Trump bekräftar att han vill köpa Grönland - "i grund och botten en stor fastighetsaffär"
USA:s president Donald Trump bekräftar att han är intresserad av att köpa Grönland och att han har bett sina medarbetare att utreda frågan.
- Mycket kan göras. Det skulle vara trevligt att äga Grönland, sade Trump då han avslutade sin tio dagar långa semester på sin golfklubb i New Jersey.
- Det är är i grund och botten en stor fastighetsaffär, men det inte vår främsta prioritet, det kan jag säga, tillade Trump som skall besöka Danmark nästa månad.
Han sade att besöket inte har något med köpet av Grönland att göra.
- Nej det är inte alls för den skull, sade Trump som skall delta i ett möte om Arktis i Köpenhamn där han också skall träffa Grönlands regeringschef Kim Kielsen och Danmarks statsminister Mette Frederiksen.
Trump påstod också att "Danmark lider av att äga Grönland" och att "de gör en stor förlust på det", men utan att backa upp sina ord med några som helst bevis eller motiveringar.
Hans ekonomiska rådgivare Larry Kudlow hade några timmar tidigare bekräftat tidningen Wall Street Journals nyhet om att Trump har talat om Grönland i flera veckor, eftersom ön är strategiskt intressant.
- Vi tittar på det. Danmark äger Grönland. Danmark är en allierad. Grönland är strategiskt och presidenten som vet ett och annat om fastighetsaffärer vill ta en titt, sade Kudlow.
Absurd idé
Danska politiker både på höger- och vänsterkanten har varit eniga i sina fördömanden och frågan har enat dem som inget annat.
En dansk högerpolitiker sade att "det här slutligen bevisar att Trump är galen" medan det danska utrikesministeriet kortfattat konstaterade att "Grönland inte är till salu."
Den socialdemokratiska statsministern Mette Frederiksen hade inte tidigare kommenterat frågan, kanhända på grund av det kommande mötet med Trump.
På söndagen bröt hon tystnaden under ett besök på Grönland där hon sa att "idén är absurd."
- Grönland är inte till salu. Grönland är inte danskt utan tillhör grönländare. Jag hoppas innerligt att detta inte är menat på allvar, sade Frederiksen, som i likhet med andra vänsterpolitiker ställer sig mer välvilligt till Grönlands självstyre och eventuella självständighet än högerpolitiker.
Danmarks utrikesministerium gav också ett uttalande där man sade att ön inte är till salu.
- Grönland är rikt på resurser så som mineraler, rent vatten och is, fisk, förnybar energi och en ny front för äventyrsturism. Vi är öppna för affärer, men inte till salu.
USA:s senat intresserad?
Trumps intresse för Grönland har väckt åtlöje även i USA men den konservativa demokratiska senatorn Joe Manchin verkade ge idén sitt stöd i en tv-intervju.
Manchin är medlem i senatens försvarsutskott och han besökte Grönland tidigare i år. Han ansåg att Trumps idé är intressant och sade att saker och ting håller på att förändras på grund av klimatförändringen.
- Vi har en mycket strategisk militärbas som vi besökte. Jag förstår strategin i den delen av välden när Arktis öppnas, sade Manchin.
Enligt honom kommer senatens försvarsutskott att få hemligstämplad information inom en nära framtid och då kommer man att få veta om "denna idé har några fördelar."
USA har en militärbas i Thule på Grönland som var särskilt viktig under kalla kriget.
Amerikanernas intresse kan kanske förklaras med deras oro för vad Kina och Ryssland har för sig i och omkring Norra Ishavet.
Kina har nyligen utropat sig som en "nästan arktisk nation" och har talat om en "Sidenväg i polarområdet" som skulle användas för havstransporter från Asien till Europa.
Kina föreslog också nyligen att det kan finansiera bygget av tre flygplatser på Grönland, vilket genast fick USA:s förre försvarsminister James Mattis att reagera då han uppmanade Danmark att själv finansiera projekten i stället för att bli beroende av Kina.
Källor:Reuters,AFP, Washington Post