Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hundratals demonstrerade på den andra årsdagen för knivdådet i Åbo

Från 2019
Uppdaterad 18.08.2019 18:29.
Demonstranter marscherar och bär en banderoll.
Bildtext 188 Kukkavirta-demonstrationståget
Bild: Andy Ödman/Yle

Till skillnad från den förra årsdagen, då elva personer greps, grep polisen endast två personer vid årets demonstrationer. Båda försattes på fri fot kort därefter. Polisen var mån om att hålla demonstrationerna isär, och tryggade säkerheten till fots samt med motorcyklar och bilar. Längs Aura å patrullerade även båtpolis.

Medlemmar och anhängare av Kansallismielisten liittouma samlades på Lilltorget varefter de marscherade till Aura å, grupperade sig på var sida och lade blommor på vattnet.

Människor samlade för en minnesstund vid Aura å. Några kastar blommor på vattnet.
Bild: Andy Ödman/Yle

Deras evenemang 188 Kukkavirta ordnades för att minnas offren i terrorattentat i Finland och Europa. Arrangören har också sagt att finska staten inte har gjort någonting för att förhindra motsvarande attacker från att inträffa.

Demonstranter marscherar längs Aura å. En motorcykelpolis åker framför dem.
Bildtext 188 Kukkavirta vid Aura å.
Bild: Andy Ödman/Yle

Organisationen Kansallismielinen liittouma uppfattas som högerextrem. På förra årsdagen deltog medlemmar nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen i organisationens marsch. Själv kallar gruppen sig ett samarbetsnätverk av nationalistiskt och fosterländskt sinnade människor.

Efter en tyst minut vid Aura å, höll den sannfinländska riksdagsledamoten Vilhelm Junnila ett tal. I talet uppmanade han Åbo stad att uppmärksamma offren i Åbodådet, och belysa Biblioteksbron i finska flaggans färger varje 18 augusti.

En politiker håller tal vid Aura å.
Bildtext Sannfinländarnas Vilhelm Junnila.
Bild: Andy Ödman/Yle

Motdemonstrationen Åbo utan nazister motsätter sig högerextremisterna, och upplever att de utnyttjar årsdagen för dådet för sina egen agenda.

Marschen samlade ungefär dubbelt fler deltagare än 188 Kukkavirta, alltså kring 500 personer, och löpte från Puolalaparken till Gamla Stortorget, ackompanjerad av trummor och slagord mot nazister. På torget hölls också tal och annat program.

Demonstranter marscherar och bär en banderoll.
Bild: Andy Ödman/Yle
Demonstranter marscherar och bär en banderoll.
Bild: Andy Ödman/Yle

Diskussion om artikeln