Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo får 16 miljoner euro mindre än beräknat i kommunalskatter i år - i Pargas är bortfallet 1,4 miljoner

Från 2019
En miniräknare, penna, papper med statistik och mynt på ett bord.
Bildtext I Pargas kan de minskade skatteinkomsterna leda till sparåtgärder.

Kommunförbundet meddelar att man sänker prognosen för kommunernas skatteinkomster för år 2019 med 400 miljoner euro. Det uppger man att beror på tekniska problem i samband med anmälan av uppgifter till inkomstregistret.

I Pargas är man överraskad över det plötsliga bortfallet.

För kommunen betyder det här ett bortfall på 1,4 miljoner skatteintäkter och är ett ordentligt orosmoment, enligt ekonomichef Petra Palmroos.

- Det här försämrar definitivt läget för oss och det kommer definitivt att påverka nästa års budget, säger Palmroos.

Enligt Palmroos kommer staden nu att tvingas till sparåtgärder.

- Årets budget hade ett resultat på 2 miljoner minus och nu blir det ännu mera. Prognosen för nästa år blir nu en helt annan och i budgetförhandlingarna kommer vi att tvingas diskutera vilka sparåtgärder som kan genomföras. Det här är en av flera aspekter som påverkar Pargas ekonomi just nu.

Inte lika illa i Åbo

För Åbos del innebär det tekniska problemet i inkomstregistret en avsaknad på 16 miljoner euro, uppger Fredrik Lindström som är t.f. direktör för ekonomi- och strategigruppen vid Åbo stad.

- Det inverkar nog direkt på vår egen prognos, det är stora pengar det handlar om. Men saken utreds ännu av Kommunförbundet och vi väntar mera information därifrån nästa vecka, säger Lindström.

Men Lindström är ändå inte speciellt orolig för Åbos del.

Eftersom problemet gäller inflödet av skatteinkomster och därigenom periodiseringen, har prognosen för 2020 i sin tur höjts med 400 miljoner euro.

- Vi ser det här som en fördröjning. Vi hoppas att problemet i systemet korrigeras och att årets pengar kommer, om än lite i efterskott. Det finns en viss risk att det uppstår likviditetsproblem inom vissa mindre kommuner, men för vår del ser vi ingen sådan risk.

Inga sparåtgärder på grund av förseningen

Enligt Lindström får fördröjningen inte heller några konkreta följder för Åbo, även om man nu inte kan räkna med samma inkomster som man utgått från i våras.

- Vår egen prognos är nog det enda som rent konkret påverkas. Våra väntade intäkter då det gäller kommunalskatten sjönk med 16 miljoner, men vi tror och litar på att Kommunförbundet korrigerar dröjsmålet och meddelar om hur vi ska redovisa saken senare, säger Lindström.

- Vi försöker ändå försäkra oss om att intäkterna faktiskt kommer senare och att det förhoppningsvis inte uppstår några nya vändningar.

Vid Kimitoöns kommun väljer man att inte ännu kommentera situationen, utan man väntar på mera information innan man gör en lägesbedömning.

Diskussion om artikeln