Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Satu Mäkelä-Nummela säkrade finländsk nationsplats till OS i Tokyo – blev tvåa i världscuptävling på hemmaplan: "Lite lättad känsla"

Från 2019
Uppdaterad 16.08.2019 20:05.
Satu Mäkelä-Nummela får en kram av sin dotter.
Bildtext Satu Mäkelä-Nummela gratulerades av sin dotter efter den lyckade tävlingen i Hollola.
Bild: Lehtikuva

Mitt i trapfinalen av världscuptävlingen i Hollola stod det klart – Satu Mäkelä-Nummela har fixat Finlands andra nationsplats i skyttegrenar till OS i Tokyo. Mäkelä-Nummela tog till slut en fin andraplacering i hemmatävlingen.

Nationsplatsen i trap till OS i Tokyo 2020 blev ett faktum mitt i finalen av världscuptävlingen i Hollola. Detta efter att normalfinalens etta Darja Semjanova lämnat på en fjärdeplats.

I finalen deltog sex skyttar, av vilka två stycken redan säkrat OS-plats tidigare. I finalen stod två nya OS-platser på spel.

Satu Mäkelä-Nummela kämpade i finalen om nationsplatsen med främst Semjanova. Av finalens första 25 lerduvor prickade Semjanova 19, medan Mäkelä-Nummela träffade 21 stycken.

Efter detta visade finländaren prov på riktig kylighet och säkrade med en jämn insats en fin andraplacering i tävlingen. Vann gjorde Penny Smith från Australien, som också därmed säkrade en nationsplats till OS.

– En lite lättad känsla, konstaterade Mäkelä-Nummela efter finalen enligt STT.

Smiths landsman Laetisha Scanlan placerade sig tredje. Scanlan hade redan säkrat en OS-plats tidigare.

Nationsplatsen i sig garanterar inte Mäkelä-Nummelas OS-deltagande, men den som fixat platsen brukar ligga bra till när representanter utses. OS i Tokyo skulle bli Mäkelä-Nummelas fjärde raka.

– Det är fint om man får göra sitt fjärde raka OS, då har man inte hållit några mellanår, tyckte Mäkelä-Nummela som tog guld i sitt första OS.

I totalresultatet blev Marika Salmi sjunde, medan Noora Antikainen blev 13:e.

Sedan tidigare har Finland en nationsplats i skeet till Tokyo. Den fixades av Lari Pesonen.

Diskussion om artikeln