Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nya uppgifter om flygolyckan där Emiliano Sala miste livet – stora mängder kolmonoxid hittades i fotbollsspelarens kropp

Från 2019
En stor duk med en bild på Emiliano Sala liggandes på en fotbollsplan.
Bildtext Emiliano Salas minne hyllades av Nantes-supportrar efter flygolyckan. Sala hade strax innan olyckan skrivit på för Cardiff.
Bild: EPA

Enligt bland andra BBC kan myndigheterna ha hittat orsaken till att flygplanet som transporterade Emiliano Sala kraschade. I samband med fotbollsspelarens obduktion ska en stor mängd kolmonoxid nämligen ha hittats i spelarens kropp.

Det var den 21 januari som fotbollsvärlden chockades. Flygplanet som transporterade Emiliano Sala från Nantes i Frankrike till Cardiff i Wales hade försvunnit.

I början av februari hittades Salas kropp i engelska kanalen.

Enligt de första undersökningarna ska dödsorsaken ha varit skador som uppstått i samband med att planet kraschade. Men nu har nya uppgifter dykt upp.

Enligt bland andra BBC ska nya prover nämligen visat att Salas kropp innehöll oerhört höga doser av kolmonoxid. Enligt BBC ska kolmonoxidhalten i Salas blod ha varit 58 procent, då allt över 50 kan vara livsfarligt.

Planet som transporterade Sala kan producera en hög mängd kolmonoxid. Därför misstänker myndigheterna nu en läcka som skulle ha orsakat att kolmonoxid hamnat i flygplanet.

Olycksplanet av typen Piper Malibu ligger på havsbottnen i Engelska kanalen. Bilden är tagen under vatten och vrakdelarna syns dåligt genom det smutsiga vattnet.
Bildtext Flygplansvraket där Salas kropp hittades.
Bild: EPA-EFE/HANDOUT HANDOUT

– Ifall en person utsätts för mycket kolmonoxid kan det leda till medvetslöshet eller till och med död, säger utredningsledaren Geraint Herbert.

Piloten David Ibbotson är fortfarande försvunnen. Flygplanets vrak är också fortfarande på bottnen av engelska kanalen, och Salas och Ibbotsons anhöriga kräver nu att myndigheterna ska lyfta planet för att kunna undersöka ärendet.

Från AAIB, som undersöker flygolyckor i Storbritannien, berättar man för BBC att det inte var möjligt att lyfta upp flygplanet då man hittade Salas kropp i februari.

Enligt AAIB är sannolikheten också hög för att flygplanet har förstörts till den grad att man inte längre hittar svar på de nyaste frågorna, även om man skulle kunna undersöka farkosten närmare.

Diskussion om artikeln