Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Olav Lundanes tog sitt andra raka VM-guld – Miika Kirmula knep fin sjundeplats på medeldistansen

Från 2019
Olav Lundanes.
Bildtext Olav Lundanes (arkivbild).
Bild: EPA-EFE / Davide Agosta

Han var inte lika överlägsen som på långdistansen i onsdags, men Olav Lundanes lyckades ändå greja sitt andra raka VM-guld i mästerskapet. Miika Kirmula blev bäste finländare med sin sjundeplacering.

På onsdagens långdistans var Olav Lundanes överlägsen vinnare, med en segermarginal på över en och en halv minut.

I dagens medeldistanstävling var norrmannen inte lika överlägsen. En tröttkörd Lundanes tog hem sitt andra raka VM-guld med elva sekunders marginal till tvåan, svensken Gustav Bergman.

– Rent fysiskt tror jag inte att Lundanes hade någon toppenkänsla, men han lyckas ändå hitta krafterna som behövs, menade Yle Sportens expertkommentator Fredric Portin i direktsändning.

Guldet var Lundanes tionde totalt i karriären.

– Ett tufft race, tekniskt gick det riktigt bra. Jag trodde inte att jag hade så mycket energi kvar på slutet, men publiken gav mig mer kraft, sade Lundanes i tv-intervjun efter loppet.

Lyckad tävling av Kirmula

På förhand var Miika Kirmula den finländare med bäst chans på placering bland de tio bästa. Något som finländaren lyckades med.

Kirmula blev sjunde, en minut och 57 sekunder efter vinnande Lundanes.

– Kirmula kom bra på slutet. En kul avslutning på loppet, inte var det dåligt innan det heller, men på slutrundan lyckades han pina sig själv riktigt bra, tyckte Portin.

Aleksi Niemi blev tolfte i tävlingen, medan Topi Syrjäläinen blev 25:e.

Bronspengen tog norrmannen Magne Daehli hand om. Samtliga resultat hittas här.

Diskussion om artikeln