Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet: Tjugo år sedan förödande jordbävning i Izmit - dåligt förberedda Istanbul bävar för nästa stora skalv

Från 2019
Förstörd gata i Izmit
Bildtext Förstörd gata i Izmit i jordbävningen år 1999.
Bild: EPA/SERGEI CHIRIKOV

I dag, den 17 augusti, har det gått 20 år sedan den förödande jordbävningen i Izmit i Turkiet. Åtminstone 17 000 människor dog och 40 000 skadades.

I Turkiets största stad Istanbul, omkring 100 kilometer från Izmit, är man medveten om att en stor jordbävning i något skede kommer, och att staden inte är förberedd.

Istanbul har 16 miljoner invånare.

Seismologerna frågar sig inte om en jordbävning kommer att drabba Istanbul utan frågan är när det sker.

Istanbul ligger vi den eurasiska kontinentalplattan och rörelser längs plattan förorsakar ständigt till jordbävningar i Turkiet.

En kvinna får hjälp med att hitta sina kläder i bråte efter jordbävning i Izmit
Bildtext En kvinna får hjälp med att leta efter sina kläder i bråte efter jordbävningen i Izmit.
Bild: EPA/TARIK TINAZAY

Nästa skalv inom tio år

Sukru Ersoy, specialist vid det tekniska universitetet Yildiz i Istanbul tror att nästa stora jordbävning kommer inom nästa årtionde.

- I värsta fall kan skalvet ha en magnitud nära 8. Är Istanbul redo för det? Tyvärr inte, säger Sukru Ersoy.

Enligt Ersoy skulle en sådan jordbävning förstöra tusentals byggnader, en fruktansvärt stor skara människor skulle omkomma och turismen och ekonomin skulle paralyseras.

Flera jordbävningar tidigare

Istanbul har drabbats av många jordbävningar under tidernas gång. år 1509 skälvde staden så pass att de då styrande ottomanska myndigheterna talade om "en liten apokalyps".

Numera har man byggt jordbävningssäkra sjukhus och det finns möjligheter att stänga av gasledningar. Det finns också en myndighet för katastrofer och kriser.

Dåligt byggda hus

Det största problemet är ändå de tiotusentals dåligt byggda husen som har uppförts i snabb takt och utan vederbörliga kontroller.

Jordbävningen år 1999 visade att man i många byggen har använt dålig cement som har framställts ur oduglig sand som har tagits upp ur havet.

Strax efter skalvet år 1999 var man medveten om det här, men med tiden föll det igen i glömska.

Trots att bestämmelserna har skärpts under de senaste 20 åren kollapsade en byggnad i Istanbul i februari. Det blev en påminnelse om bristerna i infrastrukturen.

Istanbul
Bildtext Många hus i Istanbul är dåligt byggda.
Bild: TASS / Barcroft Media/ All Over Press

Åtgärder krävs

- Man har försökt förstärka byggnader som är i riskzonen men det behövs mycket mera för att åstadkomma jordbävningssäkra byggnader, säger Nurset Suna, chef för byggnadsingeniörerna i Istanbul.

Den nya borgmästaren i Istanbul, Ekrem Imamoglu har efterlyst en snabb plan för att skapa fler parker, som det finns mycket lite av i Istanbul. Parkerna kan också utnyttjas som samlingsplats för överlevande efter en jordbävning.

I teorin ska varje grannskap ha en samlingsplats, i händelse av jordbävning, men på många av de tilltänkta områdena har man byggt parkeringsplatser och köpcentra.

Någonting borde göras snabbt

- Om inget sker snabbt kommer det att uppstå fullständigt kaos om en allvarlig jordbävning inträffar i Istanbul, säger Recep Salci som leder den räddningsorganisation som var först på plats vid jordbävningen i Izmit för 20 år sedan.

- Vi kan inte hindra en jordbävning men vi kan kraftigt minska konsekvenserna, säger Salci.

Som exempel nämner han Japan och Chile som är lika sårbara inför jordbävningar men som har vidtagit radikala åtgärder för att skydda sig.

Enligt Suna skulle det ta 15 till 20 år för att till fullo förbereda Istanbul för ett stort skalv.

- Sedan 1999 har vi förlorat 20 år. Men vi får inte avskräckas av uppgiften.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln