Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL ”inte ens nära” en överenskommelse att delta i OS 2022 – har istället ställt in siktet på World Cup istället för All Stars året innan

Från 2019
Tuukka Rask i farten under World Cup 2016.
Bild: KHL-Marketing/All Over Press

Enligt NHL:s vicekommissionär ser det i nuläget inte sannolikt ut att NHL skulle tillåta sina spelare att delta i OS 2022 som arrangeras i Peking. En ny upplaga av World Cup är däremot något som ligan och spelarfacket har en ny idé om.

NHL och spelarfacket NHLPA fortsätter att förhandla om det nya kollektivavtalet, som tidigast kunde träda i kraft nästa höst. Då har nämligen båda parterna en option att riva upp det nuvarande avtalet.

NHL:s vicekommissionär Bill Daly befinner sig som bäst på en medieturné i Europa – och det finns några väsentliga frågor gällande det kommande kollektivavtalet som pressen ville ha svar på.

1) Kommer NHL att tillåta sina spelare att delta i OS 2022?
2) Hur går det med World Cup?

Svaret på den första frågan var inte direkt hoppingivande för dem som hoppas se de bästa möjliga spelarna på isen då vinterspelen kör igång i den kinesiska huvudstaden 2022.

Enligt AFP konstaterar Daly nämligen att parterna ”inte ens är nära” en överenskommelse.

– OS spelar en viktig roll för ishockey som gren i Kina. Om det gör valet mer komplicerat för oss? Varje OS är unikt, säger ändå Daly.

"Det är något vi kunde jobba på att förverkliga"

NHL valde att inte ha ett uppehåll för OS i schemat för vinterspelen i Pyeonchang i Sydkorea förra året. Men Kina har varit och kommer att vara en viktig marknad för NHL.

Ligan arrangerade redan i fjol träningsmatcher i landet och så ser fallet också ut att vara nästa år.

– Grundseriematcher som spelas i Kina är inte realistiska just nu, men vi kommer att fortsätta skicka lag dit och fortsätta utforska sätt att få intresset för ishockey att växa, säger Daly.

Bill Daly, vice kommissionär i NHL
Bildtext Bill Daly.
Bild: EPA / Bruce Bennett

NHL och NHLPA ska enligt Sportsnet däremot vara nära en överenskommelse om nästa World Cup. Men istället för att arrangera turneringen före NHL-säsongen kör igång på hösten ska parterna ha hittat på en ny idé:

Att ersätta All Stars-helgen 2021 med en World Cup-turnering.

– Vi snackar om en miniturnering som skulle spelas på en vecka. Det skulle innebära några extra dagar utan grundseriematcher. Det är något vi kunde jobba på att förverkliga bara vi kommer vidare i förhandlingarna, säger Daly för Sportsnet.

För enligt vicekommissionären löper förhandlingarna på riktigt smidigt för tillfället.

– Diskussionerna har förts sakligt och i trevlig anda, säger han.

Diskussion om artikeln