Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Annimari Korte andas optimism efter att ha djupanalyserat veckoslutets 13,20-lopp i Polen: "I gynnsamma förhållanden är 12,50 möjligt"

Från 2019
Annimari Korte löper i mål på rekordtiden 12,72 i Joensuu.
Bildtext Annimari Korte löper i mål på rekordtiden 12,72 i Joensuu.
Bild: Jami Ivanoff / All Over Press

Häcklöparen Annimari Korte har gått igenom veckoslutets lopp i Polen där hon var femma. Korte skriver på Twitter att starten var bättre än då hon för tre veckor sedan slog det finska rekordet med tiden 12,72. Nu hoppas hon kunna ta med sig den snabba starten till säsongens resterande tävlingar.

I söndags tävlade Annimari Korte på 100 meter häck i Superligan i Polen. I motvind löpte Korte i mål som femma på tiden 13,20.

31-åringen har nu analyserat loppet och kommenterar det på sitt Twitterkonto.

– Häcklöpning är underbart komplext. Jag fick analyser från Polen. Starten har varit mitt problem och i Polen tog jag de tre första häckarna betydligt snabbare än i mitt finska rekord. Sedan tappade jag tekniken och resten är historia, men låt oss bara komma ihåg det positiva.

"12,50 möjligt"

Korte slog det finska rekordet i Joensuu den 24 juli då hon löpte i mål på tiden 12,72.

– Utifrån dessa analyser är 12,50 möjligt med ett perfekt lopp i gynnsamma förhållanden. Tyvärr är häcklöpning ändå inte riktigt så enkelt. Ett litet fel kan kosta tiondelar och man får sällan till perfekta lopp.

Annimari Korte efter sitt rekordlopp i Joensuu.
Bildtext Annimari Korte efter sitt rekordlopp i Joensuu.
Bild: Lehtikuva / Minna Raitavuo

– Tävlingar och träningar analyseras så att tiden klockas mellan varje häck. I Polen var tiden vid den tredje häcken den snabbaste i karriären. Min bästa mellantid (mellan två häckar) är 0,97. Då jag slog finskt rekord var samtliga tider 0,98–1,03.

18:e i världen

Korte fick nyligen en inbjudan till att representera Europa i september då européerna utmanar USA i en friidrottskamp. Därför kommer hon nu att lägga om träningen inför VM i Doha i månadsskiftet september-oktober.

– Träningsperiodens mål är att få tillbaka stabiliteten i tekniken. Att jag var så snabb i starten (i Polen) är ett tecken på att det finns förutsättningar att kapa det finska rekordet rejält.

Kortes rekordtid 12,72 berättigar till en 18:e plats i världsstatistiken. I Europa är Korte statistiktvåa efter vitryskan Elvira Herman (12,70). Danielle Williams från Jamaica innehar världsårsbästat på tiden 12,32. Tiden 12,50 skulle ge en femteplats i världsstatistiken.