Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estlands finansminister: Vi sänkte alkoholskatten för att vi tidigare hade gjort misstaget att höja den

Från 2019
Uppdaterad 16.08.2019 06:52.
Bild från en alkoholbutik. På marken står lådor med vin och hyllorna i bakgrunden är fyllda med sprit.
Bildtext Den förra regeringen höjde alkoholskatterna både för svaga och starka alkoholdrycker för ett par år sedan. Planerna var att under några års tid stegvis höja priserna på alkohol drastiskt.
Bild: Lehtikuva

Finansminister Mika Lintiläs planer att diskutera alkoholbeskattningen med sina kolleger i Estland och Lettland väcker lamt intresse i Tallinn - regeringen där är nöjd med sina nya låga skatter.

Det estniska finansministeriet bekräftar i ett mejl till Svenska Yle att Finlands finansministerium har tagit kontakt med önskemålet att diskutera alkoholskatterna.

- Men något mer exakt har vi inte kommit överens.

Estland sänkte skatterna på både starka och svaga alkoholdrycker med 25 procent den första juli. En vecka tidigare hade Lettland sänkt sina motsvarande skatter med 15 procent.

I båda länderna har beslutsfattarna sagt sig vara nöjda med nuvarande skatter, trots, eller tack vare, spritrallyna mellan länderna.

Backar fulla med öl i en estnisk alkoholbutik.
Bildtext I dag säljs också mindre estniska bryggeriers produkter till finländska köpare - men ännu bättre går de billigaste standardölen åt.
Bild: Gustaf Antell

På den estniska regeringens presskonferens förra veckan sa den centerpartistiske premiärministern Jüri Ratas att beslutet att sänka alkoholskatten står fast.

- Det var ett av regeringens politiska löften, sa han med hänvisning till regeringsprogrammet.

Finansminister Martin Helme från det nationalkonservativa Ekre höll med.

- Beslutet visade att regeringen är kapabel att agera snabbt, beslutsamt och modigt och det visade att vi klarar av att rätta till tidigare misstag.

Förutom skattepolitik och ett försök att stoppa alkoholrallyt till Lettland har alkoholskatterna en mer direkt inrikespolitisk dimension.

Den förra regeringen höjde alkoholskatterna både för svaga och starka alkoholdrycker för ett par år sedan. Planerna var att under några års tid stegvis höja priserna på alkohol drastiskt.

Beslutet att sänka alkoholskatterna visade att regeringen är kapabel att agera snabbt, beslutsamt och modigt.

― Martin Helme, Estlands finansminister

Det var de i Tallinn populära Socialdemokraterna som av folkhälsoskäl ville driva igenom högre alkoholskatter, men de höjda priserna stötte på hårt motstånd utanför huvudstaden.

De drastiskt höjda alkoholskatterna ledde också till lägre skatteintäkter för staten - dels för att alkoholturismen från Finland krympte och dels för att spritturismen till billigare Lettland ökade.

Estniska ölflaskor i närbild.
Bild: Gustaf Antell

Båda de dåvarande oppositionspartierna, det nuvarande regeringspartiet Ekre och högerliberala Reformpartiet, valde att göra alkoholbeskattningen till en valfråga.

För Reformpartiet handlade det om ekonomin, men Ekre gjorde alkoholpriserna till en identitetsfråga där kampen stod mellan huvudstadens så kallade rödgröna elit och resten av landets "vanliga folk".

Båda partierna klarade sig bra i valet och Ekre sitter nu i regeringen för första gången.

I valet mellan att hålla ett av sina viktigaste vallöften och att bryta det genom en eventuell kompromiss med Finlands finansminister ser den estniska folkopinionen ut att gå vinnande ur striden.

Majoriteten av esterna ville sänka alkoholskatten redan före valet

I en opinionsundersökning av opinionsundersökningsinstitutet Ühiskonnauuringute Instituut i november 2018 svarade 78 procent av de tillfrågade att de skulle vilja att skatterna på svaga och starka alkoholdrycker sänks tillbaka till samma nivå som före höjningarna år 2017.

Bara 17 procent ville bevara de höjda alkoholskatterna.

Diskussion om artikeln