Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Reserven Adrian hjälte då Liverpool vann supercupen – tränaren Klopp hyllar sin målvakt: "Han behövde vara i form nu och han var i form nu"

Från 2019
Liverpoolspelarna jublar efter Adrians räddade straff.
Bildtext Liverpoolspelarna jublar efter Adrians räddade straff.
Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA/AOP

Målvakten Adrian som värvades av Liverpool den 5 augusti stod för en fenomenal match i supercupsegern mot Chelsea. Matchen avgjordes på straffar och spanjoren räddade Chelseas femte försök. Liverpooltränaren Jürgen Klopp hyllar målvakten. Då jag snackade med honom för första gången stod det klart att han behöver tid för att komma i form men nu fanns det ingen tid för det, sade Klopp

Segrarna i förra säsongens Champions League (Liverpool) och Europa League (Chelsea) gjorde upp i Uefas supercupmatch som spelades i turkiska Istanbul.

Efter 36 minuter tog Chelsea ledningen med 1–0 genom Olivier Giroud. Chelsea ledde i halvtid, men fick inte länge njuta av försprånget.

Liverpools Sadio Mané kvitterade tidigt i den andra halvleken till 1–1 och siffrorna stod sig den ordinarie matchtiden ut.

Matchen gick till förlängning där senegalesen Mané igen högg till tidigt. 2–1 till Liverpool efter 95 minuter och Chelsea fick börja jaga.

Jakten gav resultat då Liverpoolmålvakten Adrian fällde Chelseaanfallaren Tammy Abraham och domaren Stéphanie Frappert pekade på straffpunkten. Jorginho förvaltade straffen och plötsligt stod det oavgjort, 2–2, igen.

Fransyskan Stéphanie Frappart dömde matchen.
Bildtext Fransyskan Stéphanie Frappart dömde matchen.
Bild: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU/AOP

Rättskiparen Stéphanie Frappart blev historisk då hon blev den första damdomaren att döma en större match i herrarnas Europaspel.

Jorginhos straff blev inte matchens enda eftersom det stod 2–2 efter 120 minuter och straffar fick fälla avgörandet.

De första nio straffarna satt. Chelseas Abraham klev fram för att ta den tionde men Liverpoolmålvakten Adrian räddade och blev stor hjälte.

Klopp hyllade sin reservmålvakt

I skadade förstamålvakten Allison Beckers frånvaro fick Adrian ta plats mellan stolparna och han fick mycket beröm av Liverpools chefstränare Jürgen Klopp efter matchen.

Han har bara spenderat tio dagar i sin nya klubb.

– Då jag snackade med honom för första gången stod det klart att han behöver tid för att komma i form men nu fanns det ingen tid för det, sade Klopp till nyhetsbyrån AFP.

– Han behövde vara i form nu, han var i form nu och spelade en otrolig match och stod för sensationella räddningar.

Liverpoolmålvakten Adrian firar.
Bildtext Liverpoolmålvakten Adrian firar.
Bild: Kieran McManus/BPI/REX/All Over Press

Den tyska tränaren var nöjd med att Liverpool lyckades vinna bucklan.

– Det var en svår match för båda lagen. Det handlade bara om att vinna och det lyckades vi till sist med, sade Klopp.

"Riktigt nöjd med prestationen"

Tränarkollegan Frank Lampard i såg mycket positivt i matchen.

– Vi kan spela bättre men jag är ändå riktigt nöjd med prestationen, ansåg den nya Chelseatränaren enligt nyhetsbyrån AFP.

Frank Lampard lotsar sitt lag i Super Cup-matchen.
Bildtext Frank Lampard lotsar sitt lag i supercupmatchen.
Bild: Kieran McManus/BPI/REX/All Over Press

Lampard tyckte ändå att Liverpool gynnades av förra veckans matchprogram. Liverpool inledde Premier League mot Norwich i fredags, Chelseas premiär var i söndags mot Manchester United.

– Vi förlorade inte matchen på grund av det men visst är det lite frustrerande.

Resultat:

Liverpool – Chelsea 2–2
36. 0–1 Olivier Giroud
48. 1–1 Sadio Mané
95. 2–1 Sadio Mané
101. 2–2 Jorginho (på straff)

Liverpool vann straffsparkstävlingen med 5–4 och därmed även matchen.

För Liverpool var supercupsegern den fjärde, laget har tidigare vunnit år 1977, 2001 och 2005. AC Milan och Barcelona toppar segerstatistiken med fem segrar var.

Diskussion om artikeln