Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Med nytt hjärta tävlar Mikael Kock i VM för transplanterade: "Jag känner mig stark"

Från 2019
Mikael Kock iklädd sportdräkt tittar in i kameran. Idrottsplan i bakgrunden.
Bildtext För tre år sedan fick Mikael Kock ett nytt hjärta och på torsdag tävlar han i kulstötning i World Transplant Games.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Innan sin hjärttransplantation kunde Maxmobon Mikael Kock inte idrotta alls. Nu, tre år senare, är han på väg för att tävla i kulstötning i World Transplant Games i England, som samlar över 2 000 transplanterade idrottare.

Det är svårt att tro att det muskelknippe som tränar kulstötning vid idrottsplanen Strandvallen i Maxmo, bara vägde 58 kilo och just hade fått ett nytt hjärta för endast tre år sedan.

– Som natt och dag, så stor skillnad är det. Du borde fråga de jag tränat med som sett början och ser mig nu, de tror inte sina ögon. Faktiskt sant. Jag har aldrig mått så här bra förr i hela mitt liv, det är kul att leva, säger Mikael.

I hela sitt liv har Mikael Kock haft problem med sitt hjärta och när han var 35 år gammal, var hans hjärta så dåligt att den enda utvägen var en hjärttransplantation.

– När jag skulle byta hjärta kom det plötsligt. Jag blev dålig på en gång och läkarna sa att jag behöver ett nytt hjärta för att det inte pumpar längre. De stoppade mig i en ECMO-maskin, en hjälppump. Jag låg där en vecka tills de hittade ett nytt hjärta.

Började med kulstötning i våras

Från att aldrig ha kunnat idrotta tidigare har Mikael Kock nu gått till att styrketräna så gott som varje dag.

– Vägen har gått spikrakt uppåt. Jag började styrketräna tre månader efter operationen och har styrketränat tills idag.

Jag tänkte först att det skulle vara ganska lätt att stöta kula, men icke sa nicke, det var det inte

I våras började han också med kulstötning efter att ha varit på möte med andra deltagare i Finlands landslag för VM för transplanterade, World Transplant Games.

– Jag tyckte att det skulle vara kul att tävla, men tänkte att jag inte kan fara med eftersom jag är för dålig på det. Men de sa att det bara är att komma med, att det är en rolig grej och att jag ska se det som min andra chans.

– Så jag anmälde mig och tänkte först att det skulle vara ganska lätt att stöta kula, eftersom jag styrketränat och är ganska stark. Men icke sa nicke, det var inte det, skrattar Mikael. Det var mycket teknik, nästan bara teknik. Men det är jävla kul.

Mikael Kock håller en kulstötnings kula mot nacken, redo att stöta.
Bildtext Mikael hoppas nå final i kulstötningen.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Samtidigt som Mikael är ödmjuk och inte har några stora förhoppningar om medalj i år, märks det att han har en stark vilja och livsglädje som burit honom fram till tävlingarna.

– Sommaren när jag bytte hjärta hade de EM i Vanda 2016. Då tänkte jag att om jag får krafter ska jag vara med i det där.

World Transplant Games ska väcka medvetenhet om organdonation

World Transplant Games har funnits sedan 1978. Målet är att väcka medvetenhet om och fördelarna med organdonation, genom att visa hur bra hälsa och form människor kan uppnå efter en transplantation.

Evenemanget samlar kring 2 000 transplanterade idrottare från över 60 länder, som kan delta i allt från friidrott till fotboll och tennis.

Sommaren när jag bytte hjärta hade de EM i Vanda 2016. Då tänkte jag att om jag får krafter ska jag vara med i det där

Enda kraven som ställs är att deltagarna ska ha varit transplanterade i åtminstone ett år och att de ska må tillräckligt bra för att kunna delta.

– Är man inte i skick kan läkarna säga att man inte får fara. Det kan komma dit folk som var i bra skick när de anmälde sig, men som nu är lite sämre. Då kan läkaren säga att de inte får delta.

– Men jag tror inte det ska hända för mig, jag känner mig inte så dålig nu just. Jag känner mig stark, säger Mikael.

Är också med i fotbollslaget

Det är 36 andra finländare som också åker för att tävla i VM, främst vuxna men även några barn. Förutom kulstötningen ska Mikael också vara med i det finländska fotbollslaget.

– Jag tror det är ganska bra lag faktiskt, snabba pojkar som springer mycket och har bra bollkontroll. Det är väl jag som är den svaga länken där, säger Mikael och skrattar.

Du tar kanske igen det i kulstötningen?

– Vi ska hoppas det. Jag ska till final där, det är mitt mål. De åtta bästa går till final, så dit ska jag.

Efter VM tänker Kock fortsätta med både styrketräningen och kulstötningen.

– Nog kommer det gå bra i år, men det ska gå ännu bättre nästa år. Då är det EM, så då är konkurrensen inte lika hård. Men man får värma upp inför följande år när det är VM på nytt.

Gemenskapen med andra transplanterade viktig

Förutom själva tävlingsmomenten är mötet med andra människor som också gått genom transplantationer en viktig orsak till varför Mikael åker till Newcastle.

– Tävling är himla kul, men det ska bli roligt att träffa alla andra också. Det är en stor gemenskap för vi har varit med om samma sak.

Man behöver inte förklara åt någon där hur det har varit, för alla vet

– Många känner igen sig och vet precis att: ”Jaa, de va tungt de där”. De vet, man behöver inte förklara åt någon där hur det varit, för alla andra vet, säger han.

Hade du kunnat tänka dig åka iväg på sådana här tävlingar för tre år sedan?

– Absolut inte. Jag var knappt i skick för att arbeta, så det här såg jag inte framför mig förr. Så det känns väldigt kul att det här öppnade upp sig. Även om man inte kanske kan prestera som bäst, men bara att få träffa alla och ha kul.

World Transplant Games inleds på lördag och håller på fram tills fredag. Mikael Kock kommer att tävla på torsdag och man kan följa honom på Instagram för att se hur det går.

Med nytt hjärta tävlar Mikael Kock i VM för transplanterade

5:06

Diskussion om artikeln