Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sudan firar historisk övergång till civilstyre och demokrati

Från 2019
Uppdaterad 17.08.2019 16:10.
Glada sudaneser drog ut på gatorna i Khartoum för att fira den historiska övergången till demokrati
Bildtext Glada sudaneser drog ut på gatorna i Khartoum för att fira den historiska övergången till demokrati
Bild: EPA-EFE/MARWAN ALI

Sudan firar idag ett historiskt avtal om övergång till civilt styre. Den styrande militärjuntan och demokratiaktivister har undertecknat ett avtal i huvudstaden Khartoum som innebär att Sudan övergår till civilt styre inom 39 månader.

"Idag inleds den historiska övergången till demokrati" löd rubriken i Tayar, en av landets största tidningar, vilket återspeglade den glada, allmänna stämningen i landet.

Parterna kom överens om avtalet - Den konstitutionella deklarationen - den 4 augusti med hjälp av Afrikanska Unionen och grannlandet Etiopien.

Alla är glada nu. Vi led under militärstyre i 30 år men i dag lämnar vi allt det bakom oss

Det ledde till att man i torsdags utsåg den förre FN-tjänstemannen Abdalla Hamook till premiärminister och på söndagen bildas ett övergångsråd där civila är i majoritet.

Demokratiaktivister över hela landet jublar över vad de ser som sin slutliga seger över armén samt den långvariga, auktoritära presidenten Omar al-Bashir som avsattes i april efter långa och massiva gatuprotester.

I staden Atbara där proteströrelsen föddes i december, klev hundratals människor ombord på tåg till huvudstaden för att fira underteckningsceremonin.

- Civilstyre, civilstyre, skanderade aktivisterna samtidigt som de lovade hämnd för de 250 demonstranter som dödades under protesterna.

Svåra månader framför

Den urusla ekonomin blir den mest trängande utmaningen för premiärminister Abdalla Hamdok och hans övergångsregering.

Sudans ekonomi har varit i fritt fall sedan år 2011 då det oljerika Sydsudan utropade sig självständigt.

'Det var den dåliga ekonomin, korruptionen och vanstyret som slutligen utlöste de massiva protesterna i Sudan som har omkring 40 miljoner invånare.

På huvudtorget i i Khartoum lät folk glada och optimistiska inför framtiden.

- Alla är glada nu. Vi led under militärstyre i 30 år men i dag lämnar vi allt det bakom oss och tar sikte mot demokrati, säger den 19-årige studenten Ali Yusef.

Sudaneser samlas i Kenya för att visa sitt stöd för pro-demokratidemonstranter.
Bildtext Demokratirörelsen som inledde proteströrelsen i december når ett historiskt mål idag då avtalet om civilt styre undertecknas
Bild: EPA-EFE/DAI KUROKAWA

- Alla dessa grönsaker omkring oss är mycket dyra, men jag är säker på att de nu blir billigare, tror Yusef.

Även grönsakshandlaren Ali Issa Abdel Momen firade den historiska dagen.

- Jag är 72 och levde 30 år av mitt liv under Bashir. Då fanns fanns det inget att glädja sig åt, men nu tack vare Gud, kan jag andas fritt.

Ändå hyser många farhågor om att militären inte ger ifrån sig makten så lätt, trots alla löften och förhoppningar.

Civila har mycket små konkreta möjligheter att förhindra armén om den beslutar att förhala eller motsätta sig övergångsrådets beslut.

Det som demokratiaktivisterna kan stöda sig på är den överväldigande majoritetens fortsatta stöd och omvärldens hot om isolering om militärledningen inte håller sina löften.

Diskussion om artikeln