Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen utredde omfattande misstänkt penningtvätt – ryska brottslingar tvättade över hundra miljoner euro genom finländskt företag

Från 2019
Uppdaterad 16.08.2019 19:11.
närbild av polisemblemet svärd med lejonhuvud på fasaden av Vasa polishus
Bildtext Bildsättningsbild.
Bild: YLE/Jonas Mastosalo

Centralkriminalpolisen (CKP) har utrett ett historiskt omfattande fall av misstänkt penningtvätt. Två estniska män har åtalats i fallet i Helsingfors tingsrätt. Den misstänkta penningtvätten omfattar mellan 130 och 140 miljoner euro från brottslig verksamhet.

Enligt Yle-programmet MOT:s uppgifter misstänker CKP att pengarna kommer från organiserad brottslig verksamhet i Ryssland. Ingen från ligan i fråga har än så länge åtalats i Finland.

Enligt kriminalinspektör Jarmo Koistinen rör det sig troligen om den mest omfattande misstänkta penningtvätthärvan i Finlands historia.

– Under loppet av bara fyra månader flyttades 130 miljoner euro genom ett finländskt företag. Det rör sig ofta om flera miljoner när det kommer till misstänkt rysk penningtvätt, men så här stora summor är sällsynta, säger Koistinen.

Polisen har i den här utredningen beslagtagit närmare 455 miljoner ryska rubel, det vill säga cirka nio miljoner euro.

Utredningen har hållit på i fem år, och CKP har bett om utredningshjälp av flera olika länders myndigheter.

Pengarna flyttades via ett finländskt byggbolag

CKP inledde utredningen redan år 2014. Den inleddes med en granskning av det finländska bolaget HTR Talonrakennus verksamhet och finanser.

Två estniska män satt i bolagets ledning. Under 2014 överfördes över 6,5 miljarder ryska rubel till bolagets konton vid Danske Bank och Nordea. Summan motsvarar cirka 140 miljoner euro.

Polisen misstänker att det inte fanns några affärsmässiga grunder för överföringen.

– Bankerna meddelade oss om den misstänkta kontoaktiviteten, så i det här fallet gick de alldeles rätt till väga, säger Koistinen.

De estniska männen nekar till brott. Under polisförhören hävdade de att pengarna hade att göra med ett motorvägsprojekt i Karelska republiken i Ryssland. Projektets värde skulle ha vartit 400-500 miljoner euro.

I utredningen framgick det att pengarna härstammar från ryska skalbolag och en numera – på grund av misstänkt penningtvätt – nedlagd bank i Ryssland.

Enligt ryska myndigheter ska brottslingarna ha använt skalbolag och påhittade skäl till överföringen av sina olagliga tillgångar.

Från Finland flyttades pengarna utomlands och hamnade på minst 250 olika bolags konton. Av dem är de flesta skalbolag, det vill säga bolag som inte bedriver någon riktig affärsverksamhet. Pengarna hamnade även i skatteparadisbolag.

Då det gäller misstänkt penningtvätt måste polisen kunna bevisa att pengarna härstammar från brottslig aktivitet. Detta kan vara svårt, och det finns många problem i samarbetet med andra länders myndigheter.

Enligt Jarmo Koistinen vägrar till exempel Cyperns myndigheter att överlämna kontouppgifter till polisen i Finland. Östaten anses vara ett skatteparadis.

Enligt Koistinen har samarbetet med de ryska myndigheterna emellertid fungerat bra.

– Det är faktiskt rätt sällan vi fått så här mycket information från Ryssland. Det förutsätter ett nära samarbete och att till exempel följa med diverse medier, säger Koistinen.

Rysk man misstänkt ha ansvarat för penningtvätten

Av polisens förhörsprotokoll framgår det att fallet varit ytterst livligt.

De estniska männen uppger att de av en rysk affärsman fått förslaget att delta i byggandet av en motorväg genom ryska Karelen.

Motorvägen ska sträcka sig från den finska gränsen till Petrozavodsk. Det här är bara det första skedet av projektet, och vägen ska i själva verket bli ännu längre, uppger en av männen enligt förhörsprotokollet.

En tjänsteman från Karelska republiken hördes som vittne. Enligt tjänstemannen var det meningen att projektet skulle genomföras med privat finansiering. Byggnadskostnaderna skulle täckas bland annat med vägtullar.

Under förhöret uppgav de två männen att det finländska bolaget ordnades fram på den ryske affärsmannens initiativ. Männen köpte ett sedan tidigare registrerat bolag inom byggbranschen av en affärsman de kände.

Bolaget öppnade konton hos Danske Bank och Nordea. Även den ryske affärsmannen fick tillgång till kontona.

Polisen kunde bland annat genom datorernas IP-adresser påvisa att de flesta kontoöverföringarna gjordes i Moskva med de bankkoder som beviljats den ryske affärsmannen.

Den ryske mannen har inte åtalats i Finland. Enligt Koistinen beror det på att de brott han misstänks för begicks i Ryssland, där Finlands polis inte har någon befogenhet.

– Det är främst upp till Rysslands myndigheter att ingripa i hans verksamhet, säger Koistinen.

Projektet har inte ännu resulterat i en enda meter motorväg i Karelen.

Fallet behandlas i Helsingfors tingsrätt. Yle publicerar inte de misstänkta männens namn, eftersom det än så länge bara rör sig om ett åtal.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets text "Poliisi selvitti historiallisen suuren rahanpesuepäilyn – venäläinen rikollisjärjestö pesi yli sata miljoonaa euroa suomalaisyhtiön kautta" skriven av Jyri Hänninen.

Diskussion om artikeln