Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italiens politiska popikon surfar i medvind – men kommer Salvinis strategi att ge honom makten och härligheten?

Från 2019
Inrikesminister Matteo Salvini tar en selfie med en anhängare på en strand i Taormina, Sicilien. Båda har bar överkropp.
Bildtext Anhängare till Matteo Salvini tar en selfie med honom på en strand i Taormina, Sicilien i augusti 2019.
Bild: EPA / Carmelo Imbesi

Sociala medier, en yttre fiende i invandringen och devisen ”italienarna först” Det har varit framgångsreceptet för högerpopulisten Matteo Salvini vars parti Lega får allt starkare väljarstöd. Vår medarbetare i Italien Christin Sandberg analyserar mannen bakom den pågående politiska krisen i landet.

Ja, så kom den - den nära förestående regeringskollapsen i Italien. Det var bara en tidsfråga. Det var så alla analytiker som jag pratat med hade sagt ända sedan regeringskontraktet undertecknades av främlingsfientliga Lega och antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen i maj 2018.

Mitt under sin ”Beach tour” - något som liknar en valturné i semestertider - annonserade Matteo Salvini, att han kräver en misstroendeomröstning mot premiärministern Giuseppe Conte.

Salvini som är såväl vice premiärminister som inrikesminister och partiledare för högerpopulistiska och främlingsfientliga Lega bröt därmed även regeringssamarbetet med antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S).

Förevändningen är enligt honom själv för många ”nej” i parlamentet till de förslag han önskade driva igenom.

Italiens irnikesminister omges av kvinnliga anhängare i Taormina, Siclien
Bildtext Salvini passar på att föra ut sitt budskap också med en beachturné i semestertider.
Bild: EPA / Carmelo Imbesi

Motivet till misstroendet?

Det är dock lite oklart vilka det handlar om. Än så länge har han bara stött på hinder när det gäller byggandet av en snabbjärnväg mellan italienska Turin och Lyon i Frankrike.

Där är en av Femstjärnerörelsens hjärtefrågor. Det stora infrastrukturprojektet (TAV) skulle kosta mer än det smakar och den negativa inverkan som det skulle få på miljön skulle aldrig gå att reparera, menar man.

Misstroendeomröstningen kommer dock att ske först efter att Conte har fått chansen att säga sitt inför senaten den 20 augusti.

 Italiens premiärminister Giuseppe Conte omgiven av Matteo Salvini och Luigi Di Maio (tv)
Bildtext Italiens premiärminister Giuseppe Conte omgiven av Matteo Salvini och Luigi Di Maio (tv)
Bild: EPA / Giuseppe Lami

Salvini tog grepp om makten och har inte släppt det

Salvini har sedan han blev inrikesminister betett sig som om det är han som ensam styr landet. Och han har fått hållas.

Regeringspartnern, antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen som var parlamentsvalets stora segrare 2018 med 32 procent av rösterna, och dess ledare Luigi Di Maio har stått bredvid och tittat på. Oerfarenhet, menar det flesta att är förklaringen.

Salvini tog kommandot direkt efter valet. Detta trots att han inte hade mer än 17 procent av väljarstödet bakom sig. Men det var en rejäl uppgång för partiet och tiden var inne, vilket Salvini inte var sen att utnyttja.

En tydlig fiende och sociala medier blev ett lyckat koncept

Matteo Salvini har följt hur Trump arbetar. Och de har båda tagit till ett enkelt knep. De har utsett en gemensam fiende, vilket fungerar mycket bra.

Det första Salvini gjorde var att driva igenom ett migrations- och säkerhetsdekret för att stänga hamnarna och förhindra att de migranter som lyckades ta sig levande över Medelhavet kunde komma in i landet.

”Italienarna först”, är hans slogan.

När han tog hem segern i EU-parlamentsvalet i maj med 32 procent, blev det en tydlig temperaturmätare på att hans strategi fungerar och att hans popularitet bland italienarna ökar.

Efter framgångarna i EU-valet fick han frågan om han tänkte bryta samarbetet med M5S, vilket han då sade nej till.

Förutsatt att han inte skulle möta för hårt motstånd mot den politik han önskade genomföra, bland annat införandet av platt skatt på 15 procent och skärpta straff för att avskräcka de räddningsinsatser som frivilligorganisationer har fortsatt genomföra på Medelhavet.

Frivilligarbetare protesterar mot Italiens skärpta straff för hjälpinsatser i Medelhavet.
Bildtext Frivilligorganisationen Open Arms protesterar mot de skärpta straffen för hjälpinsatser i Medelhavet
Bild: EPA / Quique Garcia

Salvini lyckades inte stoppa dem med det första migrationsdekretet.

Något som provocerade honom till den grad att han tog fram ett andra säkerhetsdekret, för att en gång för alla avskräcka de humanitära insatserna från frivilliga.

Det, liksom tidigare förslag, röstades igenom med stöd av Femstjärnerörelsen.

Under tiden fortsätter statsskulden att skena i väg.

Motståndarna först svaga sedan närmast krossade

I samma takt som Salvini har gått fram som en ångvält har Di Maio bleknat och hamnat i bakgrunden. Med undantag för några utspel i sociala medier, men utan koppling till konkreta mothandlingar.

Salvini gör sin ”Beach Tour” i södra Italien med stopp på de platser som utgör de sista fästen Femstjärnerörelsen har.

Med en handlingsförlamad Di Maio och en försvagad, för att inte säga krossad opposition, har motståndet varit obefintligt.

Detta förklarar delvis Salvinis framgångar.

En annan förklaring handlar om den exponering italienarna utsätts för. Du kan inte öppna en kanal på sociala medier eller sätta på TV:n utan att det första du möts av är en bild på Salvini följt av ett kort citat.

Den enorma sociala medieapparaten som kallas Bestia, vilket betyder odjuret, är ett verk av spindoktorn Alessandro Orlowski. Dess namne är det så kallade ”dödens tåg” som går genom Mexiko mot USA och som många migranter desperat klamrar sig fast vid.

Mycket förenklat handlar det i Italien om ett program som beräknar maximal effekt av varje uttalande.

Med hjälp av Bestia pumpas bilder och korta utspel ut frenetiskt under dygnets alla timmar. Det är snabbt, enkelt och slagkraftigt.

Människor klättrar ombord på tåget kallat "La bestia" genom Centralamerika  i hopp om att nå USA
Bildtext Tåget "La Bestia" genom Centralamerika har fått låna namnet till Salvinis sociala mediamaskineri
Bild: EPA / Carlos Lopez

Politiker med stor igenkänningsfaktor

Om Silvio Berlusconi symboliserade italienarens dröm om rikedom och framgång är Salvini popikonen.

Han som med drink i handen dansar sig svettig på stranden i högsommarvärmen och ställer upp på alla selfies som efterfrågas. Ju fler desto bättre.

Han är inte felfri, utan en som folk kan känna igen sig i. Han pratar enkelt, ”till magen”, som italienarna säger. Han kysser radbandet i slutet av sina tal, hyllar madonnan och kärnfamiljen, men erkänner sitt eget misslyckade äktenskap.

Ungefär som genomsnittsitalienaren.

Samtidigt växer avskyn hos de som inte sympatiserar med den främlingsfientliga och kvinnofientliga, konservativa ideologi som han representerar.

Demonstrant med orden "No Salvini" skrivet på kinden
Bildtext Inrikesministern väcker också ljudliga protester, som under en motdemonstration i Milano i maj 2018
Bild: EPA / Daniel Dal Zennaro

Tajming och snabbhet

Tajmingen är och har varit perfekt. Samtidigt är italienarna kända för att vara ombytliga när det gäller politiska preferenser.

Och Matteo Salvini har agerat snabbt. Målet är klart: att få absolut majoritet och bli Italiens nästa premiärminister.

Hur många lik han kliver över på vägen verkar spela mindre roll.

Möjliga scenarier efter misstroendeomröstningen

Men det är inte avgjort ännu. Misstroendeomröstning mot premiärministern Giuseppe Conte kommer att ske den 20 augusti.

Därefter kommer regeringskontraktet mellan Lega och Femstjärnerörelsen officiellt att brytas.

Efter det finns flera möjliga scenarier.

- En övergångsregering tillsätts för att garantera att ett nyval genomförs så snabbt som möjligt, troligtvis under hösten. Då förväntas Salvini, som har stark medvind i opinionsundersökningarna, vinna. Det här riskerar dock orsaka att statsskulden rusar i höjden ytterligare.

- En teknisk regering tillsätts som regerar fram till nyval nästa år. Det skulle vara ett sätt att hålla statsskulden i schack. Det skulle även ge oppositionen mer tid att sätta ihop ett vänsteralternativ som skulle kunna bjuda motstånd.

- Femstjärnerörelsen bildar en ny regeringskoalition med socialdemokratiska Demokratiska partiet (Pd) och vänsterpartiet Fria och lika (LeU). De skulle då få majoritet i parlamentet. Femstjärnerörelsen har dock svurit på att aldrig samarbeta med Pd och skulle därför anklagas för att sälja ut sig genom att förhandla, något de som antietablissemangsparti alltid vänt sig mot.

Och kanske något till.

Interirör från det italienska parlamentet
Bildtext Bollen ligger hos det italienska parlamentet som ska rösta om premiärminister Giuseppe Contes regering den 20 augusti.
Bild: EPA / Claudio Peri

Salvini har ändå övertaget

Det finns de som menar att Salvini har försatt motståndarna i schackmatt. Att hur utgången än blir vid misstroendeomröstningen kan han förvänta sig ökat stöd framöver, vare sig det blir i opposition eller i en ny regeringskonstellation, och därmed säkra platsen som Italiens nästa premiärminister.

Om det också kommer innebära absolut majoritet efter nästa val återstår att se. I så fall får halva landets befolkning se upp, för kvinnor och minoriteter står i fokus för Salvinis ideologi, och deras rättigheter hotas.

Diskussion om artikeln