15 böcker att se fram emot i höst
Serieromaner och historiska äventyr, en handbok för anarkister och konflikterna i Svenska Akademien - bokhösten bjuder på många spännande böcker. Kulturredaktionen plockar fram ett antal favoriter ur den icke-inhemska bokfloden. Den finlandssvenska bokutgivningen uppmärksammar vi med recensioner och intervjuer under höstens lopp.
Liv Strömquist: Den rödaste rosen slår ut
Liv Strömquist är tillbaka med sitt åttonde, och för mig mycket efterlängtade, seriealbum Den rödaste rosen slår ut.
Jag kom i kontakt med Liv Strömquist redan i gymnasiet när min storasyster prompt ville att jag skulle läsa Prins Charles känsla (2010) och säga vad jag tyckte om den. Jag vill säga att Strömquist långt fostrat mig att se med ett historiskt perspektiv på patriarkatet.
I Den rödaste rosen slår ut undersöker Strömquist hur det går för kärleken i senkapitalismens tid. “Leonardo DiCaprio har dejtat femtioelva svinheta baddräktsmodeller men blir aldrig kär i någon. Varför? Beror det på konsumtionssamhället? Narcissism? Biologi? Eller har han bara inte träffat den rätta? Och: börjar vi alla mer och mer bli som Leo?”
Strömquist undersöker varför vi idag känner så lite och vad som händer när kärlek tar slut.
Det som jag uppskattar mest med Strömquists serier är hur mycket nytt jag lär mig varje gång. Strömquist gräver fram oväntade berättelser om kända personer ur historien, bygger upp med sociologisk teori, arbetskritik och humor och för in det i samtiden.
tipsare: Vilhelmina Öhman
Margaret Atwood: Gileads döttrar
Ingen kan ha missat att Margaret Atwoods succéroman Tjänarinnans berättelse (1985) har blivit en lika populär tv-serie. Den första säsongen följde ganska långt bokens handling. Andra och tredje säsongen, som kom i somras, är nyskrivna. Atwood har fungerat som en rådgivande producent när serien har expanderat från orginalmanuset.
Åsikterna har gått isär om säsong två och tre. Många, som läst och tyckt om Atwoods roman från 1985, tycker att tv-serien blivit för våldsam och tappat något av den lågmälda stämningen som finns i romanen.
Därför ser jag fram emot att i höst läsa Atwoods helt egna fortsättning på den dystopiska berättelsen om tjänarinnan June i det totalitära teokratiska samhället Gilead.
Gileads döttrar utspelar sig femton år efter Tjänarinnans berättelse och utgår från tre andra kvinnor som berättar om sina liv i Gilead.
Atwood har själv sagt så här om boken: "Kära bokläsare. Allt ni frågat mig om Gilead och hur den världen är uppbyggd har tjänat som inspiration för denna roman. Fast inte bara. Den andra inspirationskällan är den värld vi lever i idag."
Gileads döttrar ges ut samtidigt som det engelska originalet.
tipsare: Vilhelmina Öhman
Daniel Kehlmann: Tyll
Jag gillade Daniel Kehlmanns tidigare roman Världens mått som handlade om de upplysningstida vetenskapsmännen Carl Friedrich Gauss och Alexander von Humboldt.
Den nya boken Tyll utspelar sig under 30-åriga krigets dagar och handlar om den mytomspunne äventyraren Tyll Ulenspiegel, som verkar vara något av en fabulerande Baron Münchausen-typ som råkar dyka upp vid alla viktiga händelser.
Romanen kallas för en pikareskroman, det vill säga en roman utan en sammanhängande handling som ofta kretsar kring en äventyrlig vagabond.
Jag har alltid varit svag för historiska romaner, och den här påminner till upplägget mycket om en av mina tidigare favoritromaner, Mikael Ludenfot av Mika Waltari, som utspelar sig i Europa under reformationen.
tipsare: Lasse Garoff
Carina Burman: Bellman. Biografin.
Jag är inget stort Bellman-fan, men jag blev inspirerad av ett utmärkt avsnitt av Bildningspodden som handlade om Carl Michael Bellman och hans diktning.
Bellman började skriva sina berömda Fredmans epistlar som en slags humoristiska snapsvisor av Paulus epistlar i Bibeln. Men de här ganska simpla parodierna utvecklades till en form där Bellman lyfte upp gestalter ur sin vardag, fattiga gamla eller sjuka människor i sitt armod och sin världsliga skröplighet, till stora religiösa allegorier.
Jag läste Ernst Brunners roman om Bellman, Fukta din aska, som var alldeles kompetent utförd, men som jag tyckte att formmässigt blev lite väl svulstig på bekostnad av innehållet.
Jag ser fram emot att läsa en torrare bok om karlen helt enkelt. Därtill så finns det ju mycket man kan problematisera kring Bellman också, och det ser jag fram emot att Carina Burman gör i den här biografin.
tipsare: Lasse Garoff
Hermann Lindqvist: Sverige–Polen. 1 000 år av krig och kärlek.
Åh. Snustorr krönika om obskyra små länders mellanhavanden i långa sjok av europeisk historia från medeltiden till idag. Love it.
tipsare: Lasse Garoff
Sally Rooney: Normala människor
Normala människor är den irländska författaren Sally Rooneys andra roman. Hon debuterade för två år sedan med boken Samtal med vänner som jag liksom många andra blev förtjust i. Jag slukade den direkt och uppskattade sättet Rooney skildrade sin samtid på, särskilt fastnade jag för hur hon lyckas beskriva olika slags relationer på ett levande och inte tillgjort sätt.
Normala människor handlar om den ensamma Marianne och populära Connell som träffas och ligger med varandra men gör sedan slut. Några år senare när de börjar plugga möts de igen men då är rollerna omvända. Marianne är omringad av människor medan Connell är allt mer isolerad.
Romanen handlar om ”kärlek, klass, makt och hur en person kan förändra ens liv” - och mina förväntningar är höga.
tipsare: Jenna Emtö
Judith Kiros: O
Judith Kiros är litteraturvetare, skribent och kritiker som i flera år haft ett brett feministiskt och antirasistiskt samhällsengagemang. Tidigare i år var hon bland annat med och startade den tvärmediala plattformen Kontext som strävar efter att producera eftertänksam journalistik.
I höst debuterar hon med O som beskrivs som en blandning av poesi och essä där Kiros utgår från Shakespeares Othello.
I boken varvar Kiros läsningar av den klassiska tragedin med rytmisk dikt och avsnitt bestående av prosa. Det är en bok som ”söker sig till reflektionsytorna och spegelbilderna, som skriver in sig i klassiska texter och utvidgas till att kretsa kring svarthet och kön i Sverige”.
Jag har följt Kiros ett tag och allt jag läst av henne har varit vasst och smart - av allt att döma rör det här sig om en stark debut.
tipsare: Jenna Emtö
Han Kang: Den vita boken
År 2016 gav den sydkoreanska författaren Han Kang ut boken Levande och döda där hon skildrar Kwangju-upproret i maj 1980 där hundratals demonstranter fick sätta livet till. Efter att boken var klar ville Han Kang skriva om vita saker, och i samband med en vistelse i Warszawa föll alla bitar på plats.
På Upprorsmuseet såg hon en film från 1944 där hela staden var täckt av ett vitt pulver som Han Kang trodde var snö, men som visade sig vara pulveriserad fasadsten. Warszawa kallas för ”den vita staden”, och i boken Den vita boken binder Hang Kang samman en berättelse om staden och om saknaden och sorgen över systern som dog som nyfödd.
tipsare: Marit Lindqvist
Simon Stranger: Minns deras namn
Av en slump får den norske författaren Simon Stranger veta att hans frus judiska familj en gång i tiden bott i ett hus i Trondheim där Henry Rinnan, en av Norges värsta förbrytare under den nazistiska ockupationen, lät avrätta ett flertal judar och motståndsmän och -kvinnor.
I Minns deras namn tecknar Stranger ett porträtt av såväl Rinnan som av familjen Komissar och fram växer en djupt berörande historia om utanförskap, vrede och våld, men också om motstånd, kamp och överlevnad i skuggan av krigets fasor.
tipsare: Marit Lindqvist
Matilda Gustavsson: Klubben
Den 21 november 2017 publicerade Dagens Nyheter ett reportage där 18 kvinnor vittnade om att de blivit utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp av en kulturprofil med nära band till Svenska Akademien.
Bakom reportaget och ett antal uppföljande artiklar stod Matilda Gustavsson som i boken Klubben (utkommer i november) kommer att fördjupa sin undersökning av makten i kulturvärlden och frågan är hur långt man kan gå i konstens namn.
tipsare: Marit Lindqvist
Christian Catomeris & Knut Kainz Rognerud: Svenska Akademien. Makten, kvinnorna och pengarna
Redan nu i augusti kommer SVT-journalisterna Christian Catomeris och Knut Kainz Rogneruds bok där de försöker visa på att dramat kring Akademien sträcker sig långt tillbaka i tiden.
Enligt Catomeris och Kainz Rognerud beror de konflikter som nu kommit upp till ytan framför allt på bristen på transparens och insyn i en 230 år gammal kulturinstitution där finansiell och kulturell makt korrumperar.
tipsare: Marit Lindqvist
Patrik Svensson: Ålevangeliet
Patrik Svenssons Ålevangeliet är en faktaroman om ett av världens gåtfullaste djur. Alla från Aristoteles till Sigmund Freud har försökt förstå varifrån ålen, anguilla anguilla, kommer, vilka former den tar under sin livstid och vart den till slut tar vägen.
– Det som fångat mig är ålens märkvärdiga livsförlopp: att den måste söka sig tillbaka till sitt ursprung, säger Patrik Svensson.
– På det viset blir ålens resa en bild av livet i stort. Man föds, sedan söker man sig bort och driver med den stora havsströmmen. Men någon gång i livet kommer det stora behovet av att återvända och förstå var man kommer ifrån, antingen fysiskt eller åtminstone i tankevärlden. Det är vad jag har gjort i boken, och det tror jag att många människor kan relatera till.
En far och en son fiskar ål vid ett vattendrag och liksom de blir bekanta med den lite motbjudande ålen blir de bekanta med varandra. I denna filosofiska berättelse beskriver Patrik Svensson hur våra handlingar visar hurdana vi är.
Liksom vi inte känner till allt om ålen så känner vi inte helt en annan människa heller. Men efter att ha läst den här boken vet jag mycket mer om detta fascinerande djur som vi kanske inte har kvar så mycket längre till. Det är en sorg att begrunda.
tipsare: Anna Dönsberg
Ylva Bergqvist: Prepp vegorecept för en smartare vardag
Ylva Bergqvists bok är ett svar på alla de uppmaningar vi får att äta mindre kött och mera grönt, inte bara för hälsans skull utan också för miljön.
Men hur ska man ändra sina vanor utan att ingredienserna och kryddorna som köptes för det där ena smaskiga receptet blir kvar i skåpet och till slut kanske matsvinn?
Prepp för en smartare vardag är en genomtänkt kokbok, inte bara en samling recept. Ylva Bergqvist har skrivit en kokbok som lånar systematik av restaurangköken.
Idén är att förbereda flera maträtter under en dag och sedan ha det mesta gjort under resten av veckan.
Det låter hurtigt, men jag kan intyga att recepten är goda och relativt lättlagade. Och det är mycket lättare att ta itu med matlagningen när en del av maten redan är färdig.
Allt som allt finns här 52 maträtter som räcker i 13 veckor. Ylva Bergqvist har tänkt ut recepten så att matsvinnet blir så litet som möjligt. I slutet av boken finns dessutom en inköpslista för de 13 olika veckorna som gör det lättare att handla vad som behövs.
tipsare: Anna Dönsberg
Johanna Nilsson, Maria Soxbo & Emma Sundh: Gör skillnad! Från klimatångest till handlingskraft
En handbok för dig som vill veta vad du kan göra i stort och smått för att minska ditt klimatfotavtryck.
– Läget är kritiskt och människor vill engagera sig, göra något. Då är det skönt att kanalisera all klimatångest till engagemang och gemenskap. Det är annars lätt att känna sig liten och ensam i den här frågan, säger Johanna Nilsson.
Soxbo, Sundh och Nilsson är tre influencers som bildade Klimatklubben i en strävan att engagera människor till att lämna en bättre värld till kommande generationer. Klimatklubben finns också på Facebook och Instagram.
Boken Gör skillnad! utgår från individens perspektiv (varje läsare ska kunna sätta egna klimatmål) men visar också vikten av normförskjutning, konsumentmakt och politisk påtryckning. Här finns bland annat kapitel om mat, boende, transporter, kläder, jobb och barn, och varje läsare kan se vilka steg som gör störst skillnad.
tipsare: Anna Dönsberg
Nadya Tolokonnikova: Read & Riot. Hur man blir en aktivist
Read & Riot är en handbok, memoarer, en historia över radikala tankar och protester och en själv-hjälpsbok.
Tolokonnikova är en av medlemmarna i punk-konstgruppen Pussy Riot som förutom punk-bönen framför ett altaret i Kristus Frälsares katedral i Moskva även har genomfört andra aktioner i Ryssland. De har lyckats fånga en hel världs uppmärksamhet med sina performancer.
Det här har också gett Nadya Tolokonnikova erfarenheter av fångenskap och lägerliv som hon beskriver i boken.
— Jag försöker inte egentligen lära någon någonting. Det är mera en samling tankar, intryck, rädslor, besattheter som har fått mig och andra att agera. Jag ville dela mina erfarenheter av att vara en politisk konstnär - det förvånar mig ständigt att det finns så få, säger Nadya Tolokonnikova i en intervju för Vogue.
Strukturen i Read & Riot kretsar kring tio regler för glädjefyllt motstånd, allt från “gör det själv” till “få din regering att skita i byxorna”. Tolokonnikova citerar Frida Kahlo, Bernie Sanders, Margaret Thatcher, Noam Chomsky, Ursula K. Le Guin, Diogenes och många många fler.
I slutet finns ännu en Pussy Riot-lista på böcker och artiklar för den intresserade aktivisten/läsaren att fördjupa sig i.
tipsare: Anna Dönsberg