Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ljusparken i Nykarleby ska lysa upp höstkvällarna – "hit är alla välkomna för att njuta"

Från 2019
Uppdaterad 18.08.2019 10:05.
Tony Forsbacka, Bengt Jansson och Tony Eklund i Ljusparken.
Bild: Yle/Mikaela Löv

I slänten mellan Topeliparken och kraftverksdammen i Nykarleby döljer sig en lite pärla. Där ligger en nyanlagd terrasserad park, Ljusparken, som alldeles snart ska invigas. Parken är en del av Yle Österbottens sommarserie, där vi besöker gratis eller mycket förmånliga sommarnöjen.

Det är Nykarleby kraftverk som bygger parken i samband med turbinbygget vid kraftverket. Ännu är inte parken riktigt klar, men snart blir det invigning. Redan nu kan man besöka parkens norra del.

Terrasser och stenmurar

Parken ligger nedanför slänten så det gäller att hålla ögonen öppna för att få syn på området som ligger alldeles intill Esplanaden säger Tony Eklund som är vd på Nykarleby kraftverk. Initiativet till parken kom från styrelsen.

- När vi tittade ner från konferensrummet såg det alldeles erbarmligt ut. Bygger man ett kraftverk mitt i stan så måste man ha omgivningen i skick, säger Bengt Jansson som är styrelseordförande.

Vid arbetet med turbinbygget sprängdes sten som har använts för att fylla upp området och bilda terrasser.

- Det fanns redan en stenmur sen gammalt så vi fortsatte på den säger Tony Forsbacka, elnätschef vid Nykarleby kraftverk.

Ljusparken i Nykarleby.
Bild: Yle/Mikaela Löv

I vattnet finns en ö som byggts på och snart monteras en bro.

Det kan bli ett fantastisk konsertområde, tror Bengt Jansson. Bandet kan spela på ön och publiken kan sitta på den naturliga läktare som parken bildar.

- Det finns stora gräsmattor där man kan promenera eller ta med sin picknickkorg och sitta och njuta. Jag tror att området kommer att bli väldigt attraktivt, säger Jansson.

- Jag har redan vid ett par tillfällen sett ungdomar som tagit med sig filtar och bandspelare och slagit sig ner i gräset. Det såg riktigt trevligt ut, säger Tony Forsbacka.

Belysning i olika färger

När ett kraftverk bygger en park så måste man ju satsa på belysning tycker Bengt Jansson. Det finns ljuspollare med LED-belysning och energi som kan dimmas ner och RGB-spottar som kan växla färg och belyser träd och buskar.

Nykarleby kraftverk gav arkitekten fria händer med att planera området.

Gratis sommarnöjen i Österbotten – här är era bästa tips

I skissen finns bland annat en fiskeplats och petanqueplan. Alla idéer går inte att förverkliga säger Tony Eklund, men parken ska få hitta sina former när bygget framskrider.

- I slutet av september blir det invigning. Inget storstilat men visst ska vi klippa band, säger Bengt Jansson.

Alla är välkomna

Till Ljusparken är alla välkomna, det ska finnas något för alla åldrar.

Det har redan kommit förfrågningar om att hålla konserter i parken, men gräsmattorna tål inte ännu en så stor belastning.

- Vi hoppas att både Nykarlebybor och andra hittar hit. Det är en varm och solig park, jag hoppas alla ska trivas och utnyttja Ljusparken, säger Jansson.

Yle Österbottens sommarserie "Gratis sommarnöjen" hör du direkt i Yle Vega på onsdagar 9.33–10.00. Har du tips på egna gratis sommarnöjen i Österbotten kan du skicka in dem till osterbotten@yle.fi. Kolla in kartan här nedan så hittar du alla tips som kommit in.

Diskussion om artikeln