Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Olav Lundanes tog fjärde raka VM-guldet på långdistans – finländarna halkade efter, Kirmula uppgiven: ”Formtoppen är förbi”

Från 2019
Miika Kirmula.
Bildtext Miika Kirmula (arkivbild).
Bild: Handout / Lehtikuva

Det blev dubbelt norskt i topp då VM-medaljerna i herrarnas långdistanstävling delades ut i norska Östfold på onsdagen. För finländarna Elias Kuukka och Miika Kirmula resulterade tävlingen i en 14:e och 16:e plats.

– Jag kan vara väldigt nöjd med min insats, myste Olav Lundanes i tv-intervjun efter att ha säkrat sitt fjärde raka VM-guld på distansen.

Och visst hade norrmannen all orsak att vara nöjd. Lundanes var överlägsen i hemmaterrängen och kom i mål över en och en halv minut snabbare än tvåan, landsmannen Kasper Fosser.

Det trots att det till en början såg ut att bli en rejäl kamp om guldmedaljen.

– Jag vet inte om det bara var jag som var trög i början eller om Kasper var vassare där. Men jag är nöjd. Som barn var det alltid just på långdistansen jag ville hävda mig själv, berättar Lundanes.

"Allt gick snett från början"

Elias Kuukka såg ännu en tredjedel in i loppet att på allvar tävla om en topp 10-placering. Men mot slutet stod han för några avgörande missar och halkade ner till 14:e plats.

– Med tanke på en topp 10-placering tappar han lite för mycket under de här sista kontrollerna. Men som helhet ett bra lopp, klart godkänt, summerar expertkommentator Fredric Portin.

Själv kunde Kuukka inte vara lika till freds med resultatet.

– Det var inte någon lätt tävling. Jag kom aldrig riktigt igång och hade problem på några längre etapper, säger han för Yle efter målgång.

Miika Kirmula, som väntades vara främsta finländare i tävlingen, slutade på 16:e plats.

– Allt gick snett från början. Inget fungerade. Varken löpningen eller ruttvalen. Säsongens formtopp är förbi. Jag har anat att så kunde vara fallet, säger kvalfemman Kirmula.

Bronset gick till Schweiz och Daniel Hubmann, som närmast gjorde upp om tredjeplatsen med landsmannen Matthias Kyburz.

Diskussion om artikeln