Genombrott i södra Thailand? Största rebellgruppen förhandlade för första gången med regeringen
Den största rebellgruppen i södra Thailand har för första gången förhandlat med den militärstödda regeringen. Den muslimska separatistgruppen Barisan Revolusi Nacional (BRN) bekräftar att man träffade regeringens representanter i ett icke namngivet sydostasiatiskt land.
Rebellerna säger sig ha krävt att man utreder polisvåld i södern och att alla som har gripits misstänkta för samröre med rebeller friges, innan det kan bli tal om regelrätta fredssamtal.
BRN antyder alltså att en fredsprocess nu är möjlig för att lösa den 15 år långa konflikten som har krävt över 7 000 dödsoffer i Thailands tre sydliga provinser med muslimsk majoritet.
- Om officiella fredssamtal är en fest, så är dessa informella samtal som att ta in en ko i köket som inte ens har slaktats än, säger en av gruppens ledare Pak Fakir i en ytterst sällsynt intervju för Reuters.
- Den thailändska staten är som en oljad, hal ål, varnar den 70-årige separatistledaren.
BRN har aldrig gått med på officiella samtal med regeringen trots att man haft informella kontakter med den tidigare juntaledaren och nuvarande premiärministern Prayuth Chan-ocha.
Den thailändska regeringens och militärens chefsförhandlare, general Udomchai Thamsarorat, vill inte kommentera samtalen eller rebellernas uttalande.
Kamp för självständighet
Den hemlighetsfulla separatiströrelsen BRN som sällan ger uttalanden eller intervjuer, kämpar för självständighet i de tre muslimska provinserna Yala, Pattani och Narathiwat.
Provinserna som i Thailand kallas de tre gränsprovinserna, utgjorde det självständiga malajiska sultanatet Pattani fram till år 1909 då dåvarande Siam (nuvarande Thailand) annekterade området.
- Kolonialism är grundorsaken till konflikten och det har aldrig berörts i tidigare samtal, säger BRN-ledaren Fakir.
Fakir förnekar samtidigt att det var BRN som låg bakom en serie bombattacker i Bangkok den 2 augusti.
Han hänvisar till de fredstrevare som en del mindre rebellgrupper har gjort till regeringen, men som inte har lett någonvart.
- Vi kommer inte att utföra norr om de tre sydliga provinserna för vi vill inte bli betraktade som terrorister. Vi har vårt område, varför skulle vi operera utanför det. Det måste vara någon annan som låg bakom attackerna i Bangkok, försäkrar Pak Fakir.
Fyra människor skadades i attackerna som utfördes mitt under sydostasiatiska samarbetsorganisationen ASEAN:s toppmöte i Bangkok.
Spänningen har trappats upp i södra Thailand igen efter misstankar om att den muslimska mannen Abdullah Isamusa som nu ligger i koma, torterades under förhör, något som militären förnekar.
Rebellgruppen Mara Patani som i motsats till BRN har haft formella fredssamtal med regeringen, krävde till och med en internationell intervention efter avslöjanden om Isamusa.
Fallet har underblåst det utbredda missnöjet med armén och polisen bland muslimerna i södra Thailand, vilket också väcker farhågor om att separatisterna blir allt radikalare och våldsammare, kanhända med stöd från jihadister utomlands.
Källor: Reuters, AFP