Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tillåtet att bada vid Gustavsborgs, Tropiclandias och Storvikens badstränder igen

Från 2019
Stranden på Sandö i Vasa gapar tom när badförbud råder.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

På fredag kom nya resultat från de vattenprover som har tagits vid badstränderna i Vasa. Kvalitetskraven vid Gustavsborg, Tropiclandia och Storviken uppfylls nu och det är tillåtet att bada där igen.

Vid Sandö, Smulterö och Top Camping-campingområdets badstränder rekommenderas det tills vidare att man inte badar där, eftersom det tidigare har konstaterats små mängder virus i badvattnet.

Nya prover nästa vecka

Nästa vecka ska Vasa stads miljösektor ta nya virusprover av badvattnet vid Sandö, Smulterö och Top Camping-campingområdets badstränder.

– Vidare kommer jämförande prover att tas av badvattnen vid Strömsö och Abborröns badstränder. Vi tar också motsvarande prover av vattnet i Toby å och vid Påttska avloppsreningsverket, säger Vasa stads hälsoingenjör Maarit Kantola i ett pressmeddelande.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Valvira har rekommenderat att de nya proverna tas.

– Vi tar jämförande prover på Strömsö och Abborröns badstränder för att få mera information om förekomsterna och mängderna av virus i havsvattnet. Virusproverna från Toby å och Påttska ger oss också behövlig tilläggsinformation, säger Kantola.

Kantola säger att resultaten kommer att bli klara mot slutet av nästa vecka och då kommer ny information.