Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands orienteringsherrar fixade VM-silver efter dramatisk ankaretapp – Kirmula tappade redan allt, men gav aldrig upp

Från 2019
Miika Kirmula i farten.
Bildtext Miika Kirmula i farten.
Bild: Handout / Lehtikuva

Två enorma missar av Miika Kirmula på ankaretappen såg ut att fälla Finland ner från en säker andraplats till fyra. Men efter den stressade inledningen repade Kirmula sig och fixade silvret för Finland i VM-stafetten. Damerna slutade sexa.

– Vi får verkligen hoppas att det inte går precis på samma sätt för herrarna nu, sade Fredric Portin då Aleksi Niemi valde en helt annan rutt än resten av tätlöparna efter den 14:e kontrollen på den första etappen.

För damernas del var det ett sämre val av Venla Harju som bäddade för den blygsamma placeringen. Harju låg med i tätklungan fram till sträckan vidare från den tredje tv-kontrollen, men valde där en helt egen rutt och hamnade långt bakom resten.

– Det är väldigt synd att hon gör ett dåligt beslut här. Den fina insatsen rinner ut i sanden, summerade Portin.

Marika Teini var inte heller på vassaste humör och Merja Rantanen fick korsa mållinjen som sexa. Avståndet upp till segrande Sverige var sex minuter och marginalen till Ryssland på bronset fem minuter.

Segerkampen i damstafetten var hisnande. Karolin Ohlsson och Schweiz Julia Jakob fick göra upp om guldet i en ursinnig spurtkamp, där svenskan Ohlsson var fyra sekunder vassare.

Det efter Simona Aebersold stått för tävlingens insats på den andra etappen då hon hämtade upp 50 sekunder (!) på Tove Alexandersson och växlade in som etta.

"Oj vad kul, oj vad kul!"

För Aleksi Niemi fungerade ändå vägvalet bättre. Niemi stod för en urstark insats på den första etappen och växlade in som delad etta med Australiens Henry McNulty.

På den andra etappen släppte Norge iväg den tvåfaldige guldmedaljören Olav Lundanes och tog väntat nog snabbt hand om tätpositionen. Men Finland och Elias Kuukka höll sig nära.

– Oj vad kul, oj vad kul att Finland är med i fajten, utbrast expertkommentator Portin.

Kuukka höll rygg på Lundanes ända fram till den sista kontrollen, där han missade kontrollen totalt och tappade 15-20 sekunder till norrmannen. Avståndet ner till resten av fältet var ändå komfortabelt och Miika Kirmula fick ett jätteläge att ro hem silvret för Finland.

Men redan vid den första kontrollen hade Sverige kommit ikapp och förbi. Kirmula löpte in på fel kontroll i gafflingen och tappade värdefulla sekunder.

"De är båda helt ute och cyklar"

Vid den sjätte kontrollen gick det snett igen. Kirmula tappade bort sig totalt och Sverige och Gustav Bergman ryckte iväg. Som tur var för Kirmula gjorde ändå ledande Magne Dähli också bort sig totalt och Finland såg ut att fortfarande vara med i silverkampen.

– De är båda helt ute och cyklar, utbrast referent Magnus Eklöv.

Men Dähli repade sig relativt snabbt – något som Kirmula inte klarade av att göra. Resten av löparna kom ikapp och plötsligt låg Finland fyra bakom också Frankrikes Lucas Basset.

– Det här hade jag faktiskt inte väntat mig, konstaterade expertkommentator Portin.

Sverige kunde ingen annan rå på och Bergman löpte in på målområdet som ohotad etta. Men bakom honom hände det. Efter den tredje tv-kontrollen valde Basset och Kirmula en annan rutt än Dähli – och det gav utdelning.

Det var den finsk-franska duon som dök upp på målområdet först av trion – med Kirmula längst fram. Kirmula var urstark på de sista metrarna och fixade silvret.

– De visar att man aldrig ska sluta kämpa, jag blir helt berörd. Jag är så glad att de finländska herrarna är tillbaka på den här nivån. Tack för den här uppvisningen, pojkar, hyllar Portin.