen fungerar.

– För många är det första besöket det kritiska. När det är undanstökat så vet de vart de ska komma, vem som tar emot dem och vad man förväntas göra. Får vi personen att komma hit en gång, så sker aktiveringen ofta av sig självt, säger Vertiö.

”Du är alltid välkommen i en boxningssal”

Pekka Mäki hör till Finlands mest framstående boxningspromotorer och -tränare. Bland hans kändaste adepter finns Edis Tatli och Amin Asikainen, båda med utländsk bakgrund.

Mäki tränar också Nourdeen Toure. Han tog Toure under sina vingar endast tre år efter att den nu 28-åriga proffsboxaren för första gången prövade på grenen strax efter att han anlänt till Finland.

– Nourdeen har gjort många saker rätt. Han har hela tiden varit aktiv och sökt jobb, börjat studera, bättrat på rejält i finskan, och också i övrigt levt ett exemplariskt liv, säger Mäki.

– Jag har alltid sagt att är du sedan vit, svart, gul, röd eller av vilken färg eller etnisk bakgrund som helst, så är du alltid överallt i världen välkommen in i en boxningssal. Där står alla på samma linje och boxning är ett internationellt språk som alla förstår.

Boxningsträning.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Rasism inte längre tabu

Ilari Äijälä vill gärna se att toppidrottare i allt högre grad aktivt motarbetar diskriminering. Ett led i det arbetet är Punainen kortti rasismille-projektets antirasism- och regnbågsbindlar runt lagkapteners armar inom fotboll och innebandy.

– Tanken är att lagkaptenen ska föregå med exempel både på men också utanför planen. Det är en liten gärning, men ett bra sätt att skapa diskussion inom truppen om hurudan en bra lagspelare är och hur man bemöter andra människor, säger Äijälä.

– Jag ser att det överlag i Finland har börjat pratas om saker vid deras rätta namn, vilket är jätteviktigt. När det här projektet startade 2003 var ordet rasism fortfarande tabu. Man var rädd för att säga det högt vilket försvårade en öppen diskussion. Nu sopar man inte längre de här frågorna under mattan.

Salahs stora betydelse

Det finns ändå fortfarande mycket arbete kvar, understryker både Ilari Äijälä och Kati Vertiö. Det borde forslas mer resurser till framför allt lågtröskelverksamhet för att nå de mest passiva, vilket i längden skulle innebära en besparing i hälsovårdskostnader.

Sega strukturella hinder på såväl förenings- som systemnivå bromsar utvecklingen.

Det är enormt viktigt att alla kan finna sin förebild i idrotten, oavsett bakgrund

― Ilari Äijälä

Ett invandrarbarn som vill börja med en hobby kan stöta på flera problem. Dels måste föräldrarna veta eller ta reda på vad verksamheten går ut på, vilket inte är en självklarhet om man inte behärskar språket. Dels kan byråkratin ställa till det.

Vertiö tar en fotbollsivrig flyktingflicka som exempel. Familjen saknar pengar att betala medlemsavgiften i en förening. Utan socialskyddssignum går det inte heller att få ekonomiskt stöd för hobbyverksamhet. Föreningen kan ge flickan lov att träna gratis, men för att få spelrätt krävs förutom medlemskapet också avlagd licensavgift.

– Och sedan har vi motionsverksamhet i städer, som i princip är öppet och gratis för alla, men du måste registrera dig. Och för att registrera dig måste du ha ett socialskyddssignum. Det är såna här strukturella hinder som borde rivas.

Mohamed Salah firar ett mål för Liverpool
Bildtext Mohamed Salah är Liverpools stjärnspelare och troende muslim.
Bild: imago/Colorsport/ All Over Press

Idrottare når ut till en enorm publik via sociala medier. Vill man sprida ett budskap finns alla möjligheter till det, vilket idrottare och föreningar även i Finland allt bättre börjat märka under de senaste åren, säger Äijälä.

Han lyfter fram en undersökning från Stanford University, som kom fram till att hatet mot muslimer och islam i Liverpoolregionen har minskat drastiskt efter Mohamed Salahs storsuccé.

Studien visade att hatbrotten mot muslimer i regionen minskat med 18,9 procent sedan Salahs ankomst. I övriga regioner i England gick ingen likadan utveckling att skönja. Rasistiska tweetar från Liverpools fans halverades under samma period.

– Det är härligt hur en enda muslimsk idrottare kan förändra attityder så mycket i en så purbrittisk stad som Liverpool, konstaterar Äijälä. Det är enormt viktigt att alla kan finna sin förebild i idrotten, oavsett bakgrund.

Punainen kortti rasismille fungerar under Finlands mångkulturella idrottsförbund Fimu och får liksom Monaliiku största delen av sin finansiering från staten. Läs mer om Fimu, Monaliiku och Punainen kortti rasismille (på finska).

Diskussion om artikeln