Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ökad miljömedvetenhet i Kina leder till medicinbrist i Europa

Från 2019
Uppdaterad 16.08.2019 10:36.
Närbild på två händer som trycker ut ett piller ur en pillerkarta. Pillren är små och vita.
Bild: Mostphotos

Kina har stängt tusentals medicinfabriker under de senaste åren. Fabrikerna har orsakat utsläpp i miljön och säkerheten har varit bristfällig. Kinas strängare miljöpolitik har lett till medicinbrist i Europa.

I augusti 2015 exploderade ett kemikalielager i hamnstaden Tianjin i Kina. 170 personer dog och nästan 800 skadades. Giftiga kemikalier som cyanid rann ut i miljön och orsakade omfattande skador.

Kina producerar en stor del av de aktiva ämnena i världens mediciner. Enligt vissa bedömare så mycket som 40 procent.

Charlotta Sandler
Bildtext Charlotta Sandler
Bild: yle/ Patrik Schauman

- Största delen av de läkemedel som säljs i Europa eller USA är tillverkade i Kina eller Indien, säger Charlotta Sandler som är farmaceutisk chef vid Apotekarförbundet.

Indien är det enda land som producerar råvaror till medicinindustrin i samma omfattning som Kina

- Vi vet att det finns stora utsläpp av kemikalier som används på fabrikerna både i Kina och Indien, säger Sandler.

I Kina fick explosionen i Tianjin myndigheterna att reagera. Sedan 2015 har kraven både på säkerhet och utsläpp skärpts betydligt.

Det är bra för miljön och befolkningen i Kina, men har lett till global medicinbrist.

- Det leder förstås till brist på de läkemedel som fabrikerna har tillverkat tidigare. Det grundas också nya fabriker, men det är en lång process att få dem godkända av europeiska läkemedelsmyndigheter så att de får tillstånd att tillverka läkemedel till Europa, säger Charlotta Sandler.

Stängningen av fabriker fortsätter

Också i Indien är fabrikerna beroende av råvaror från Kina.

- Då kan Kinas strängare miljöpolitik leda till att också Indiska fabriker får leveransproblem, säger Elina Aaltonen som är kommunikationschef på Apotekarförbundet.

Elina Aaltonen
Bildtext Elina Aaltonen

Enligt The Times of India stängde Kina bara år 2017 1 500 fabriker, varav en fjärdedel var medicinfabriker.

Problemen i Kina är ändå inte över i och med det.

I mars exploderade en kemikaliefabrik i Yancheng och dödade 60 och skadade över 600 personer. I samma område hade minst tre liknande explosioner krävt människoliv tidigare.

Så sent som för ett par veckor sedan dog 15 personer i en explosion i en gasfabrik i Yiman.

Det är uppenbart att Kina kommer att fortsätta att stänga fabriker också i framtiden. Också olyckorna leder självklart till uppehåll i leveranserna.

Cancermedicin kan ta slut

Charlotta Sandler bedömer att risken för läkemedelsbrist ökar hela tiden.

- I fjol fick en del kinesiska läkemedelstillverkare problem med sina processer och det kom skadliga ämnen i deras läkemedel. Då måste europeiska myndigheter förbjuda deras preparat. Det ledde till att finska blodtryckspatienter måste returnera sina mediciner till apotek och byta ut dem mot andra läkemedel. Vi hade också brist på adrenalininjektioner mot allvarliga allergiska reaktioner.

- I år har vi haft brist på migränmedicin och p-piller, och nu håller en medicin för bröstcancerpatienter på att ta slut. Alla mediciner är förstås viktiga för dem som använder dem, men det är klart att patienter, läkare och apotekare börjar bli oroliga när vi talar om cancermediciner, säger Sandler.

I sådana situationer arbetar apoteken och läkarna tillsammans för att hitta ersättande mediciner. Elina Aaltonen påpekar att tillgången på läkemedel ändå allmänt taget är bra i Finland.

- Störningarna i tillgången är ett växande men litet problem. Apoteken klarar av att leverera 98 procent av alla receptmediciner utan dröjsmål.

Diskussion om artikeln