Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Facebook anställde folk som avlyssnade och skrev ut användares samtal via Messenger

Från 2019
Uppdaterad 14.08.2019 14:34.
Facebook på en smarttelefonskärm.
Bild: Mostphotos

Facebook har avlyssnat och skrivit ner sina användares samtal på tjänsten Messenger, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Facebook har avlyssnat användare som via appen gett Messenger tillstånd till det. Men vad som hittills varit okänt är att det varit människor som lyssnat och skrivit ut samtal - inte maskiner, som automatiskt transkriberat innehåll.

Enligt Facebook upphörde verksamheten för drygt en vecka sedan.

Också Apple och Google har meddelat att de nyligen slutade med att avlyssna sina användares samtal. Amazon har för sin del gett sina användare möjlighet att förhindra avlyssning.

Facebook-ikonen på en mobiltelefon.
Bild: EPA/RITCHIE B. TONGO

De som lyssnade på samtalen kände inte till detaljerna

Facebook har betalat hundratals utomstående personer för att transkribera audioklipp, uppger Bloomberg.

De anställda fick inte veta var audioklippet hade bandats eller hur och varför det hade anskaffats, säger anställda som vill vara anonyma.

Facebook bekräftar att användares samtal har transkriberats men försäkrar att man nu har slutat med det. Man "håller en paus", som det heter.

- I stort sett så gör vi som Apple och Google. För över en vecka sedan upphörde vi med att ge folk i uppdrag att lyssna och skriva ut samtal, meddelade Facebook på onsdagen.

Enligt Facebook hade de berörda användarna gett sitt tillstånd till transkribering av röstsamtal i applikationen Messenger.

Facebook Messenger
Bild: EPA-EFE

Avsikten var att undersöka Facebooks artificiella intelligens

Avsikten var att undersöka ifall Facebooks artificiella intelligens kunde tolka samtal på rätt sätt, och känna igen ord och talmönster.

Enligt Facebook var samtalen anonymiserade.

Anställda som avlyssnat samtalen har rapporterat om att informationen ibland går att identifiera. Många samtal är av känslig natur, till exempel medicinska konsultationer, arbetsintervjuer och diskussioner med sexuellt innehåll.

TaskUs Inc - ett företag med förgreningar runt om i världen - arbetar enligt Bloomberg med att avlyssna användares konversationer. Facebook är bolagets största och viktigaste kund, men de anställda får inte säga offentligt vem de arbetar för.

Teknologijättar anklagas för intrång i folks privatliv

Stora teknologibolag som Amazon och Apple har kritiserats hårt för att de låtit människor samla in audioklipp från olika användare. Det här ses som intrång i privatlivet.

Bloomberg rapporterade i april att Amazon hade ett team på tusentals anställda runt om i världen som avlyssnade ljud via Alexa. Målet sägs ha varit att förbättra mjukvaran.

Samma slags genomgångar användes av anställda vid Apples tjänst Siri och Alphabets Google Assistant.

Apple och Google använder sig inte längre av den metoden. Amazon har meddelat att dess användare kan välja bort den här typen av granskning.

Sociala medier
Bild: Art Kowalsky / Alamy/All Over Press

Facebooks ägare Zuckerberg förnekade avlyssning i april 2018

Facebooks ledning har länge förnekat att bolaget samlar in användarnas samtal för att ge annonsörer material eller för att avgöra vad som ska synas i användarnas flöden.

Högsta chefen Mark Zuckerberg sade detta rakt ut under ett förhör i amerikanska kongressen i april 2018:

- Ni talar om den här konspirationsteorin att vi avlyssnar folk via mikrofoner och att vi använder informationen för reklam. Det gör vi inte, sade Zuckerberg då han förhördes av senator Gary Peters.

Facebook har dock inte uteslutit att en tredje part kan ta del av ljudmaterial. Det här har lett till att vissa anställda upplever sitt arbete som oetiskt, skriver Bloomberg.

Facebook Messenger
Bild: Cosmin-Constantin Sava / Alamy/All Over Press

Facebooks nya användarpolicy säger inte något om audio

Facebook presenterade i fjol en ny, reviderad användarpolicy som var avsedd att göra tjänsten mer begriplig för användarna. I den policyn nämns ingenting om att människor avlyssnar samtal.

Där sägs att Facebook via sina system och processer automatiskt samlar in innehåll, kommunikation och annan information, som användarna erbjuder då de skickar meddelanden eller kommunicerar med varandra.

Men Facebook nämner inte att det handlar om att andra människor får avlyssna samtal.

Då Facebook nämner de typer av tredje part som informationen delas med nämns inte något transkriptionsteam.

Nu utreds det både i Europa och USA huruvida den här typen av verksamhet kan sägas vara laglig.

Källor: Bloomberg, The Guardian

Diskussion om artikeln