Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hussein al-Taee: Jag lyckades övertyga partiet om att jag inte längre tänker som jag skrev

Från 2019
Uppdaterad 16.08.2019 15:27.
Hussein al-Taee.
Bild: Lehtikuva

Socialdemokraternas riksdagsgrupp bestraffar inte sin riksdagsledamot Hussein al-Taee för de främlingsfientliga skriverier som han kopplas till. Däremot får han direktiv om hur riksdagsledamöter ska uppföra sig.

Det här är resultatet av de stundvis rätt hårda diskussioner som fördes på riksdagsgruppens möte under fredagsförmiddagen.

Al-Taee gav vid mötet sin syn på uppståndelsen kring skriverierna på sociala medier, och svarade på riksdagsledamöternas frågor.

Lindtman: Vi är nöjda nu

Efter mötet berättade gruppordförande Annti Lindtman att partiet är nöjt.

- Det viktiga var att han skrev sina texter innan han blev socialdemokrat och att han nu ångrar och tar avstånd från dem.

SDP:s riksdagsgrupp har gett direktiv till al-Taee om hur man ska bete sej som socialdemokratisk riksdagsledamot. Enligt Lindtman tog al-Taee emot reglerna "med ödmjukhet".

Antisemitism och sunnihat

Al-Taee ska bland annat ha skrivit om sunnimuslimer i mycket grova ordalag och spridit antisemitiska tankar på Facebook.

Al-Taee själv säger nu att han har lyckats övertyga sina partikolleger om att han absolut inte tycker så numera.

- En stat är till för alla människor, man får inte behandla någon ojämlikt. Nu ska jag gå ut bland mina väljare och försäkra dem om att den de röstade på är den jag är idag.

- Kommer det att krypa fram flera avslöjanden om dina tidigare skriverier?

- Nej. Jag har inga skelett (i garderoben). Men visst kan det finnas människor därute som gärna skulle skriva något.

- Vem tänker du på då?

- Jag tänker inte alls på vem det är som gräver i mina saker. Det har ingen betydelse.

SDP: Förklaringarna räcker

Socialdemokraternas riksdagsgrupp tycker alltså att det räcker med att Al-Taee förklarar att han inte längre tycker som förut.

Antti Lindtman, bland de misstänkta Al-Taee-texterna finns också propagandalögner om judar som brukar spridas inom antisemitiska kretsar. Var det någon inom riksdagsgruppen som närmare ville veta varför han delade sådant?

- Det viktiga är att alla de här skriverierna skrevs innan han blev socialdemokrat och att han klart har tagit avstånd från dem.

Diskussion om artikeln