Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Los Angeles-operan utreder beskyllningarna mot Plácido Domingo

Från 2019
Plácido Domingo i New York i december 2018.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Los Angeles-operan inleder en utredning om de anklagelser om sexuella trakasserier som riktats mot den framstående operasångaren Plácido Domingo.

Domingo har varit chef för operan sedan 2003 och innan dess var han operans konstnärliga chef. Båda posterna gav honom makten att tillsätta roller och enligt de som anklagat honom att bygga upp eller förstöra karriärer.

Los Angeles-operan låter en utomstående part utreda beskyllningarna mot Domingo.

Operan säger i ett uttalande att Plácido Domingo varit en dynamisk och kreativ kraft vid operan och i kulturlivet i Los Angeles i mer än tre decennier, och att operan kommer att göra sitt yttersta för att se till att alla anställda och artister ska ha det bra och känna sig uppskattade och respekterade.

Inställda uppträdanden

Philadelphia Orchestra och San Fransisco Opera har meddelat att de kommer att ställa in Domingos planerade uppträdanden.

Metropolitan Opera i New York säger att de inväntar resultatet av utredningen vid Los Angeles-operan innan man fattar beslut om Domingos framtid vid operahuset.

Sammanlagt åtta operasångare och en dansare anklagar Domingo för sexuella trakasserier. Flera kvinnor beskyller honom för sexuella antydningar och nästan över 30 personer säger att de har bevittnat opassande, sexuellt betingat beteende av Domingo.

Han beskylldes också för att ha försökt pressa kvinnor till sexuella förhållanden med löften om jobb.

Domingo har tillbakavisat beskyllningarna utan att gå in på detaljer.

Diskussion om artikeln