Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det snöar plastpartiklar i Arktis - forskare chockade över kvantiteten

Från 2019
Nordpolen. I vattnet ligger ett stenigt berg som till hälften är täckt med tjocka lager is och snö. Himlen är blå och solen lyser klart.
Bildtext Arktisregionen hör till världens renaste regioner.
Bild: Corbis/Yle

Snön som faller över Arktis innehåller mikroskopiska plastpartiklar, visar en ny undersökning. Forskare är chockade över hur stora mängder plastpartiklar som hittas i snön - över 10 000 per liter. I närheten av östra Grönland hittades rentav 14 000 partiklar.

Den nya studiens resultat visar nu att inte heller de människor som är bosatta i de arktiska regionerna är skyddade mot att andas in mikroplaster. Området är ett av de mest ofördärvade i världen.

Andra områden som undersöktes är norra Tyskland, bayerska alperna och schweiziska alperna. Den största koncentrationen av plastpartiklar hittades i de bayerska alperna - över 150 000 partiklar per liter.

Hur har plastpartiklarna hamnat i Arktisregionen?

Forskarna tror att mikroplasterna sugits in i atmosfären och sedan burits långa vägar med vinden för att sedan komma ner med snö.

Undersökningen är utförd genom att forskarna samlade in snöprover från Svalbard genom att helt enkelt använda sig av en dessertsked och burkar. Proverna analyserades sedan i laboratiorium.

Majoriteten av partiklarna som hittades i snön består av naturmaterial som cellulosa eller päls, men också av plast och gummi.

– Vi räknade med att hitta föroreningar, men det var chockerande att hitta den här mängden mikroplast i snön, säger forskningsledaren Melanie Bergmann till BBC.

Bergmann säger också att det är oklart hur människan påverkas av mikroplast, men att vi måste ta bättre hand om vår omgivning.

Tidigare studier har visat att stora mängder plastpartiklar hittats i den arktiska havsisen. Plastavfall driver också omkring i havet i tusentals kilometer för att slutligen sköljas upp på land vid de arktiska stränderna.

Källa: BBC, AP

Diskussion om artikeln