Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump och Israel får hård kritik för förbud mot två demokratiska ledamöter - "under ämbetets värdighet" att agera så

Från 2019
Uppdaterad 16.08.2019 16:01.
Rashida Tlaib och Ilhan Omar är de två första muslimska kvinnorna i USAs representanthus.
Bildtext Israel förbjöd de två nyvalda ledamöterna Ilhan Omar och Rashida Tlaibs besök. Officiellt hette det att de försöker skada Israels säkerhet.
Bild: EPA-EFE

Israels beslutet att förbjuda två amerikanska kongressledamöter från att resa till Israel och de palestinska områdena väcker kraftig kritik. En skymf mot amerikanska kongressen av både Trump och Israel, säger kritiker.

Hård kritik riktas både mot Israel, som anklagas för att försöka tysta kritik som borde vara inom ramen för demokratisk uttrycksfrihet, och mot USA:s president Donald Trump.

De två kongressledamöterna som Israel har förbjudit att resa till landet har båda varit föremål för Trumps verbala påhopp som har fördömts som rasistiska.

De två nyvalda ledamöterna Ilhan Omar och Rashida Tlaib hörde till de fyra kvinnliga ledamöter som Trump uppmanade att "åka hem" istället för att kritisera USA.

Men hur hänger då Trumps verbala angrepp mot ledamöterna ihop med Israels beslut?

Trump anses ligga bakom beslutet.

Drog in tillstånd att besöka Israel

Tlaib och Omar hörde till en stor grupp ledamöter som skulle besöka Israel inom kort.

Israel har redan länge haft en linje om att inte ge personer som förespråkar ekonomiska bojkotter mot landet visum.

De israeliska myndigheterna hade ändå uppgett att de skulle göra ett undantag i de två ledamöternas fall "av respekt för kongressen och alliansen mellan USA och Israel".

Sedan tog Trump till twitter.

- Det skulle visa stort svaghet om Israel skulle tillåta ledamöterna Omars och Tlaibs besök. De hatar Israel och hela det judiska folket och det finns inget någon kan säga eller göra för att ändra deras åsikt. Det blir svårt för Minnesota och Michigan att rösta in dem igen. De är en skam!

Någon timme senare meddelade det israeliska inrikesministeriet att inresetillstånden hade dragits tillbaka.

- Det finns inget land som respekterar USA eller kongressen mer än Israel. Deras reseplaner visar ändå att de bara har för avsikt att skada Israel, uppgav Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sen i ett utlåtande.

Israels premiärminister hyllar Donald Trump under invigningsceremonin av ambassaden i Jerusalem.
Bildtext Benjamin Netanyahu förnekade att beslutet visar bristande respekt för demokratin.

Samma reseplan, en resa runt Israel och Västbanken, som hade fått grönt ljus av inrikesministeriet en månad tidigare och som har gjorts av andra kongressledamöter var nu ett hot mot Israels säkerhet.

Enligt israeliska myndigheter skulle Tlaib, som har palestinskt påbrå, skulle få besöka sin släkt på Västbanken men bara om hon inte kritiserade Israel under besöket.

Israel meddelade fredag eftermiddag att Tlaib får besöka sin släkt i egenskap av privatperson, efter att hon gick med på de israeliska kraven.

Tlaib själv säger ändå på twitter at hon inte tänker göra besöket under sådana villkor.

- Att jag tystas och behandlas som brottsling är inte vad hon (Tlaibs farmor) vill se hända mig. Att gå med på det skulle döda en bit av mig. Jag har avgjort att ett besök hos min farmor under de här förtryckande omständigheterna skulle strida mot allt jag står för, att bekämpa rasism, förtryck och orättvisa, skrev Tlaib.

Också USA:s ambassadörs uttalande väckte bestörtning i USA, då han jämförde ledamöternas kritik mot den israeliska politiken i de palestinska områdena med vapen.

- Israel har alla rätt att försvara sina gränser mot de här aktivisterna på samma sätt som de skyddar sig mot inkräktare med konventionella vapen, sade ambassadören David Friedman.

Hård reaktion

Skarp kritik lät inte vänta på sig, och kom både från förväntade och mindre förväntade parter.

Demokratiska ledare stödde sina partikamrater och sade att Israel skadar sitt anseende genom att visa att landet inte tål kritik.

- Att neka amerikanska kongressledamöter tillträde är ett tecken på svaghet, inte styrka. Det här kan bara skada Israels relation till USA och stödet för Israel i vårt land, sade demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer.

- Det här är under staten Israels värdighet, sade demokraternas ledare i representanthuset Nancy Pelosi som också riktade skarp kritik mot Trump.

Pelosi och Schumer höll en presskonferens i Kapitolium efter det misslyckade mötet med Trump.
Bildtext Nancy Pelosi och Chuck Schumer kritiserade både Israel och Trump.
Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

- Presidentens uttalande är ett tecken på djup okunnighet och bristande respekt och helt under presidentämbetets värdighet.

Också flera av partiets presidentkandidater kritiserade både presidenten och Israels beslut att lyda hans uppmaning.

- Det visar bristande respekt för våra folkvalda representanter, kongressen och för demokratins principer, sade Bernie Sanders.

- Att kritisera Netanyahus politik ska inte likställas med hat för det judiska folket.

Också republikaner kritiserade beslutet. Bland annat senator Marco Rubio kallade det ett stort misstag som skulle skada Israel och höja kritikernas profil.

Judiska grupper lika kritiska

Också USA två största judiska intresseorganisationer riktade kritik mot beslutet.

- Medan vi inte kan stöda ledamöterna Tlaibs och Omars stöd för bojkottrörelsen BDS eller Tlaibs stöd för en enstatslösning, är vi djupt övertygade om att alla amerikanska folkvalda representanter borde få besöka och själva få uppleva vår demokratiska allierade Israel, skrev organisationen AIPAC på Twitter.

Den mer liberala organisationen J-Street gick längre i kritiken.

Det faktum att president Trump hade uppmanat till ett förbud för de här ledamöternas resa visar att beslutet är helt politiskt och ideologiskt motiverat och inte har fattats med Israels intressen i åtanke.

Jeremy Ben-Ami, J-Street

- Det rätta för en stat som värdesätter demokrati är att välkomna kritik och debatt, inte att försöka tysta ner, sade gruppens ordförande Jeremy Ben-Ami som också anklagade Trump för att försöka blanda sig i israelisk politik.

- Det faktum att president Trump hade uppmanat till ett förbud för de här ledamöternas resa visar att beslutet är helt politiskt och ideologiskt motiverat och inte har fattats med Israels intressen i åtanke, sade Ben-Ami.

Valfläsk

Israel är på väg till förtida parlamentsval i september, efter att Benjamin Netanyahu inte lyckades bilda regering med andra högerpartier.

Netanyahu anses nu försöka locka väljare bland ytterhögerns anhängare och beslutet att neka Tlaib och Omar inresetillstånd väntas vara populärt bland dem.

Trumps uppmaning ses därför som ett sätt att försöka stöda Netanyahu i valkampen.

Det är inte första gången Trump försöker hjälpa netanyahu direkt eller indirekt.

Under regeringsförhandlingarna antydde Trump att Netanyahu på premiärministerposten var det enda sättet att fortsätta bygga en starkare allians mellan USA och Israel.

Efter anklagelserna om inblandning i den israeliska politiken förnekade en talesperson för Vita huset att Trump skulle ha uppmanat Israel att stoppa ledamöternas resa.

Det trots att Trumps uppmaning finns att läsa på Twitter och att han själv bekräftade diskussioner med israeliska myndigheter före beslutet.

- Jag vill inte kommentera vem jag talade med, men jag tror att mitt uttalande på Twitter talar för sig själv. Men ja, jag talade med folk där, sade Trump.

Ekonomin, dumbom

Andra kritiker anklagade Trump för att använda uppmaningen och uppståndelsen för att rikta uppmärksamheten bort från dåliga ekonomiska nyheter.

De amerikanska börserna hade i tisdags bland de sämsta dagarna i år.

Samtidigt gav handeln med amerikanska statsobligationer en signal på ekonomisk nedgång, då avkastningen på kortfristiga obligationer stundvis var högre än de långfristiga.

Det anses vara ett tecken på att tilltron till ekonomin sjunker bland placerare.

De ekonomiska nyheterna försvann ändå snabbt från löpsedlarna då uppståndelsen kring Trumps uppmaning och Israels beslut bröt ut.

Artikeln uppdaterades 14:30 med uppgifter om att Tlaib får besöka sin släkt i egenskap av privatperson. Tlaibs kommentar lades till 16:01.