Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Flickvän och förbipasserande cyklist kan ha räddat den norska skidåkaren Fosslis liv: "Generellt är det bara 14–15 procents chans att klara sig"

Från 2019
Sprintspecialisten Sondre Turvoll Fossli i Davos i december.
Bildtext Sprintspecialisten Sondre Turvoll Fossli i Davos i december.
Bild: imago/motivio/ All Over Press

Den norska sprintlandslagsåkaren Sondre Turvoll Fossli drabbades plötsligt av hjärtstopp under en biltur i måndags. Raskt agerande av hans flickvän och en cyklist var direkt avgörande i att hans liv kunde räddas. Minuterna mellan hjärtstoppet och tills sjukvårdspersonal kommer till platsen gör den största skillnaden, säger överläkaren Geir Øystein Andersen till NRK.

Överläkare Geir Øystein Andersen vid Oslos universitetssjukhus säger till NRK att hjärt- och lungräddning av hans flickvän Henriette och en förbipasserande cyklist spelade en stor roll i måndags.

– Ja, det kan man verkligen säga. Minuterna mellan hjärtstoppet och tills sjukvårdspersonal kommer till platsen gör den största skillnaden.

Det är sällsynt att personer som drabbas av hjärtstopp under dylika omständigheter överlever.

– Generellt är det tyvärr bara 14–15 procents chans att klara sig. Det är den statistiken vi har.

– Bara hjärtat fortfarande är igång kan vi i dagsläget rädda över hälften som kommer in till oss, även om de är medvetslösa, säger Andersen.

"Han var optimistisk"

I Norge utreder man fortfarande orsakerna till hjärtstoppet. Hittills har man inte kunnat dra någon slutsats.

– Det finns ingen specifik undersökning som kan identifiera alla personer som löper en förhöjd risk att plötsligt dö. Det är helt enkelt inte möjligt att snappa upp alla med sjukdom, säger Andersen.

Det är fortfarande oklart om Fossli kan fortsätta sin skidkarriär.

– Det går det inte att säga någonting om. Det sade han själv också. Nu får vi avancera steg för steg. Han var optimistisk, säger sprinttränaren Arild Monsen.

Diskussion om artikeln