Lägre tröskel att anmäla övergrepp på nätet: Polisen informerar öppnare, anmälningarna ökar - polisens resurser likaså
Anmälningarna om misstänkta sexuella övergrepp på minderåriga på nätet ökar, uppger polisen. Det kan ha att göra med att polisen informerar öppnare om fallen, kommenterar kriminalöverkommissarie Sari Sarani vid Centret för bekämpning av cyberbrott.
Hon ställer upp med anledning av de senaste avslöjandena av sexuella övergrepp i Esbo.
Ur polisens förundersökning, som nu är färdig, framgår att mannen har kontaktat offren via sociala medier. Kontakten misstänks ha börjat som en diskussion men sedan antagit en sexuell ton.
Mannen ska via Instagram och Snapchat ha begärt bilder och videofilmer med sexuellt innehåll av offren, som alla är mellan 9 och 15 år gamla. Offren är från olika håll av landet.
Övergreppen i Uleåborg och Esbo visar att folk är mera medvetna om gromning
kriminalöverkommissarie Sari Sarani
- Både Esbocaset och övergreppen i Uleåborg visar att folks medvetenhet ökar och tröskeln att anmäla om misstänkta fall har blivit lägre, säger Sari Sarani vid Centralkriminalpolisen.
Polisen har varit groomarna steget efter länge, nätet växer explosivt och olika sätt att kommunicera via program och applikationer likaså.
- Nu flammar problematiken upp inför våra ögon men våra resurser växer också, säger Sarani vidare.
Hon rekryterar som bäst fyra nya poliser till Centret för bekämpning av cyberbrott och lokala polisinrättningar runtom i landet har också fått mer resurser.
Sökfunktionerna är bättre, taggningen likaså, och det gagnar även kriminella aktörer
Unga är särskilt aktiva på Instagram och Snapchat - det är också här Esbomannen gjorde sina närmanden.
- Men övergrepp pågår på alla plattformar. Nätet känner inga gränser och därför är det internationella samarbetet finsk polis i dag har helt avgörande, säger Sarani.
Hon säger att det är helt på sin plats att vara orolig som förälder för sina barns mobil- och datoranvändning.
- Åldersgränser finns till av en orsak. De är 13 för Insta och Snapchat, påminner hon.
- En sjuåring kan ljuga om sin ålder och grunda en profil på Instagram. Omdömet och livserfarenheten räcker inte till att ta ställning till sexuella närmanden av okända avsändare och skammen kan hindra barnet för att berätta om dem för någon vuxen.
Kolla inställningarna i barnets profiler på sociala medier
Sarani säger att barnet kan vara ängsligt för att bli fråntagen sin mobil eller avstängd från nätet - och berättar därför inte om sexuella närmanden.
- Därför är öppen kommunikation så viktigt mellan barn och föräldrar. Föräldrar borde ha tålamod att vara med om installationen av varje applikation, varje program, och se över inställningarna.
Hon betonar att barnens profil på sociala medier inte ska vara öppen, barn ska godkänna bara vänner de känner som följare men de behöver också veta varför.
- Barn ska få veta att de inte får dela känsligt material ens med sina vänner. Kompisens mobil kan tappas bort, stjälas eller försvinna. Bilderna i den försvunna mobilen kan hamna i fel händer i cybervärlden, på en handelsplats med minderårigas bilder.
Behöver andra veta var ditt barn rör sig?
Kolla också att lokaliseringstjänsten är avstängd i till exempel Snapchat.
- Alla behöver inte veta var minderåriga barn rör sig. Det gäller att som förälder sätta sig in i inställningarna och verkligen koncentrera sig på att hänga med här.
När skolorna börjar accelererar trafiken på barnens mobiler.
- Varje dag kan det bli aktuellt att installera en applikation eller ett nytt spel. Kontrollera då vilka uppgifter deras profiler visar offentligt. Ditt barn är utsatt för groomare om både bild och lokalisering är tillgängliga.
Sarani efterlyser också uptodate-mediekunskap i skolorna. Alla barn har inte närvarande föräldrar och de behöver både stöd och någon att prata med om nätet i dag.
Barn kollar in hur du tar din selfie
Sarani betonar också att vuxna står under sina barns lupp ständigt.
- De tar lätt modell av vuxnas selfiefotande och då är steget inte långt tills en groomare hör av sig. Barns tröskel för modigare bilder är låg, snabbt kommer blusen eller byxorna av och bilderna delas med vänner.
Sarani säger att man som förälder måste vara väldigt konkret med vad som är passande bilder och vad inte.
Toppen avtar när internetgenerationerna blir äldre
Kriminalöverkommissarie Sari Sarani vill ändå lugna ner stämningarna.
- Vi upplever en pik gällande nätet just nu. När internetgenerationen blir äldre så minskar problemen, bedömer hon. Unga föräldrar vet betydligt mer om mobiler, nät och risker än vad äldre föräldrar gör.