Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marika Teini sekunder från VM-medalj på långdistansen – hann redan diskas, men fick tillbaka sin placering efter lyckad protest

Från 2019
Uppdaterad 14.08.2019 19:35.
Marika Teini tar silver vid VM i orientering 2018.
Bildtext Marika Teini.
Bild: SSL/TouhoHäkkinen

En överlägsen svensk dubbelseger. En finländsk fjärdeplats som redan hann försvinna. Där damernas långdistanstävling i ett nötskal. Marika Teini var till slut bara tolv sekunder från att inleda sitt VM med en medalj.

– Så nära, så nära, konstaterade kommentator Magnus Eklöv då Marika Teini kurvade in på upploppet.

Stunder innan hade tv-kamerorna fixerat sig på buskaget närmast målområdet i norska Östfold. Men det dröjde länge innan Marika Teini dök upp. Tolv sekunder för länge.

Teini låg ännu sju kilometer in i det drygt elva kilometer långa loppet på andra plats bakom endast fullständigt suveräna Tove Alexandersson. Men mot slutet halkade Säkyläorienteraren bakom både Lina Strand och Simona Aebersold.

Till slut verkade insatsen ändå inte spela någon roll då arrangörerna meddelade att Teini diskvalificerats. På basis av tv-bilderna såg Teini ut att ha missat med den sista kontrollen under slutspurten.

– Men med tanke på medeldistansen är det ett formbesked som heter duga, påminner Eklöv.

– Det svider ju att en fjärdeplats nollas. Man måste nog se till att man faktiskt stämplat kontrollen. Man får ingen nåd om man missar. Men annars är det ett bra lopp av Marika Teini. Något annat kan vi inte säga, kompar expertkommentator Fredric Portin.

"Synd och onödigt"

Samtidigt som de sista orienterarna löpte in på målområdet dök Teinis namn ändå upp på resultatlistan igen. Stunder senare meddelade det internationella orienteringsförbundet att landslagets protest godkänts.

– Jag fick nu veta att det handlade om den sista kontrollen, att hennes stämpling inte registrerats. Det är förstås synd och onödigt då hon uppenbart var där. Men nu verkar man ha hittat något igen, berättar Portin.

Segern gick alltså till Sverige och Tove Alexandersson. Guldfavoriten var precis så överlägsen som väntat och kom i mål över sex (!) minuter före landsmaninnan Strand. Schweiziska bronsmedaljören Simona Aebershold var en dryg halv minut långsammare än Strand.

Venla Harju var näst främsta finländska i tävlingen då hon slutade på en delad femteplats. Marginalen upp till Alexandersson var 10.14 och avståndet upp till bronspengen drygt fyra och en halv minut.

Merja Rantanen slutade 13:e, en dryg kvart efter Alexandersson.

– Hon gjorde ett misstag då hon kom till den femte kontrollen som kostade henne ungefär tre minuter, analyserar Portin.