Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kvinna försökte fuska sig till studieplats vid Helsingfors universitet – åtalas nu för grov förfalskning

Från 2019
Ett kollage på två bilder, till vänster en bild på Helsingfors tingsrätts fasar. Till höger en bild på en kvinna som skriver ett prov.
Bildtext Kvinnan försökte våren 2018 bli antagen till medicinska fakulteten vid Helsingfors univeristet men har nu åtalats för grov förfalskning.
Bild: Yle / Derrick Frilund, Lukas Rusk

Nu har åtal väckts i ett fall där en kvinna försökte fuska in sig till medicinska fakulteten vid Helsingfors universitet. Fallet avslöjades 2018. Det är enda gången som universitetet under de senaste åren polisanmält fusk. Men annat fusk förekommer. Nästan årligen upptäcks falska intyg hos studerande som söker till internationella magisterprogram.

Åklagaren har i juni väckt åtal i fallet. Kvinnan åtalas för grov förfalskning medan hennes manliga kumpan åtalas för grov förfalskning och för stöld, uppger åklagaren för Yle Huvudstadsregionen.

Kvinnan deltog i inträdesprovet till medicinska fakulteten våren 2018. Hon fick till en början lite poäng i själva provet och lämnade vissa frågor obesvarade.

Senare uppenbarade sig ändå perfekta svar i kvinnans prov. Och poängen översteg klart gränsen för att beviljas studieplats vid universitetet.

Det som gjorde det hela ännu mer suspekt var att hennes svar var nästan identiska med modellsvaren som universitetet publicerat. Detta fick varningsklockorna att ringa på full volym och universitetet polisanmälde henne.

Kumpanen stal passerkort

Vad var det då som hade hänt? Helsingforspolisen berättade tidigare när förundersökningen var på slutrakan att kvinnan haft en manlig kumpan som hjälpte henne. Tillsammans tog de reda på var proven förvarades.

Mannen tog sig senare in i universitetet med ett passerkort han stulit. Han använde det flera gånger för att ta sig in till universitetet. Han ändrade på provsvaren medan kvinnan var utomlands.

När hon återvände kontrollerade hon sina provsvar och krävde rättelse med motiveringen att en del av hennes svar inte hade bedömts.

Planerade brottet tillsammans

- Polisen hittade bilder som den manliga kumpanen tagit av inträdesprovshandlingarna. Han borde inte ha haft de här bilderna. Och dessutom visade det sig att han hade dem innan någon utomstående haft tillträde till stället där provsvaren förvaras, sade polisens förundersökningsledare Harri Saaristola tidigare i ett pressmeddelande.

Enligt polisen finns bevis på att kvinnan och mannen tillsammans planerade stölden av passerkortet, använde det för att ta sig in till universitetet och senare gjorde sig av med det.

Polisen anser sig också ha bevis på att mannen och kvinnan följde universitetets personal, besökte universitetet på förhand och att mannen befann sig där när provsvaren ändrades.

- Den manliga kumpanen hade besökt universitetet tidigare i egenskap av anställd vid ett företag som används av universitetet. Därför kände han till användningen av passerkort i byggnaden, uppgav förundersökningsledare Saaristola tidigare.

De båda åtalade har under utredningen nekat till brott.

Det är oklart när ärendet behandlas i Helsingfors tingsrätt.

Bild på glasdörr vid Helsingfors universitet. På dörren står universitetets logotyp och och texten "Helsingfors universitet".
Bildtext Fusk som leder till polisanmälning är väldigt ovanligt vid Helsingfors universitet.
Bild: Lehtikuva

"Varje år upptäcks fall där sökande uppvisar falska intyg"

Fallet är helt exceptionellt. Chefen för ansökningsservicen vid Helsingfors universitet Sini Saarenheimo säger att det här är enda gången hon gjort en polisanmälan om misstänkt fusk.

Hon har haft sin nuvarande post sedan 2016.

- Det är väldigt sällsynt. Under årets inträdesprov upptäcktes inget motsvarande, säger Saarenheimo.

Det betyder inte att fusk inte alls förekommer.

- Nästan varje år upptäcks några fall där sökande till våra internationella magisterprogram har falska intyg från andra universitet. Det handlar om kandidatbetyg eller betyg över språkkunskaper. I sådana fall kontaktar vi universitetet där den sökande uppger sig ha gått, säger Saarenheimo.

Tidigare kunde sökande uppvisa intyg från universitet som inte existerar, men numera är det vanligare med falska intyg från riktiga universitet.

Sini Saarenheimo säger att universitetet efter förra årets förfalskningsfall ändrat vissa säkerhetsrutiner, men hon vill inte gå in på vilka.

Diskussion om artikeln