Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Asap Rocky döms för misshandel till villkorlig dom - ska betala skadestånd till offret

Från 2019
Uppdaterad 14.08.2019 16:08.
Programmet är inte längre tillgängligt

Artisten Rakim Mayers, känd som Asap Rocky, har fått en villkorlig dom för misshandeln som skedde i samband med ett gängslagsmål i Stockholm i juni.

Mayers och hans två anställda som även stod åtalade för misshandeln har dömts till att betala skadestånd till offret. Summan för skadeståndet är 12 500 svenska kronor.

Skadeståndet är lägre än vad offret har begärt.

De tre männen ska även betala tillbaka till staten kostnaderna för offrets målsägandebiträde enligt deras ekonomiska förmågor.

– Vi hade hoppats på en frikännande dom. Rakim Mayers är otroligt besviken över domen, säger artistens försvarare Slobodan Jovovic​, vid en presskonferens, skriver Aftonbladet.

Mayers advokat Jovovic säger till SVT att det är för tidigt att säga om de kommer att överklaga domen eller inte.

Domare Per Lennerbrant berättar under presskonferensen på onsdagen att man vanligtvis kombinerar en villkorlig dom med böter, men eftersom de åtalade satt häktade i 30 dagar så beslöt tingsrätten att man inte gör det i det här fallet.

Enligt honom följer det högsta domstolens praxis.

Lennerbrant säger även att tingsrätten kom fram till att gärningen inte var så allvarlig att en fängelsedom skulle vara motiverad.

- Enligt lagen ska vi välja ett mildare straff om gärningen inte är så allvarlig att fängelse måste väljas i första hand.

Inte självförsvar

Enligt åklagaren fällde männen offret ner på marken och misshandlade honom. Mayers och de två andra männen har hela tiden nekat sin skuld och enligt dem handlade de i självförsvar.

Domstolen ansåg ändå att de åtalade inte befann sig i en sådan situation som skulle ha gett dem rätten att använda våld. Beslutet grundar sig på vad två ögonvittnen har berättat.

Tingsrätten kom också fram till att man inte kunde bevisa att de åtalade skulle ha slagit offret i bakhuvudet med en glasflaska.

Åklagaren yrkade på att artisten och de två andra männen skulle dömas till sex månaders fängelse för misshandel.

Rättegången avslutades den 2 augusti och Mayers lämnade Sverige samma kväll. Han satt en dryg månad i svenskt häkte.

Asap Rocky har meddelat att han kommer att uppträda på Blockfest i Tammerfors på fredagen.

Diskussion om artikeln