Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danmarks statsminister ber barnhemsbarn om ursäkt för den vanvård de utsattes för

Från 2019
Danmarks statsminister Mette Frederiksen i kostym talar inför pressen. I förgrunden syns tre mikrofoner på hennes bord.
Bildtext Danmarks statsminister Mette Frederiksen har bett hundratals forna barnhemsbarn om ursäkt för den vanvård de utsattes för
Bild: EPA-EFE/PHILIP DAVALI DENMARK OUT

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har framfört en offentlig ursäkt till hundratals barnhemsbarn som utsattes för våld och vanvård i statens vård. Ursäkten riktas till barn som från 1940-talet och ända in på 1970-talet bland annat utsattes för sexuellt våld i 19 barnhem.

Vanvården avslöjades ursprungligen i ett tv-dokument år 2005 om en uppfostringsanstalt för pojkar i Godhavn på Nordsjälland.

Därefter följde den så kallade Godhemsrapporten år 2011 som slog fast att pojkarna på Godhavnsanstalten hade utsatts för systematisk misshandel, sexuella övergrepp och medicinska experiment bland annat med LSD.

– För dåtiden, för nutiden och för vår gemensamma framtid så vill jag se alla i ögonen och säga det enda rätta: Förlåt, sade Frederiksen då hon träffade tiotals tidigare barnhemsbarn i statsministerns residens i Marienborg.

Hon var märkbart rörd och fick flera gånger vända sig bort under talet.

Danny Christiansen som var en av dem som utsattes för våld och sexuella övergrepp, säger att ursäkten betyder mer än han trodde, men att det inte räcker. Han tänker gå vidare med krav på ekonomisk ersättning.

– Jag tycker att det ger mer tyngd åt orden, säger han.

Många av offren har ända till dessa dagar lividt av bland annat alkohol- och narkotikaproblem och havt svårigheter både i sitt arbets- och privatliv.

Flera tidigare statsministrar har avvisat kravet på en ursäkt som föreningen Godhavnspojkarna har drivit på i flera år.

Källor:BBC, TT

Diskussion om artikeln