Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Ett dåligt skämt" – Trumps önskan att köpa Grönland upprör danskarna

Från 2019
Uppdaterad 16.08.2019 14:43.
grönland
Bildtext Kustparti från nordvästra Grönland
Bild: EPA-EFE

USA:s president Donald Trump kunde tänka sig att köpa Grönland av Danmark. Jordens största ö intresserar honom på grund av sina naturresurser och sitt geopolitiskt viktiga läge. Men i Köpenhamn – dit Trump väntas på besök om några veckor – väcker tanken bara häpnad och löje.

Enligt Wall Street Journal har Trump flera gånger med sina assistenter diskuterat ett köp av Grönland. Tidningens källor uppger att Trump även bett Vita husets advokat utreda saken.

I Danmark har Trumps funderingar kommit som en fullständig överraskning. De ledamöter av Folketinget, som Danmarks Radio talat med under fredagen, ser det hela som ett dåligt skämt.

– Jag hoppas det är ett skämt, för det är en förfärlig och grotesk tanke. Jag är helt övertygad om att det skulle betyda en mycket stor förlust för både Grönland och Danmark, säger Martin Lidegaard (Radikale venstre) som är ordförande för Folketingets utrikesutskott.

Trump ska besöka Danmark den 2–3 september.

Stor ö med vidsträckt autonomi

Det istäckta Grönland, med sina 2,1 miljoner kvadratkilometer och bara runt 56 000 invånare, är idag en självstyrande region under Danmark. Området tillhör inte EU, och har en vidsträckt autonomi. Endast utrikes- och säkerhetspolitiken sköts från Köpenhamnn. På danska används begreppet Rigsfællesskabet – ungefär Riksgemenskapen – som består av det egentliga Danmark, Färöarna och Grönland.

Trots sina rika naturresurser är Grönland ekonomiskt helt beroende av biståndet från Danmark, som uppgår till cirka 60 procent av områdets budget.

Grönland har tillhört Danmark sedan 1700-talet, men även USA har länge visat intresse för ön. 1946 erbjöd president Harry Truman att köpa Grönland för 100 miljoner dollar. Danmark avböjde dock en sådan affär. Men ländernas försvarssamarbete har gjort det möjligt för USA att utnyttja ön militärt, och på nordvästra Grönland finns den amerikanska flygbasen Thule.

Trumps utspel – hur seriöst det än må vara – har geopolitisk bakgrund. USA har hela tiden sett Ryssland som sin huvudrival i Arktis, men de senaste åren har även Kinas ökade närvaro vållat bekymmer i Washington. Kina har bland annat försökt finansiera anläggning av flygfält på Grönland.

"Ohyfsat kolonialt tänkesätt"

I och med klimatförändringen har sjöfarten i Norra ishavet ökat, och intresset för regionens ekonomiska exploatering växer. Icke desto mindre ser man i Danmark Trumps förslag att köpa Grönland som fullständigt orealistiskt.

– Varken Grönland, Lolland, Bornholm eller andra delar av Rigsfællesskabet är till salu, förkunnar folketingsledamot Marcus Knuth (Venstre) till Danmarks Radio.

– Det är ett lite annorlunda sätt att börja dagen på. Hos Trump är gränsen mellan riktig politik och en flummarvärld hårfin. Även om han kommer från en värld där allting kan köpas, så tror jag att han den här gången blir besviken, menar Knuth.

Dansk Folkepartis utrikespolitiske talesperson Søren Espersen kallar tanken att sälja tiotusentals medborgare till USA "fullständigt vanvettig", och han befarar att Trump tappat omdömet helt. I partifältets andra utkant talar Enhedslistens utrikesordförande Eva Flyvholm om utspelet som uttryck för ett "ohyfsat kolonialt tänkesätt".

Ane Lone Bagger, som svarar för utrikesfrågor i Grönlands regering, är kortfattad i sin kommentar.

– Vi är öppna för business, men vi är inte till salu, säger hon till Reuters.

Tidigare markköp

USA har under sin historia utvidgats genom köp av mark från andra länder. År 1803 köptes Lousiana av Frankrike för 15 miljoner dollar i dåvarande valuta, varigenom USA:s areal fördubblades. Känt är även köpet av Alaska av Ryssland år 1867 för summa 7,2 miljoner dollar.

Ett tredje exempel – med dansk anknytning – är Jungfruöarna i Karibiska havet. Öarna Saint Thomas, Saint Croix och Saint John var sedan 1700-talet en dansk kronkoloni, Danska Västindien. Under första världskriget befarade USA att Tyskland kunde ta över öarna och göra dem till ubåtsbas, och efter mycket förhandlande gick Danmark med på att sälja besittningen för 25 miljoner dollar. Sedan 1917 är öarna amerikanskt territorium.

Diskussion om artikeln