Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Iltalehti: Polisen utreder allvarlig it-läcka – Kristinestadsbors patientuppgifter fanns i dator som såldes på loppis

Från 2019
Uppdaterad 18.08.2019 14:00.
Närbild på dator och smarttelefon.
Bild: Yle / Laura Mainiemi

Uppgifter om ett hundratal personer som fått vård i Kristinestad har läckt ut på ett sätt som inte borde vara möjligt. Fallet har nu blivit polisärende, skriver tidningen Iltalehti. Patientuppgifterna fanns i datorer som sålts på loppmarknad i Björneborg.

It-läckan uppdagades av en man från Björneborgstrakten, som kom över två söndriga datorer på en lokal loppmarknad.
Mannen uppger för Iltalehti att datorerna inte var hemskt gamla. Viktiga lösenord fanns dessutom skrivna på en lapp som satt fasttejpad utanpå.

Den it-kunnige mannen reparerade datorerna och startade upp dem igen, varpå han på hårdskivan fann patientdata om nästan hundra personer som fått vård i Kristinestad.

Uppgifterna inkluderade såväl namn, hemort och personsignum som detaljerade patientrapporter. I datorn fann mannen dessutom tillträde till en läkardatabas och skulle i praktiken ha kunnat börja skriva ut recept på läkemedel.

Polisutredning startad

Mannen valde att föra datorerna till polisen i Björneborg, som inledde en utredning i fallet. Sedan dess har Polisinrättningen i Österbotten tagit över utredningen, skriver tidningen.

Enligt de uppgifter som Iltalehti fått fram kan ännu ingen förklara hur det kan komma sig att datorer med patientdata har hamnat på en loppmarknad i Björneborg.

Kristinestads vård- och omsorgsdirektör Christian Lindedahl uppger för tidningen att alla deras gamla datorer alltid ska föras iväg för att tömmas och sedan förstöras.

Tangentbord med lås som tangent.
Bildtext Kristinestads gamla datorer brukar både tömmas och förstöras. Hur läckan har kunnat uppstå är därför än så länge ett mysterium.
Bild: Imilian

Tidningen har även intervjuat Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt. Kinnunen uppger att sjukvårdsdistriktet använder ett annat it-system än man gör inom den kommunala hälsovården.

Hon har därför svårt att på rak arm bedöma om datorerna härstammar från Vasa sjukvårdsdistrikt, staden Kristinestad eller någon helt annan aktör.

I Kristinestad ser man allvarligt på läckan

I ett uttalande som på lördag kväll sänts till regional österbottnisk media säger Christian Lindedahl och Kristinestads stadsdirektör Mila Segervall att de ser ytterst allvarligt på det som skett.

I uttalandet uppger man också att staden ska inleda en intern utredning och förändra sina rutiner.

- Polisutredning pågår och vi kommer självfallet att bistå denna på alla sätt, skriver Lindedahl och Segervall.

Diskussion om artikeln