Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sparkrav i Jakobstad tidigarelägger skolnätsdiskussion

Från 2019
Oxhamns skola
Bildtext Oxhamns skola i Jakobstad.
Bild: Nathalie Lindvall

Skolnätsfrågan i Jakobstad blir aktuell redan i höst. När budgetarbetet kommer igång efter sommaruppehållet är läget stramt med sparkrav på ett par miljoner inför nästa år.

Den förra omgången av skolnätsdiskussion fick kritik för att vara alltför toppstyrd, nu ska det bli mera folkligt deltagande är det tänkt. Egentligen var det tänkt att tjänstemännen och politikerna tar itu med skolnätet först 2020 men nu ska det ske redan i höst.

Under hösten skall det tas fram modeller för placeringen av skolorna eftersom skolbyggen är aktuella samtidigt som det vore möjligt att placera alla elever i redan existerande eller påbörjade och planerade projekt.

– Ser man bara till fastigheter kan skolstrukturen i Jakobstad bli tätare men jag går inte in på några alternativ nu, säger stadsdirektör Kristina Stenman.

Stadsdirektör Kristina Stenman
Bildtext Kristina Stenman.
Bild: YLE/Chanette Härus

I september kommer diskussioner om skolnätsfrågan att genomföras på varje skola i Jakobstad och föräldrar och andra intresserade kan uttala sig i frågan.

– Vi fick kritik förra gången och nu vill vi öppna upp den här frågan på ett annat sätt under hösten, säger bildningsdirektör Jan Levander.

Jan Levander
Bildtext Jan Levander.
Bild: Nathalie Lindvall

Diskussion om artikeln