Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skatteförvaltningens nya inkomstregister ställer till med problem i kommunerna – Kristina Stenman: "Det är besvärligt"

Från 2019
Uppdaterad 15.08.2019 09:19.
Stadsdirektör Kristina Stenman
Bildtext Stadsdirektör Kristina Stenman säger att det för Jakobstad kan betyda 1,7 miljoner euro mindre än väntat.
Bild: YLE/Chanette Härus

I den senaste skatteprognosen för 2019 räknar Kommunförbundet med 400 miljoner euro mindre skatteinkomster än i tidigare prognoser. Stadsdirektör Kristina Stenman säger att det för Jakobstad kan betyda 1,7 miljoner euro mindre än väntat.

På Kommunförbundet säger man att det är inkomstregistret som strular. Skattepengarna är på kommande, men arbetsgivarnas anmälningar om utbetalda löner släpar efter.

De här problemen kommer väldigt olämpligt, eftersom kommunerna jobbar med nästa års budgetar just nu och det leder till stora problem. Det är helt enkelt svårt att veta hur stora skatteintäkter kommunerna kan räkna med för 2019.

Klart är i alla fall att kommunerna just nu jobbar med skatteprognoser som ger dem klart mindre skatteintäkter än tidigare prognoser.

Det är besvärligt för kommunerna då vi skall sköta om vår likviditet och få alla våra löner och räkningar betalda om staten kommer med sådana här bud.

Kristina Stenman, stadsdirektör i Jakobstad

I Jakobstad räknar stadsdirektör Kristina Stenman med att minskningen för Jakobstads del blir 1,7 miljoner euro i jämförelse med vad staden har räknat med.

- Det är besvärligt för kommunerna då vi skall sköta om vår likviditet och få alla våra löner och räkningar betalda om staten kommer med sådana här bud, säger Kristina Stenman.

I Korsholm ligger summan på omkring 1,5 miljoner euro.

För Åbos del innebär det tekniska problemet i inkomstregistret ett bortfall på 16 miljoner euro, uppger Fredrik Lindström som är t.f. direktör för ekonomi- och strategigruppen vid Åbo stad.

I den senaste skatteprognosen för 2019 räknar Kommunförbundet med 400 miljoner euro mindre skatteinkomster än i tidigare prognoser.

Skatteförvaltningen i Åbo.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Pekka Montell som är sakkunnig i skattefrågor på Kommunförbundet konstaterar att osäkerheten är stor ute i kommunerna just nu.

- Strulet med rapporteringen kommer inte att leda till nedskärningar i kommunerna, men nog till stora svårigheter att budgetera rätt, tror Montell.

Vi har automatiserat skatteanmälningar från 230 000 arbetsgivare och förändringen har berört 2,8 miljoner arbetstagare.

Terhi Holmström, direktör på inkomstregistret

Inkomstregistret är alltså en ny databas som samlar ihop förvärvs-, pensions- och förmånsuppgifter. Målsättningen har varit underlätta samarbetet mellan arbetsgivare och myndigheter.

- Förändringen har varit enorm, säger Terhi Holmström som är direktör på inkomstregistret.

- Vi har automatiserat skatteanmälningar från 230 000 arbetsgivare och förändringen har berört 2,8 miljoner arbetstagare.

Om kommunerna litar på Kommunförbundets ursprungliga prognoser så kan de göra upp budgetarna enligt dem, men kommunerna är tvungna att ta mera lån.

Pekka Montell, sakkunnig på Kommunförbundet
Ett par glasögon ligger på en hög med papper i en mapp.
Bildtext Strulet med rapporteringen kommer inte att leda till nedskärningar i kommunerna, tror man på Kommunförbundet, men nog till stora svårigheter att budgetera rätt.
Bild: Simone Voigt/Mostphotos

Om kommunerna litar på Kommunförbundets ursprungliga prognoser så kan de göra upp budgetarna enligt dem, säger Pekka Montell på Kommunförbundet, men kommunerna är tvungna att ta mera lån.

Vem bär ansvaret då?

- Bra fråga, svarar Pekka Montell. De som har levererat dataregistret har ett ansvar - men det övergripande ansvaret finns hos Finansministeriet och skattemyndigheterna.

Direktör Terhi Holmström på inkomstregistret kastar delvis tillbaka bollen till kommunerna.

- Jag jagar inga skyldiga, men vi hoppas att situationen ska lösa sig så fort som möjligt. Kommunerna kan själva göra de anmälningar som de borde ha gjort och vi på inkomstregistret måste få alla arbetsgivare att göra sina anmälningar

Diskussion om artikeln