Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Byggarbeten och annorlunda trafikarrangemang hör till vardagen för Nickbyborna: "Nog blir det bra så småningom"

Från 2019
Flera bilar står i kö framför en man i gula kläder som håller upp en stopp-skylt.
Bildtext När man har kört ut ur den nya rondellen och ska fortsätta längs med Stora Byvägen mot kyrkan så kan det bli stopp.
Bild: Yle/Mira Bäck

Sibbo satsar på att bygga nytt och renovera gammalt. Särskilt i Nickby centrum påverkas trafiken av flera byggprojekt samtidigt, och så har det varit en tid. I höst ska åtminstone en del projekt bli klara.

Stora Byvägen saneras och den här veckan har man jobbat med att asfaltera först bilvägen och sedan gång- och cykelvägen invid rondellen och anslutningsparkeringen som man också håller på att bygga.

Också på Mårtensbyvägen byggs en ny rondell och anslutningsparkering.

En gul traktor står på en sandplan. I bakgrunden syns Nickby Hjärta.
Bildtext Det här ska bli Stora Byvägens anslutningsparkering. I bakgrunden syns en del av Nickby Hjärta. Där håller man också på och bygger eftersom skolcentret ska utvidgas.
Bild: Yle/Mira Bäck

Utvidgningen av skolcentret Nickby Hjärta pågår vilket betyder att bilister som kör förbi gärna får vara lite extra alerta.

Förutom det redan uppräknade så stängdes den gamla busstationen i måndags och bussarna har börjat köra lite annorlunda rutter. Det betyder att fler bussar än tidigare kör via den nya bussterminalen i Nickby.

Det är alltså inte bara bilister som måste vara uppmärksamma på ändringar i trafiken. Också bussresenärer måste ha koll på var de ska hoppa på bussen i höst.

Sena bussar

Den nya bussterminalen ligger på Stora Byvägen strax intill Sockengården och biblioteket. Den består av flera hållplatser på båda sidor om vägen.

Lite efter klockan 16 väntar många på bussen för att ta sig hem från skolan eller jobbet.

Jörgen Lövgren åker buss dagligen. Han tycker att bussturerna i princip har fungerat bra, men det har kanske varit lite oklarheter med tidtabellerna.

- Men det beror också på att det är byggnadsarbeten på så många olika ställen här samtidigt. Tidtabellerna har kanske inte alltid hållit så bra, säger Lövgren.

Till vänster syns en skylt som det står Nickby på, till höger syns en busshållplats invid Stora Byvägen. Det är en del av Nickby bussterminal som syns.
Bildtext En del av Nickby bussterminal.
Bild: Yle/Mira Bäck

Han har alltså märkt av de annorlunda trafikarrangemangen i vardagen.

- Inte kan man ju undgå dem. Men nog blir det säkert bra så småningom, säger Lövgren.

Byggarbeten hör till utvecklingen

Kerttu Ekholm brukar ofta åka buss. Just i dag är hon inte på väg till någon av busshållplatserna, utan till biblioteket för att lämna tillbaka en stor hög med böcker.

Ändringarna i bussrutterna gör att hon oftare måste komma till Nickby bussterminal istället för att kunna stiga på närmare hemmet.

- Jag tror att det tar ganska mycket tid att lära sig nya hållplatser och sådant, säger Ekholm.

På bilden syns den delen av Stora Byvägen där den nya rondellen finns.
Bildtext Den här delen av Stora Byvägen har asfalterats den här veckan. Rondellen är nybyggd och till höger byggs anslutningsparkeringen. Längst bort i bild syns hur bilar måste vänta på att få fortsätta köra ut ur rondellen och längs med Stora Byvägen.
Bild: Yle/Mira Bäck

Hon har också märkt att det kan ta längre tid för bussarna att köra genom Nickby.

- Det byggs många nya hus och vägar. Jag tror att det gör trafiken mycket långsammare och besvärligare, både för personbilarna och bussarna, säger Ekholm.

Trafikbesvären är ändå bara tillfälliga. Ekholm påpekar att byggandet kan ta länge men att det är en del av utvecklingen. Hon har märkt att Nickby har förändrats ganska mycket under de sju år som hon har bott här.

Ekholm tycker att Nickby centrum är både trivsamt och städat.

- Jag tror att Sibbo kommun och människorna som funderar på trivseln tänker på oss och jag njuter av det, säger hon.

Har inte hört några klagomål

- Vad jag har förstått så fungerar trafiken riktigt bra fast många byggarbeten är på gång. Jag har åtminstone inte fått någon respons angående saken, säger Eva Lodenius som är trafikplanerare vid Sibbo kommun.

Lodenius har inte heller fått några klagomål om att bussarna skulle vara försenade.

Lodenius har inte hört om några trafikstockningar vid den nya bussterminalen trots att det nu är fler bussar än tidigare som samsas om vägsträckan med alla andra bilar.

Yle Östnylands reporter är på plats vid den nya bussterminalen mellan klockan 16 och 17 på eftermiddagen då många är på väg hem från jobbet.

En kvinna i ljus tröja och solglasögon står vid en busshållplats i Nickby.
Bildtext Rosa Hietikko upplever inte att ändringen av bussturerna har påverkat henne. Hon tycker att det går bra att pendla mellan Helsingfors och Sibbo.
Bild: Yle/Mira Bäck

Också den här eftermiddagen löper trafiken riktigt bra.

En gång hinner det bildas en liten kö bakom en buss som stannat vid en hållplats innan bilarna bakom den byter körfil och åker förbi.

Två bussar på var sin sida vägen vid Nickby bussterminal. Några bilar håller på och kör om en av bussarna.
Bildtext En liten kö hann bildas innan bilarna började köra förbi bussen.
Bild: Yle/Mira Bäck

Om man fortsätter en liten bit med Stora Byvägen och åker förbi Nickby Hjärta så stöter man strax på byggarbeten invid skolcentret och kring den nya stora rondellen.

Där måste bilarna emellanåt stanna och vänta på klartecken av en byggarbetare innan de kan fortsätta sin färd.

Situationen lättar i höst

Saneringen av Stora Byvägen ska snart vara klar.

Byggarbetena vid Stora Byvägens och Mårtensbyvägens anslutningsparkeringar försenas en aning, men de ska bli klara under hösten.

En byggarbetsplats bestående av asfalterade vägar och en stor sandplan.
Bildtext Det som ska bli anslutningsparkeringen vid Stora Byvägen. Till höger, utanför bilden, finns rondellen som man också nyss har byggt.
Bild: Yle/Mira Bäck

Stora Byvägens anslutningsparkering tas i bruk i månadsskiftet augusti-september och anslutningsparkeringen vid Mårtensbyvägen kommer att tas i bruk i början av oktober.

Här kan du bekanta dig med Sibbo kommuns olika byggprojekt.