Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Venla Harju fixade VM-brons i galet sekunddrama, Marika Teinis tävling blev en besvikelse – Tove Alexandersson världsmästare med knapp marginal

Från 2019
Uppdaterad 16.08.2019 21:56.
Venla Harju löper.
Bildtext Venla Harju öppnade Finlands medaljkonto i Östfold.
Bild: Handout / Lehtikuva

Marika Teini var det stora finländska medaljhoppet inför damernas medeldistans i VM i Östfold på fredagen, men i stället blev det Venla Harju som öppnade det finländska medaljkontot i mästerskapet. Harju slutade på delad tredjeplats, medan en sällsynt trött Tove Alexandersson tog hem segern.

Det var Marika Teini som skulle vara Finlands stora hopp på damernas medeldistans i norska Östfold. VM-silvermedaljören i fjol på medeldistansen fick ändå inte alls till det på sin huvuddistans på fredagen, Teini hade inget att säga till om i medaljstriden och slutade på en nionde plats, två minuter och 46 sekunder från täten.

– Om långdistansen var lite i överkant med tanke på förväntningarna, så var det här nog lite i underkant, konstaterade Yle Sportens expertkommentator Fredric Portin i direktsändning.

Men det finländska medaljkontot i mästerskapet öppnades ändå. Venla Harju kämpade sig till en tredje plats, på samma tid som ryskan Natalia Gemperle.

Duon lämnade en minut och 45 sekunder från täten. Medaljstriden blev en riktig rysare, bakom Harju och Gemperle fanns flera damer inom några sekunders räckhåll.

– Ytterligare ett jättebra lopp av Venla. Hon är faktiskt stabil på internationell nivå och gör sällan bort sig, gladde sig Portin.

– Helt otroligt att jag efter mammaledigheten lyckats ta mig hit, vart jag också ville. Jag trodde att en medalj var möjligt med en bra prestation, sade Harju efteråt till Yle.

Alexandersson fick slita för segern

Tove Alexandersson, VM-vinnare på distansen från 2016 och 2017, tog hem guldet i Östfold. Men den svenska storstjärnan fick verkligen kämpa för segern.

Guldkampen blev en batalj mellan Alexandersson och det schweiziska löftet Simona Aebersold. En trött Alexandersson säkrade guldet efter en liten miss av Aebersold i tävlingens slutdel. Segermarginalen blev fem sekunder.

– Idag vann Tove med darr på ribban, det är nog sällan man sett Tove så här trött efter målgång, sade Portin.

– Det var väldigt, väldigt tufft. Jag var så trött, sade Alexandersson i tv-intervjun efter loppet.

Av de andra finländarna blev Merja Rantanen elfte, medan Saila Kinni slutade på plats 22.

Samtliga resultat hittas här.

Artikeln uppdaterad med Harjus kommentarer klockan 21.56.