Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Premiär för Raseborgs byabuss med Yle Västnylands reporter som enda passagerare - strul i bokningssystemet lämnade minst en hugad resenär hemma på trappan

Från 2019
Busschaufför som kör buss fotad bakifrån.
Bildtext Klockan närmar sig 11 på måndagen då Raseborgs byabuss närmar sig Ekenäs.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Det gick inte riktigt som på Strömsö när Raseborgs byabuss gjorde sin jungfrutur i måndags (19.8).

Den enda passageraren var Yle Västnylands reporter. Hon fick åka lyxigt från hemdörren, medan en passagerare i Tenala blev helt bortglömd och lämnad på sin farstukvist.

En silverfärgad minibuss på en gårdsplan. Sommar.
Bildtext Raseborgs byabuss väntar på sin första passagerare som med andan i halsen springer ut ur huset. Något textmeddelande om att bussen är på väg kom nämligen inte.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Det är Raseborgs stad som testar en ny form av kollektivtrafik. En minibuss plockar varje vardag upp kommuninvånare som bor utanför Ekenäs eller Karis centrum.

I centrum får man uträtta ärenden i cirka två timmar innan skjutsen går tillbaka hem.

Rutterna är olika och till exempel på måndagar kör byabussen från Bromarv och Tenala till Ekenäs centrum.

Tom buss, tomma bussbänkar.
Bildtext Här var det inte trångt eller ont om plats.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Måndagens premiärtur lockade tyvärr ingen annan än denna artikels skribent ut på äventyr. Efteråt visade det sig att åtminstone en hugad passagerare inte fick åka byabuss.

Hon ringde till Yle Västnylands redaktion och berättade att hon bokat in sig tre måndagar i följd.

- Jag finns i Pölckå i Tenala och åker jag taxi till Ekenäs kostar det 90 euro tur och retur. Jag blev därför väldigt glad när jag hörde att Raseborg ordnar byabussar som plockar upp en från hemdörren, säger Tatjana Meyer.

Bussen kom däremot inte på måndagen och någon bokningsbekräftelse hade inte heller kommit till Raseborgs Taxi & Buss som är det företag som sköter byabussarna.

- Jag ringde senare på dagen till bokningscentralen (som sköts av ett företag i Salo) och där kom man ihåg mig och var förvånad över att bokningen hade försvunnit, berättar Tatjana Meyer.

Meyer tillägger att den här måndagen var det ingen större fara att bli bortglömd eftersom hon inte hade bokat tandläkartid eller liknande i Ekenäs.

Ensam majestät i Bromarv, men i övriga byar har folk bokat bussen

Huruvida flera bokningar har försvunnit från systemet är oklart, men klart är att ingen annan Bromarv- eller Tenalabo hoppade på bussen under resans lopp.

- De andra dagarna den här veckan har vi redan fått in flera bokningar, säger byabussens chaufför Dennis Hjort.

En man bakom  ratten på en buss. han ler lite när han ser in i kameran.
Bildtext Dennis Hjort.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

En enkelresa till Ekenäs, eller Karis om man bor i byar närmare Karis, kostar 2,50. En resa tur och retur blir således fem euro.

En billig summa, i synnerhet som byabussen kör längs krokiga sandvägar ända fram till gården eller hemdörren.

- Enda kriteriet är att jag ska kunna vända bilen på gårdsplan, säger Dennis Hjort och intygar att det aldrig kommer att bli en fullstor buss.

Den här dagen åker vi i en minibuss med plats för cirka 20 personer.

En silverfärgad minibuss med en lapp i framrutan där det står "Byabussen-Kyläbussi".
Bildtext Raseborgs byabuss ser ut som vilken minibuss som helst förutom den här lappen i framrutan.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Raseborg stads hemsida kan man läsa mera om byabussen och alla rutter. Där berättas att passagerarna får e-post eller ett textmeddelande när bussen är ungefär tio minuter från ens hem.

Det här fungerade inte på premiärdagen (19.8).

Om Dennis Hjort fick komma med förändringsförslag skulle han som chaufför gärna ha tillgång till passagerarnas telefonnummer.

- Då kan jag ringa eller skicka meddelande när jag närmar mig deras hem. Nu ser jag i min bokning bara namn och adress, förklarar Hjort och visar på surfplattan den enda bokning som har kommit till företaget för premiärdagen.

Hjort har ytterligare ett förslag han tror skulle passa de presumtiva passagerarna bättre:

- Eftersom många av passagerarna troligtvis är lite äldre och morgonpigga kunde det kanske vara bättre att starta lite tidigare. Istället för att vara på stan mellan klockan 11 och 13. Kanske skulle kanske 10 till 12 passa bättre.

Dennis Hjort önskar dagens enda passagerare, som dessutom endast bokat enkelbiljett till Ekenäs, en trevlig arbetsdag.

Diskussion om artikeln