Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obduktionsresultat väcker ytterligare frågor om Epsteins död

Från 2019
Häktet Manhattan Correctional Center där Jeffrey Epstein hittades död i sin cell
Bildtext Häktet Manhattan Correctional Center där Jeffrey Epstein hittades död i sin cell
Bild: EPA-EFE/ALBA VIGARAY

Den sexbrottsåtalade mångmiljonären Jeffrey Epsteins död fortsätter att väcka frågor. Resultaten från Epsteins obduktion visat att flera ben i hans nacke, bland annat tungbenet var brutet, rapporterar Washington Post.

Tidningen har talat med personer som har insikt i utredningen.

Enligt amerikanska myndigheter begick Epstein med största sannolikhet självmord i sin cell i ett högbevakat häkte i New York.

Oftare strypning

Många amerikaner tror att Epstein mördades för att skydda inflytelserika politiker och affärsmän som ska ha varit inblandade i de sexualbrott som Epstein åtalas för.

Det förekommer att tungbenet bryts hos äldre personer som begår självmord genom hängning. Men skadan är vanligare bland offer som strypts till döds.

Jonathan L. Arden, som är ordförande för de amerikanska rättsläkarnas förbund  National Association of Medical Examiners, säger till Washington Post att tungbenet kan brytas under många olika förhållanden. Men att det oftare är kopplat till strypning än till hängning.

‒ Om, hypotetiskt sagt, tungbenet är brutet så brukar det i regel väcka frågor om strypning, men det är inte entydigt och utesluter inte hängning, säger Arden.

Väntar på mer uppgifter

New Yorks chefsrättsläkare Barbara Sampson genomförde obduktionen på söndagen, men har ännu inte slagit fast dödsorsaken.

Enligt Washington Posts källor väntar rättsläkarens kontor fortfarande på fler uppgifter om förhållandena i häktet under timmarna före Epsteins död. I det ingår bland annat övervakningsfilmer som ska visa om någon varit inne hans cell samt förhör med vakter och interner i cellerna bredvid Epsteins.

Analyserna av blod- och vävnadsprover som kan visa om Epstein till exempel var drogad är inte heller klara.

Rättegång väntade

Epstein, som tidigare dömts för sexuellt utnyttjande av minderåriga flickor, var åtalad för människohandel. Offren var tiotals tonårsflickor som Epstein enligt åtalet utnyttjade sexuellt.

En lång rad mäktiga politiker och affärsmän har under åren haft nära kontakter till Epstein. Bland dem finns ex-president Bill Clinton, president Donald Trump och prins Andrew.

Epsteins nära kontakter till den absoluta makteliten i USA och hans plötsliga död har gett upphov till spekulationer och konspirationsteorier. Många tror att affärsmannen tystades för att dölja sexbrott som begåtts av andra rika amerikaner.

Affärsmannen hittades även medvetslös i sin cell endast några veckor innan sin död och borde ha varit under specialbevakning. Trots det rapporteras vakterna inte ha kontrollerat Epstein under timmarna före hans död.

Erfarna åklagare och fångvakter har uttryckt bestörtning över att USA:s kanske mest kända häktesfånge inte bevakades noggrannare.

Källor: Washington Post, Reuters

Diskussion om artikeln