Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förberedande polisutbildning startar i Kronoby – "det finns inga arbetslösa tvåspråkiga poliser"

Från 2019
poliisiajoneuvo
Bildtext Tvåspråkiga poliser har lätt att få jobb.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

På tisdagen startar den första förberedande polisutbildningen i Kronoby. Syftet är att de studerande ska klarar inträdesprovet till Polisyrkeshögskolan och behovet av tvåspråkiga poliser är stort.

Kvarnens, Kronobys folkhögskolas, rektor Tom Hansén säger att det är förväntansfulla studerande som ska påbörja sin utbildning.

– Vi har märkt det i mejlkorresponensen att de ser fram emot att utbildningen ska starta, säger Hansén.

Samhälle och träning

Syftet är att de studerande ska förberedas inför inträdesprovet till Polisyrkeshögskolan. De studerande som nu kommer, kommer från hela landet, sju kvinnor och tio män från 17 år och uppåt.

Jens Emet och Tom Hansén på Kronoby folkhögskola.
Bildtext Jens Emet och Tom Hansén.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Jens Emet som själv är pensionerad polis ansvarar för utbildningen. Emet säger att utbildningen står på två ben.

– Det första målet är att de studerande ska komma så bra förberedda som möjligt till Polisskolans inträdesprov, säger Emet.

Den andra målsättningen är att de studerande ska få en klar bild av hur samhället fungerar. Man kommer också att stifta bekantskap med andra myndigheter som tullen och sjöbevakningen.

Få klarar testerna

Från Polisyrkeshögskolan är utbildningen välkommen. Det finns ett stort behov av tvåspråkiga poliser säger överkommissarie Kjell Nylund som utbildar blivande poliser.

– Vi behöver flera sökande som uppfyller kraven och är förberedda på inträdesprovet, säger Nylund.

Just nu går 25 personer den svenskspråkiga polisutbildningen. De har samlats ihop från två olika antagningstillfällen. Förra veckan hölls nya inträdesprov och även om det fanns hela 180 sökande så gick det inte så bra säger Nylund.

Över hälften dök inte ens upp.

– Av de som dök upp måste vi tyvärr underkänna många i de fysiska testerna. Fler än tidigare skulle jag säga. Det här tyder på att de inte har förberett sig och utan förberedelse kommer man inte in på Polisyrkeshögskolan, säger Nylund.

Utmaning att skapa ny utbildning

De studerande på Kvarnen kommer att få hjälp av en personlig tränare för att utforma ett lämpligt träningsprogram. Det handlar en mångsidig träning säger Emet. De studerande förväntas också träna på fritiden.

– Jag är helt övertygad om att de studerande kommer att klara de fysiska testen efter de gått utbildningen, säger Emet.

Jens Emet säger att utbildningen ger en bredare bild av vad polisarbetet går ut på. Men han säger också att det Emet säger att det inte är helt lätt att starta upp en alldeles ny utbildning.

– Det är en utmaning att få utbildningen så bra som möjligt så att de studerande får största möjliga nytta av den, säger Emet.

Rektor Tom Hansén säger att man jobbat med att utforma utbildningen i ett halvt år och att han är mycket nöjd med resultatet.

– Vi är också mycket glada över att vi har en tidigare polis som lärare. Han har finslipat utbildningen under de senaste månaderna. Jag tror att det blir riktigt intressant och bra, säger Hansén.

Inga arbetslösa poliser

Överkommissarie Kjell Nylund säger att arbetsmarkanden ser bra ut för de som studerar till polis och behärskar både finska och svenska.

– Det finns inga arbetslösa tvåspråkiga poliser i Finland. De som kommer ut från vår skola går snabbt åt och från distriktet ringer de och frågar efter flera poliser, säger Nylund.

Då får Kjell Nylund svara att de redan gått åt. Man kan inte producera flera poliser om de sökande inte klarar inträdesprovet. Därför finns det en stor förväntan inför den förberedande utbildningen i Kronoby.

– Ingen annan har gjort detta på motsvarande sätt här i landet tidigare. Förväntningarna och förhoppningarna är att utbildningen ger resultat, säger Kjell Nylund.

Diskussion om artikeln