Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Affärsmannen Harry "Hjallis" Harkimo: "Längtan efter pappa försvinner aldrig"

Från 2019
Uppdaterad 18.08.2019 16:23.
Hjallis står vid ett stafli och målar.
Bild: Parad Media

För riksdagsledamot och affärsmannen Hjallis Harkimo har familjen alltid varit viktig och saknaden efter hans far Osmo Harkimo som gick bort år 2007 är fortfarande stor. “Han lärde mig att man skall vara vänlig och hygglig mot människor” säger Hjallis i programmet En önskan. Idag tar han hand om sin ålderstigna mor och han har en nära relation med sina syskon och med sina söner.

Hjallis som är bosatt i Sibbo har familjen och släkten runt hörnet. Hans syster och bror bor i samma kommun, likaså hans söner och deras mammor Leena Harkimo och Merikukka Forsius, samt hans egen mor Doris Hackman Harkimo.

- När du har barn måste du bo nära den andra föräldern så att barnen skall kunna gå i samma skola. Du kan inte annars ha ett “vecka vecka” system med barnen.

Hjallis träffar sin egna mamma Doris nästan dagligen och poängterar att det korta avståndet mellan deras hem underlättar.

- Vi besöker henne nästan dagligen och ser till att hon får mat. Vi åker med henne till butiken och hjälper henne. Jag bjuder henne på mat nästan varje söndag, för att se till att hon äter!

Hjallis minns att i hans barndomshem var det mamma Doris som höll ordning och var den strängare av föräldrarna. Om det var någonting man ville ha lönade sig att vända sig till pappa Osmo som var mera lättsam.

Osmo Harkimo var en finsk filmkonstnär som har fotograferat och regisserat flera finska långfilmer.

- Mamma var helt annan. Hon kom från Hackman-släkten, så det var industri och business som gällde. Hon jobbade länge på Hackman och hon hade sitt eget företag.

På den tiden då Doris och Osmo träffades var det aningen sensationellt att en helt finskspråkig man började sällskapa med en finlandssvensk dam.

- De träffade varandra på 1940-talet efter kriget och det var en annan tid då, säger Hjallis i programmet.

Hjallis står med rosa skojrta och marinblå kostym vid ett fönster.
Bild: Parad Media

Längtan efter ens föräldrar försvinner aldrig

Osmo Harkimo gick bort år 2007 i en sällsynt cancer. Hjallis minns sin pappa som väldigt snäll.

- Det fanns en legend om att alla lånade pengar av honom. För han var för snäll för att någonsin be dem tillbaka. Han var hygglig och han blev kanske lite utnyttjad.

Innan Hjallis pappa gick bort spenderade Hjallis mycket tid med honom och de började prata om sådant som de inte talat om tidigare, som t.ex. kriget.

Idag är Hjallis glad över diskussionerna de hade. De hade också ett gemensamt intresse, ishockey.

- Jag var mycket tillsammans med honom. Han tyckte om att gå på Jokerits matcher så jag tog med honom, han hade till och med ett eget säsongskort.

Sorgen och saknaden efter pappa lever kvar.

- Det gick som det gick och längtan efter pappa försvinner aldrig, den är alltid där.

Att misslyckas hör till processen

Hjallis har en lång karriär bakom sig och man kan titulera honom bland annat som ekonom, affärsman, riksdagsledamot, idrottsmogul, manager, företagare, programledare och youtubare.

Han har alltid försökt förverkliga sina drömmar och sina affärsidéer som han haft.

- Eller idéer som jag har stulit av någon annan och gjort till mina egna, säger Hjallis skämtsamt. Inte är jag så fiffig att jag skulle skapa något helt själv.

Man kan inte lyckas varje gång men man måste lära sig av sina misslyckanden och försöka på nytt.

- Huvudsaken är att flera av projekten går bra så att du hålls på ytan, säger Hjallis.

Hjallis Hakimo sitter i en tom läktare i Helsingforsarenan
Bild: Yle / Anki Karhu
Harry Harkimo
Bild: Jyrki Lyytikkä/ Yle

Ett gott öga för affärer redan som liten pojke

Hjallis mamma Doris har berättat att hennes son som liten pojke sålde mera Luciamärken en någon annan.

- Man fick provision på det man hade sålt och så fick den som hade sålt mest ett presentkort till Stockmann på hundra mark. För det kunde man köpa julklappar till sina släktingar.

Hjallis tänkte att de flesta Luciamärken säljs åt finlandssvenskar och många finlandssvenskar finns på Svenska Teatern. Så han gick dit och fick lov att sälja dem där. Ingen annan hade förstått den unga pojkens goda idé.

- Jag var där på kvällarna och sålde, det var enkelt att sälja för alla fanns ju där. Dessutom fick jag se alla föreställningar gratis.

En annan anekdot som påvisar Hjallis sinne för affärer är då han gjorde pengar av sina studentrosor.

- Vi var på väg till landet och jag hade inga fyrk och jag hade hundra rosor hemma. Jag tänkte att blomsteraffären är säkert intresserad av att köpa tillbaka blommorna. Så jag sålde dem billigt tillbaka.

Hjallis tänkte att det var bättre att göra pengar av rosorna då han ändå inte kunde ta med dem till familjens landställe.

- De skulle inte ha rymts i vår kupla folkare så jag skulle ha hamnat slänga dem.

- Jag grät säkert i en vecka och tyckte att allt var skit.

Seglade jorden runt

År 1986-1987 seglade Hjallis jorden runt. Resan tog 168 dagar och 9 timmar och han var ensam hela seglatsen. Av de 26 personer som påbörjade seglatsen kom endast fjorton stycken i mål.

Det är en lång tid att vara ensam.

- Jo, du gråter ganska många gånger på vägen och tänker att “vad fan gör jag här?” säger Hjallis.

Han poängterar att det viktigaste är att tro på sig själv.

- Annars kan du inte fara. Om du är rädd att du inte klarar av det så blir det till ingenting.

Det fanns en massa risker med seglatsen men han litade på att det skulle gå bra. Den svåraste stunden av seglatsen är starten, minns Hjallis.

-Det är ca 100 000 människor på plats och tittar på din start, dina släktingar och vänner är också där. Sedan tar det två timmar och du ser ingen människa mer. Kontrasten blir stor.

- Jag grät säkert i en vecka och tyckte att allt var skit.

Trots svåra stunder minns Hjallis seglatsen med stolthet.

- Ensamsegling är överlägset det största jag har gjort.

Sålde båten och köpte ett ishockeylag

Efter seglatsen sålde Hjallis båten han seglat med för 1,1 miljoner mark. Hjallis valde att investera pengarna i ett ishockeylag och köpte Jokerit, ett val som fick mycket kritik.

- Man kan inte göra “business” på idrott, det är riktigt dumt, löd kommentarerna.

Men att köpa Jokerit i tiderna är det bästa beslutet inom businessen som Hjallis har gjort.

- Det har gett så mycket till mig och min familj.

Hjallis tre söner är alla ishockey intresserade och två av sönerna spelar själv.

- Vi har haft en gemensam grej att gå och titta på. Det har gett mig överlägset mest av alla företag. Jag tänker inte ens på det som en business för när det är idrott så är det mycket roligare.

I juni 2019 sålde Hjallis Jokerit till ishockeyspelaren och managern Jari Kurri.

Hjallis och Ira Hammermann sitter tillsammans i en soffa.
Bildtext Hjallis Harkimo är gäst i andra säsongen av En önskan. På bilden tillsammans med programledaren Ira Hammermann.
Bild: Parad Media

Drömmer om en förändring inom den finska politiken

Hjallis var en av de stora röstmagneterna i vårens riksdagsval och fick ca 13 000 röster då han ställde upp i valet genom sin egen rörelse Liike Nyt. En av hans stora drömmar idag är att kunna ändra på finsk politik.

- Jag har en verklig dröm och det är att jag skall kunna ändra på finsk politik så att människor börjar förstå att den här demokratin, där du går och röstar en gång på fyra år på en som inte har något att säga i riksdagen, inte fungerar i Finland. Vi måste ändra på systemet.

En annan dröm är att hans söner ska klara sig bra.

- Det är det viktigaste för mig för tillfället, säger Hjallis i programmet En önskan.

En önskan - säsong 2

En önskan är samtalsprogrammet där programledaren Ira Hammermann träffar profilstarka personer som alla gjort en synlig och framgångsrik karriär inom bland annat kulturen, politiken, vetenskapen och idrotten. Serien sänds söndagkvällar i Yle Fem kl. 20.00 och avsnitten publiceras på Yle Arenan samma dag redan kl. 00.01. Gäster i säsong två är:

04.08.2019 Asko Sarkola
11.08.2019 Lilli Paasikivi
18.08.2019 Harry "Hjallis" Harkimo
25.08.2019 Sonja Kailassaari
01.09.2019 Ben Furman
08.09.2019 Raakel Lignell
15.09.2019 Caj Bremer
22.09.2019 Tanja Poutiainen
29.09.2019 Janina Fry
06.10.2019 Kari Lumikero

Arenan hittar du också alla avsnitt från säsong 1.

Diskussion om artikeln