Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Entimmeståget fick ännu inget understöd, men förhoppningar finns

Från 2019
Tåg på en tågstation
Bildtext Förhoppningen är att den snabba förbindelsen mellan Helsingfros och Åbo skulle få pengar i budgetmanglingen i september.
Bild: Yle/Chanette Härus

Finansministeriets budgetförslag innehåller inga stora överraskningar för Egentliga Finlands del.

Intressebevakningsdirektör Janne Virtanen vid Egentliga Finlands förbund vill därför blicka framåt mot budgetmanglingen i september, som kommer att behandla nya, stora trafikinvesteringar.

Här hoppas man att den snabba tågförbindelsen mellan Helsingfors och Åbo, det så kallade entimmeståget skulle finnas med.

Pengar som vore specifikt öronmärkta för Egentliga Finland, fanns det inte särskilt mycket av i finansministeriet förslag, säger Janne Virtanen.

- I tilläggsbudgeten fick vi redan tidigare tilläggsstöd för omkörningsfiler på riksväg åtta och för omfartsvägen. Alltid finns det ju behov, men inga nya projekt startas upp i det här skedet.

Skärgårdshavet fick på sätt och vis uppmärksamhet i budgetförslaget, då 15 miljoner euro ska gå till att effektivera vattenskyddet.

- Det här är sådant som skulle kunna förbättra Skärgårdshavets tillstånd, men termen Skärgårdshavet nämns inte uttryckligen i förslaget, påpekar Virtanen.

- Det återstår mycket arbete ännu för oss för att pengarna ska riktas specifikt hit till Skärgårdshavet.

Diskussion om artikeln